Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: De sfântul Valentin

Nici nu știu când a apărut lângă mine. Nici câinii n-o lătraseră. Parcă răsărise așa, din pământ, și acum stătea dreaptă, nemișcată, în pragul ușii. Dar în pragul ușii eram eu! Și nu mă uitam deloc blând la ea. Mi se făcuse frică și eram gata să apăr ușa - dar, vorba 'ceea - tare mai apăram eu ușa, când nici câinii n-o făcuseră. De fapt stăteam acolo, în prag, prefăcându-mă că meșteresc ceva, ca și când n-aș fi știut nimic, ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat și nici frică nu mi-ar fi fost. Da' tot nu mă mișcam. Mă uitam pe furiș la ea și nu-mi venea să cred. Ce să caute o femeie singură, când nu se luminase încă de-a binelea, acolo, în pragul casei noastre?! Și uite cum arată! Las' că era străină - se vedea după portul neobișnuit pe-aici, după pletele lungi și negre și chipul întunecat - dar plângea! De ce să plângă așa, netam-nesam? Ce i-o fi venit?! - mai știi, o fi Moartea! Că dacă-i om și nu duh, de ce nu zice nimic?! O fi venit după oaspetele nostru, că de aia zicea el când a intrat în casă că nu vrea să fie căutat de nimeni - și m-a dat tata afară, să tac din gură și să stau de pază. Frații mei erau prea mici, dormeau cât era ziua de lungă, numai noaptea se trezeau și urlau de te asurzeau. Acuma dormeau liniștiți, că doar ziua era aproape - dar oaspetele nostru!... Intrase și rămăsese acolo. Tata ieșise și el, plecase la treburi - dar eu cred că vroia doar să-l lase singur. Mi-a spus că oaspetele nostru vorbește cu Tatăl lui, dar eu să nu spun nimic și să tac din gură. Mai ales să nu spun că a venit aici. Bine, la asta mă pricepeam și eu, că vroia bietul om să se odihnească: unde apărea el, se strângea mulțime, câtă frunză și iarbă, se înghesuiau să-i vindece și pe urmă plecau. Unii se mai întorceau și-l ascultau vorbind, alții îl preamăreau pe Domnul Dumnezeu, dar oricum, mai toți își luau tălpășița și pe-aci ți-e drumul! Și din câte auzisem, nici unul nu-i mulțumea lui! Parcă era obligat să facă asta!

M-am uitat urât la femeie, cu gând s-o fac să plece.

Dar ea stătea tot acolo, în fața mea. Plângea încetișor, vântul rece al dimineții îi arunca pletele pe față și se vedea că tremura toată de frig. Mi s-a făcut milă de ea. Treaba ei cine e și ce vrea, dar duh n-are cum fi! Iar oaspetele nostru, treaba lui dacă așa i-a învățat: unde vine el, hop și toți necăjiții -dar mai bine așa, decât cu cei mari de tot: ăia când veneau, îl iscodeau cu vorba, doar-doar or găsi pricina împotriva lui și am auzit că umblau încă de atunci să-l omoare - dar eu nu cred asta, ce să aibă cu el, doar făcea numai bine! Dar mai știi?! Cum mă socoteam dacă să vorbesc sau nu - doar se știe că nu se face să vorbești cu străinii, am auzit mișcare în spatele meu și când m-am întors, ce să vezi! Apăruse chiar el. A trecut pe lângă mine, veșmântul lui m-a atins ușor, s-a prelins pe umărul și fața mea și nu știu cum, dar tocmai atunci răsărea soarele. Femeia s-a aruncat la picioarele lui, plângând în hohote. Abia dacă am înțeles ce voia: zicea ceva de fata ei, care avea nu-știu-ce duh rău și-l ruga s-o vindece. Aha! Va sa zică tot am avut dreptate, tot de duhuri e vorba!

El s-a uitat lung la ea și n-a spus nimic.

Acuma mă înciudasem! Cum adică, femeia e tare nenorocită și el îi ajută pe toți, care mai de care mai murdar și disperat și nenorocit, care cum strigă mai tare - gata, se vindecă, ba chiar și leproșii se curăță - și acu', uite cum stă și tace!

Când am auzit însă ce i-a spus, mai-mai să-mi pară rău că vorbise: "Lasă, întâi să se sature copiii, că nu-i bine să iei pâinea copiilor și s-o arunci la câini". Auzi colo! O făcuse câine, auziți voi, "câine" o făcuse! Nu știu cum o fi pe aici, dar la noi mai bine omori pe cineva decât să-i spui "câine". Și ea, ce credeți voi c-a făcut?! S-a ridicat deodată, dreaptă și împietrită în durere, ca o statuie (nici măcar vântul nu mai bătea), până și lacrimile parcă-i înghețaseră pe obrajii smoliți și i-a spus: "Doamne, dar și cățeii mănâncă firimiturile care cad de pe masa copiilor". Așa ceva chiar nu mai pomenisem! O femeie să ridice glasul! Stătea acolo, dreaptă, uitându-se drept, fără să clipească, uitându-se la el. Cred că puteai s-o tai cu sabia și nu s-ar fi mișcat din loc.

Când el i-a răspuns: "Pentru acest cuvânt îți spun: du-te, diavolul a ieșit din fiica ta!", parcă nici n-ar fi vorbit el, ci vântul care începuse din nou să bată.

Femeia a plecat la fel, pe nesimțite, cum a venit. Câinele meu cel mare s-a luat după ea. Cu capul plecat, mergea pe urmele ei, parcă s-o apere. Cine știe, poate-i părea rău și lui. El era de-adevărat câine, ei nu erau decât niște oameni necăjiți, și străini pe deasupra. Nu se făcea să le spui "câini". Nu avuseseră norocul să aibă un oaspete ca al nostru. Dar așa cum erau, cred că începusem să-i iubesc - cel puțin pe femeia asta, dreaptă ca o statuie - mai-marii noștri, ce folos că erau de-un neam cu oaspetele din cer, dacă nu-l recunoșteau?!

*

Vedeți, de asta am venit aici. Tata zice că nu-s bun de nimic, că numai gura-i de mine. Păi dacă-i așa, las' că-i arăt eu că știu să dau cu gura. Oamenii trebuie să știe de el, ce face, cine e. Cum v-a primit pe voi să mergeți cu el, o să ne primească și pe noi. Da, da, pe noi amândoi! Ia uite - vedeți voi cine-i acolo? Ei, da, soția mea. Am adus-o cu mine. E chiar ea! Ce credeți? Câinele cel mare s-a dus după femeie, până acasă la ea. Fata stătea pe pat, liniștită, frumoasă, vindecată - am aflat mai târziu asta, de la mama ei. O lună-ntreagă câinele, cum mă vedea, mă lătra și mă trăgea spre poartă. În cele din urmă, l-am urmat. M-am dus după el. Așa a fost să fie. Nu mai văzusem niciodată o fată așa de frumoasă. Ea e, soția mea. Acu', dacă pe ea a vindecat-o iar pe mine m-a făcut să mă însor (eu așa cred, că oaspetele nostru ne-a făcut să ne întâlnim) - ei bine, mergem cu el.

Viața mea și a ei sunt ale lui.

Până și câinii știu să fie recunoscători. Și plini de iubire.

Dar oamenii?

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat