Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Are rădăcini adânci iubirea

Într-o cameră cenușie, cu pereții coșcoviți, lângă fereastra prin care se vede un cer veșnic înnourat și - pierdute-n ceață, acoperișurile umede ale orașului - tatăl își strânge la piept copilul bolnav. E umed și frig - copilul tușește uneori, se sufocă adesea, iar când adoarme, tresare de spaimă. O spaimă fără nume - și atunci caută brațele tatălui. Nu, copilul nu e răcit. Îl macină încet și sigur o boală congenitală de cord pe care nici țara "tuturor posibilităților" n-o poate vindeca. Iar tatăl îi repetă mereu și mereu povestea Muntelui Olimp, unde cerul e atât de albastru, încât poți vedea zeii Greciei, unde aerul e pur și înmiresmat, casele atât de albe încât par nouri pe cerul de vară, iar pietrele, lustruite de neodihna mării lucesc în toate culorile, acolo, acolo or să meargă fiindcă acolo e acasă, acolo trăiesc eroii: "Noi suntem neam de eroi, fiule, iar eroii sunt nemuritori". Și Anthony Quinn repetă la nesfârșit povestea și face orice ca s-o împlinească - și îndură tot, numai ca s-o împlinească - fiindcă un grec crede întotdeauna cu tărie în rădăcinile iubirii sale.

O să spuneți - așa e filmul, iar Anthony Quinn nici măcar nu era grec.

Și totuși...

Și totuși este ceva : întrebați-i pe cei plecați în afară pentru mai mult timp dacă doresc să se întoarcă în țară: eu am făcut-o. Colegi respectați și extrem de bine cotați "în afară", cu posibilități de a-și practica profesiunea la care nici n-ar fi visat aici (și cu retribuții pe măsură), sau persoane de condiție modestă care și-au găsit loc de muncă, și-au întemeiat "acolo" familie și "o duc bine", sau cei care s-au vindecat în urma procedurilor terapeutice complexe aplicate "acolo", dar mai rămân încă sub supravegherea medicilor, răspund la fel: "Acum m-aș întoarce - dar, cu ce să trăiesc acasă?! Când voi aduna suficienți bani, am să vin. Iar dacă mor înainte, am lăsat prin testament măcar mort să mă aducă... în țară, acasă". Altcineva, considerat de generații întregi "străin" în România fiindcă era de altă etnie, întrebat totuși de ce nu pleacă în țara strămoșilor lui, fiindcă e liber acum să circule, a răspuns la fel: "Dar aici e țara mea, aici până și pietrele mă cunosc, de ce să plec? Ce să fac acolo?! Am fost, mă duc în vizită uneori la rude, la prieteni și vorbim zile și nopți întregi... de România. Iar la întoarcere, până și noaptea, când trec granița în avion, știu că ajung acasă"... Și fiindcă, probabil, m-am uitat mai ciudat, mi-a spus: "Știți după ce cunosc? Se face aerul dulce și mi se încălzește inima. Sunt acasă !"

O să-mi arătați și "reversul medaliei": pe aceia cărora le e rușine să-si recunoască naționalitatea și nici măcar în propria familie nu vorbesc limba maternă, cei care declară sus și tare că urăsc țara... iar dacă "din greșeală" sau mânați de cine-știe-ce interese vin în țară, își manifestă fățiș și activ disprețul față de toți și toate... Așa și e: omul e liber să-și vândă inima... Doar a mai fost vândută pentru treizeci și trei de arginți. E drept că nu se mai spânzură nimeni de remușcare - doar se ofilesc, dezrădăcinați, încet și sigur, iar metodele de sinucidere au evoluat. Ba chiar sunt ajutați să moară: în fond, căminele de bătrâni și euthanasia sunt o soluție... "convenabilă", în sistemul pe care atât de mult îl laudă.

"Eu sunt vița, voi sunteți mlădițele. Cel ce rămâne în mine și eu în el, acela aduce roadă multă, căci fără mine nu puteți face nimic" (Ioan 15,5). E parabola rădăcinii și a dezrădăcinării. Deplângem mereu dificultatea întemeierii și susținerii unei familii, atragem atenția asupra riscului "legăturilor" întâmplătoare, numim "asasinat" (și pe bună dreptate) uciderea într-o formă sau alta a ființelor încă nenăscute, dar rădăcina răului pe care-l vedem și a binelui pe care-l dorim e mult mai adâncă.

Orice iubire începe în locul unde ai deschis întâia dată ochii. Iubirea de Dumnezeu începe aici, lupta dificilă pentru ca propria viață să aibă o structură are temelia acestei iubiri. Chiar și plecarea are susținerea aceleiași iubiri. Cât timp rădăcinile sunt vii, rămâi în Isus și Isus în tine, viața se desfășoară în lumină și bucurie, în blândețea fără sfârșit a singurei iubiri care contează și durează iar acea iubire este ea însăși chezășia vieții. În medicina tradițională se spune că, pentru a fi sănătos, trebuie să mănânci măcar o dată în an fructe din copacul sub care te-ai născut. Fiindcă aici sunt rădăcinile vieții tale. Numai așa viața ta crește ca un copac imens cu seva iubirii și respectului, cu dăruirea pentru toți și toate sub soarele iubirii și dăruind la rândul tău iubirea pentru ca alții să-și facă în ramurile tale "cuib" cald și trainic vegheat mereu de iubirea lui Dumnezeu.

Pentru iubire a fost creat universul, pentru iubire omul a fost creat. Păcatul originar e păcatul împotriva iubirii absolute cu care Dumnezeu ne iubește și care ne unește cu el. Și totul, întreaga iubire începe cu primul cuvânt rostit - poate fi "mama", sau "tata" sau... dar oricare ar fi acela, are o singură rădăcină: "acasă". De aceea are iubirea rădăcini atât de adânci - cât tot universul nostru.

*

.... În albastrul cerului, în avionul care-l ducea spre "acasă", Anthony Quinn repeta: "Suntem neam de eroi, fiule, iar eroii sunt nemuritori".

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat