Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Cum postim?

De fiecare dată când e Miercurea Cenușii merg la biserică pentru că începe Postul Mare. Bineînțeles, mă pregătesc cu o seară înainte, să fiu curat înaintea lui Dumnezeu și a cenușii care îmi va fi turnată pe creștetul capului. Însă, ascultând Liturghia, o întrebare aterizează ca o bombă asupra mea: "Eu cum postesc?". Mărturisesc acum că ultimul lucru la care mă așteptam era acea întrebare... Nici prin cap să-mi treacă așa ceva... Probabil ți s-a întâmplat și ție... Sau poate că nu. Poate că ți s-a întâmplat, dar nu ți-ai dat seama, ori nu ai vrut să răspunzi la întrebare...

Unui creștin nu îi este îndeajuns doar să fie în stare de har sfințitor... pentru că acest har trebuie acum să facă și rod... Precum în parabola talanților (Mt 25, 14-30), dacă nu înmulțim timpul de post prin abstinență, rugăciune, atenție față de suferinzi, pomană și gânduri curate, ajungem să dăm socoteală asemenea celui care și-a îngropat talantul. Dumnezeu este iertător și de fiecare dată când ne întoarcem la el ne primește cu brațele deschise. Nu este nevoie decât de un sâmbure de credință, care, udat cu lacrimi de pocăință, să crească și să devină pom roditor al creatorului, la fel ca în cea de-a treia zi a creației (Gen 1,1-19).

Acum, mă gândesc: de ce acum, de ce astăzi, de ce nu mai târziu, poate chiar mâine, sau poate peste o lună, înainte cu vreo câteva zile de sărbătoarea Paștelui... Hm? De ce acum, de ce astăzi? Suntem cu toții supuși morții trupești, atunci când corpul nostru se oprește și nu mai funcționează. Întrebarea mea e: de ce să murim și sufletește? De ce să nu ne continuăm drumul pe care am mers până acum, însă într-o altă dimensiune și într-o altă lume? O dimensiune a lui Cristos și o lume a raiului, o deplină mulțumire de sine față de tot binele pe care l-am făcut tuturor acelora dintre noi pe care i-am considerat Cristos (cf. Mt 25,35-46). Acum e timpul, pentru ca să nu rămânem în întunericul necredinței noastre, asemenea celor cinci fecioare din parabolă, cărora li s-a terminat untdelemnul (cf. Mt 25, 1-13).

Nu posti în fală mare, trâmbițând și spunând tuturor cât de drept ești tu înaintea Domnului, pentru că Domnul știe mai bine decât oricine aceste lucruri. Atunci când te rogi, când postești, sau când dai de pomană, fă-o pentru Domnul, nu pentru alții, pentru că abia atunci îți vei primi adevărata răsplată... Fă-o în ascuns și în ascuns vei primi bunătatea Domnului. Și, mai ales, fii bucuros! Postește cu zâmbetul pe față, fii bucuros că Domnul ți-a oferit această șansă, să-ți poți răscumpăra păcatele, așa cum și el a făcut-o, în urmă cu două mii de ani, și așa cum și tu o vei face, la finalul acestei Via crucis pe care pornești astăzi, luând crucea în spate.

Mă ridic acum din bancă, e timpul să merg să primesc cenușa pocăinței și să îi mulțumesc lui Dumnezeu Tatăl pentru că ni l-a dat pe Mântuitor, pentru ca toți cei care privesc la el pe cruce și-i urmează exemplul să poată fi mântuiți... Îți mulțumesc, Isuse, pentru că mă primești cu brațele întinse, chiar dacă pline de sânge... Numai la pieptul tău îmi voi putea găsi puterea de a duce propria cruce mai departe... Îți mulțumesc, Duhule Sfinte, că îmi luminezi mereu calea către adevăr și către viață, făcându-mi plăcută această călătorie către etern... Îți mulțumesc, preasfântă Fecioară Marie, pentru că ai stat sub crucea Fiului tău și te-ai rugat și pentru mine, pentru ca eu astăzi să îi pot mărturisi lui Isus: postesc!

Augustin Rusu


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat