Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Gherăești: Iubirea și stima

Sâmbătă, 14 februarie 2009, între orele 15.00 și 17.50, se va desfășura la Gherăești întâlnirea formativă lunară pentru tineri din localitate organizată de Surorile Campostrini. "Iubirea și stima" - pe această temă se va reflecta împreună pentru a înțelege mai mult în ce mod viața noastră capătă un semnificat mai profund atunci când alegem Cuvântul lui Dumnezeu ca far al vieții noastre.

Așadar, fiți înțelepți și cumpătați, ca să vă puteți ruga. Mai presus de toate, să aveți o dragoste statornică între voi, pentru că dragostea acoperă o mulțime de păcate. Practicați ospitalitatea unii față de alții, fără plângeri. Ca niște buni administratori ai harului de multe feluri al lui Dumnezeu, fiecare, după carisma pe care a primit-o, să vă slujiți unii pe alții. Dacă cineva vorbește, cuvintele lui să fie ca ale lui Dumnezeu; dacă cineva slujește, să o facă după puterea pe care i-a dăruit-o Dumnezeu, pentru ca în toate să fie preamărit Dumnezeu prin Isus Cristos, căruia să-i fie gloria și puterea în vecii vecilor. Amin. (1Pt 4,7b-11).

În prima sa scrisoare, apostolul Petru se adresează creștinilor de origine păgână din Asia Minoră, cu scopul de a le transmite valorile creștine, de a-i ajuta să instaureze între ei relații fraterne în care să dăinuie iubirea, stima reciprocă și un adevărat spirit creștin.

În societatea noastră, deseori relațiile dintre noi sunt marcate de individualism, de egoisme, și de aceea este important să ne oprim atenția asupra cuvintelor sfântului Petru, pentru a recupera în viața noastră un stil nou de a trăi alături de ceilalți. Apostolul Petru ne îndeamnă să fim înțelepți și cumpătați. Cumpătarea desemnează o stare de conștiință, de prezență ce ne ajută să dăm un semnificat lucrurilor și realităților pe care le trăim. De asemeni, a fi cumpătați mai înseamnă și a da justa măsură fiecărui lucru, fără exagerări. Cumpătarea ne permite să fim sobri, simpli, conștienți de acțiunile pe care le împlinim. De asemeni, ne ajută să adoptăm optica realității, adică să vedem lucrurile cum sunt în realitate, și nu deformate de imaginile sau schemele noastre mentale. Prin aceasta creăm înăuntrul nostru o atitudine de reculegere și de rugăciune tot mai constantă, din care izvorăsc gândurile senine, pozitive ce produc acțiuni coerente orientate spre binele propriu și comun. Suntem îndemnați să cultivăm o "dragoste statornică" între noi, adică să încercăm, în orice moment, să promovăm bunăvoința, pacea, armonia între noi, în orice context ne-am afla, pentru că doar iubirea, prin forța sa poate "acoperi o mulțime de păcate", adică ne poate ajuta să simțim, să trăim înăuntrul nostru iertarea, pentru ca apoi să o dăruim și celorlalți. Iubirea între noi se concretizează în practicarea ospitalității gratuite, "fără plângeri". Ospitalitatea este atitudinea prin care acordăm spațiu celuilalt în viața noastră, îl primim cu diversitatea sa, îl respectăm pentru ceea ce este și îl considerăm o resursă pozitivă pentru creșterea noastră personală și colectivă. Stima este sentimentul ce ar trebui să dăinuie în relațiile noastre cu ceilalți, chiar și atunci când întâlnim dificultăți în raport cu celălalt, când simțim că diversitatea ne împiedică să ne realizăm planurile. Dacă rămânem înrădăcinați în Cuvântul lui Dumnezeu, îi facem loc în inima noastră și ne lăsăm conduși de el pe drumurile vieții, atunci, celălalt cu diversitatea lui, cu temperamentul și modul său de a se comporta, nu va fi pentru noi motiv de deranj, ci îl vom vedea într-o lumină nouă, vom reuși să întrezărim în el acele caracteristici pentru care merită stima și respectul nostru. Suntem invitați să devenim "buni administratori al harului" primit de la Dumnezeu. Însă, pentru a reuși aceasta este necesar să cunoaștem și să înțelegem care sunt harurile cu care Dumnezeu ne-a înzestrat pe fiecare dintre noi. Cunoscând îndeaproape resursele noastre interioare, darurile primite de la Dumnezeu, posibilitățile pe care le avem de a conduce o viața demnă, putem instaura cu ceilalți relații libere, bazate pe stimă reciprocă, respect, valorizarea diferențelor, fiind acestea posibilități de cunoaștere și ameliorare a condiției noastre de viață.

De ce este important să cultivăm dragostea față de noi și de ceilalți?

Să cunoaștem mai îndeaproape aceste tre îndemnuri: a iubi, a accepta și a ierta.

Sr. Anișoara Șandru

* * *

Surorile Campostrini
Strada Cobzaru, 21
617205 - Gherăești, Neamț
e-mail: gheraesti@campostrini.it
tel: 0233/746480


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat