Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Rugul infinitei iubiri sau Dumnezeu nu are decât dorințe

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Rugul infinitei iubiri sau Dumnezeu nu are decât dorințe. În dialog cu Élie Maréchal, scrisă de Michel Quoist. Cartea, tradusă din franceză de Andrei Adam Motyka și prefațată de pr. Alois Bulai, apare în colecția "Creștinism în contemporaneitate", în format 14x20 cm, conține 406 de pagini și poate fi procurată de la toate librăriile catolice din țară la prețul de 20 lei.

Cu circa opt milioane de exemplare vândute în întreaga lume, Michel Quoist este un autor de succes. Dacă mulți au citit cărțile sale, puțini cunosc omul de dincolo de scrieri. Cine este, deci, acest preot din Le Havre care știe să traducă atât de bine pătimirea de zi cu zi a credinței?

La 40 de ani de la publicarea primei sale cărți de spiritualitate, Priéres (Iată-mă, Doamne), Michel Quoist a acceptat să răspundă întrebărilor indiscrete și impertinente ale lui Élie Maréchal. Cum a devenit un tânăr muncitor, indiferent față de credință, una dintre vocile spirituale cele mai ascultate de mai multe generații?

Redăm în continuare prefața pr. Alois Bulai

"O viață de om, de scriitor, de pedagog, de preot se derulează înaintea cititorului sub bagheta discretă a maestrului Élie Maréchal. O viață - cu piscuri amețitoare și cu profunzimi insondabile - povestită cu calm în lumina rugului infinitei iubiri a lui Dumnezeu, a Celui care Este, iubire ce nu seacă și nu slăbește pentru că vine de la cel care «era la început la Dumnezeu. Toate au luat ființă prin el și fără el nu a luat ființă nimic din ceea ce există. În el era viața și viața era lumina oamenilor...» (In 1,2-4). Viața unui om care, «după ce s-a adăpat la izvorul nesecat cu apă care izvorăște din viața veșnică» (cf. In 4,7-15), este mereu pregătit să potolească setea oamenilor de a găsi sensul vieții, de a putea să iubească și de a fi iubiți într-o manieră autentică.

Este viața lui Michel Quoist, derulată de-a lungul secolului al XX-lea, secol frământat de ideologii și convulsionat de conflicte, într-o societate evoluând în ritmuri nemaiîntâlnite, incapabilă parcă să-și digere și să-și controleze propria progresie și într-o Biserică mereu atentă să deslușească glasul Duhului între semnele timpului și gemetele omenirii împovărate de propria ei evoluție, Biserică ce-și aprofundează mereu misiunea de vestitoare a evangheliei și sacrament al mântuirii, dar experimentează continuu limitele umane manifestate în membri și structurile ei supuse fără încetare unei necesități de metanoia, de convertire, de orientare și reorientare după cel care îi este principiu și finalitate.

Este viața unui om care a voit mereu ca, privindu-l, oamenii să vadă dincolo de persoana lui: să se descopere pe ei înșiși învăluiți în iubirea lui Dumnezeu și învestiți cu responsabilitate pentru frații lor și pentru comunitatea în care trebuie să se regăsească implicați cu maturitate.

Copilăria într-o familie frumoasă, marcată totuși de moartea timpurie a tatălui, experiența de muncă și angajarea în cadrul Tineretului Muncitor Creștin, timpul de pregătire pentru preoție în seminar cu ofertele spirituale și formative, dar și cu privațiunile specifice, studiile sociologice, activitatea pastorală și misiunile încredințate în dieceză și în afara ei, aria geografică largă în care s-a deplasat și, mai ales, întâlnirile frecvente cu oamenii și contactul permanent cu tinerii de care s-a lăsat mereu interogat și corectat i-au oferit lui Michel Quoist o perspectivă globală armonioasă despre om - societate - Biserică pe care o schițează, retușează și conturează mereu sub impulsurile interogațiilor lui Maréchal într-o privire cuprinzătoare purificată, cerșită cu împrumut de la Domnul.

În demersul său uman-sociologic și spiritual-teologic, Michel Quoist pleacă de la constatarea că omul este «frumos și murdar de pământ în același timp. Abia s-a născut și pășește încet, eliberându-se puțin câte puțin de argilă. E încă plin de pământ, întocmai ca un nou-născut care, ieșit din sânul mamei, nu a fost încă spălat». E un amestec de contraste: frumusețea inimii, a privirii, a iubirii și, în același timp, boală, suferință, singurătate. Însă privirea iubitoare a Tatălui îl invită încontinuu să crească.

Dialogul omului cu Dumnezeu se realizează în rugăciune. Aceasta trebuie să fie pornită și ancorată din și în viață, să cuprindă toată existența, să se supună evenimentelor și să răspundă provocărilor. Să fie un răspuns generos la mărturisirea de dragoste a îndrăgostitului de oameni - Dumnezeu. Viața în întregime, cu tot păienjenișul de relații interpersonale, cu tot spectrul preocupărilor, al speranțelor, dar și al decepțiilor și neîmplinirilor, cu gama infinită a trăirilor și simțirilor trebuie purtată înaintea lui Dumnezeu.

Momentul culminant al rugăciunii este jertfa sfintei Liturghii. Aici trebuie purtată toată viața trăită în plinătatea ei. «Cristos așteaptă ca cel credincios să i-o aducă în dar. El, la rândul său, o va oferi Tatălui împreună cu viața lui. Iar Tatăl i-o va redărui: viața înviată, viața nouă. Iar credinciosul se întoarce, împreună cu Cristos și viața lui, acolo unde trăiește în fiecare zi, la locul său de muncă, la casa lui, pe stradă, împreună cu prietenii, în familie».

Misiunea Bisericii în această aventură divino-umană este de a spune lucrurilor pe nume învățând limba oamenilor timpului nostru. Riscul permanent este acela de a se rupe de realitatea cotidiană și cei care au cuvântul și vorbesc să nu fie cei care trăiesc. De aceea, ea trebuie să se ancoreze mereu în viață, cea care alimentează și dă greutate cuvintelor. Să respingă cu hotărâre răul - dar niciodată persoana - și să dea mărturie despre iubirea inepuizabilă a lui Dumnezeu care s-a făcut trup și a locuit între noi luând asupra sa toată suferința omenirii. Suferința lui Isus este tocmai suma tuturor suferințelor crude și nenumărate pe care oamenii le pun în cârcă unii altora datorită instinctelor lor necontrolate și egoismului nemăsurat. Aceasta este pătimirea iubirii infinite!

Rumegarea propriei existențe a lui Michel Quoist nu putea să nu atingă dimensiunea ontologică a preoției cu care a fost hărăzit, sacrament care îl unește pe preot cu Isus Cristos într-un mod cu totul special, așa încât să poată spune: «Acesta este trupul meu, acesta este sângele meu». Dar nu numai sub aspectul slujirii în folosul comunității prin celebrarea sacramentelor și, mai ales, a sfintei Liturghii, ci ca vestire a propriei descoperiri și experiențe: Dumnezeu este iubire și este prezent între noi în persoana lui Isus Cristos și trebuie să-l întâlnim pentru a putea lucra împreună cu el oriunde ne-am afla. În această aventură, celibatul (nu legat esențial de chemarea preoțească), experimentat uneori ca sacrificiu și suferință, acceptat ca o dăruire din dragoste, o dăruire totală: a tuturor forțelor fizice, afective și spirituale, nu unei singure femei, ci lui Isus Cristos și, prin el, întregii umanități, devine un izvor inepuizabil de bucurie. O mare iubire poate să înfrângă obstacole ce par insurmontabile.

Inserat în porțiunea de istorie cu care-i este dat omului să fie contemporan, chiar dacă pe pământ privirea nu este destul de amplă ca să cuprindă realitatea în întregul ei, chiar dacă va fi doar parțială în ceea ce privește amplitudinea și profunzimea, ea trebuie să fie mereu orientată în rugăciune ca răspuns de iubire al omului dat iubirii infinite a Dumnezeului său. «Răspuns asumat cu întreaga viață și pentru întreaga viață proprie, alimentată, la rândul ei, de viața oamenilor cu care intrăm în comuniune, pe întreg parcursul vieții».

Transpunerea în românește a textului lui Michel Quoist se bucură de o limpezime unică, limpezime garantată nu numai de găsirea echivalențelor lingvistice, ci și - mai ales - de «imersiunea» traducătorului în sfera preocupărilor, interogațiilor și răspunsurilor formulate sau insinuate de opera originală, așa încât credem că accesul cititorului român la conținutul cărții devine mult mai ușor".

Pr. dr. Ștefan Lupu

* * *

Rugul infinitei iubiri sau Dumnezeu nu are decât dorințe. În dialog cu Élie Maréchal
Michel Quoist, Ed. "Sapientia", 2009, ISBN: 978-973-8980-43-3, 14x20 cm, 406 p., 20 lei.

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 46.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat