Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Zi de pocăință și rugăciune pentru toți credincioșii BRU

Luând act de inițiativa legislativă nr. 368/2007 "Privind regimul juridic al bunurilor imobiliare aparținând cultelor religioase ortodox și greco-catolic din România", PF Lucian Mureșan, arhiepiscopul major al Bisericii Române Unite cu Roma, își exprimă îngrijorarea față de promovarea unui astfel de proiect care aduce grave prejudicii morale și materiale Bisericii Greco-Catolice din România și încalcă drepturile fundamentale ale credincioșilor greco-catolici, solicitând în consecință retragerea lui.

După scrisoarea Sinodului Episcopilor trimisă președintelui României și prim-ministrului și după comunicatul Biroului de presă al Mitropoliei de Alba-Iulia și Făgăraș, acum PF Lucian îi invită la pocăință și rugăciune pe toți credincioșii Bisericii Române Unite. Redăm mai jos textul apelului din 31 ianuarie 2009, prin care PF Lucian stabilește ziua de 11 februarie 2009 ca zi de pocăință și rugăciune pentru toți credincioșii Bisericii Române Unite cu Roma.

*

Clerului, credincioșilor și tuturor fraților în Domnul

Iubiți credincioși,

Ați aflat cu toții de proiectul legislativ propus Parlamentului în aceste zile și care dispune ca în localitățile rurale unde există ambele confesiuni, ortodoxă și greco-catolică, biserica, cimitirul, casa parohială și terenurile aferente să rămână definitiv în proprietatea cultului ortodox. Iată că după douăzeci de ani de la eliberare se pune încă în discuție un astfel de proiect de lege, prin care se urmărește desființarea dreptului la proprietate al Bisericii Române Unite cu Roma și discreditarea completă a apostolatului ei în sânul neamului nostru.

În numele episcopatului nostru am protestat solemn în fața înaltelor foruri ale țării. Dată fiind experiența celor nouăsprezece ani în încercările de dialog cu autoritățile, constatăm că interesul față de strigătul nostru pentru dreptate a scăzut foarte mult. Desigur, în speranța noastră dorim să ne păstrăm bucuria de a ne desfășura misiunea așa cum ne-o confirmă principial libertatea de exprimare garantată prin constituție. Ne întoarcem însă inimile spre puterea cerului și ne aducem aminte de suferințele pe care orice generație creștină a trebuit să le pătimească pentru Dumnezeu.

Iubiți credincioși,

Nu vă temeți! Să fim pregătiți de orice, fiindcă ceasul înfruntării aduce harul dumnezeiesc, iar de puterea sa nu ne poate despărți nimeni. Facem apel la rugăciune și nu la retorică. Rugăciunea nu este arma de la urmă, ci viața sufletului omului de credință, doritor de pace. Certitudinea sădită în inimă de obișnuința rugăciunii e incomparabil mai de preț față de tot ceea ce calculele omenești ar putea să prevadă. Asistăm la asalturile răului care periodic își arată lipsa de scrupule ca să poată descuraja și dispera. Nădejdea noastră este la Dumnezeu, convinși fiind că Biserica poate reînflori numai dacă îi lăsăm lui libertatea deplină de a sufla liber prin ruinele vieților noastre.

În acest sens, în virtutea slujirii arhierești prin care am fost investiți de Dumnezeu, dispunem ca ziua de 11 februarie 2009 să fie zi de pocăință și adâncă rugăciune pentru noi toți, fii ai Bisericii Române Unite. Încredințăm astfel cerului strigătul nostru de dreptate care aici pe pământ pare să fie auzit tot mai puțin.

Iubiți credincioși,

Toate înnoirile în istoria mântuirii au pornit din darul cerului și dorința de a face pocăință pentru păcate din partea oamenilor. Gestul de speranță al acestei zile de post, ajun și rugăciune vi-l încredințăm în genunchi împreună cu binecuvântata de Dumnezeu născătoare și pururea Fecioară Maria, întărindu-vă în credință. Cristos este cu noi în barca bătută de valuri, nu doarme și ne spune: "Nu te teme turmă mică, căci i-a plăcut Domnului să-ți dea ție împărăția"(Lc 12,32). Să fie această zi de 11 februarie pentru fiecare în parte, zi de reculegere în fața conștiinței și post aspru precum facem de vinerea patimilor Domnului.

Cristos nu a murit ca erou, ci a fost dat morții pentru că adevărul cerului întotdeauna a adus deranj și continuă să mustre istoria noastră omenească. Fiul lui Dumnezeu și-a purtat crucea ca un renegat al istoriei, dar slăbiciunea-i în fața răului a fost voită pentru ca prin prețul dragostei sale, din moartea sa, să ne aducă mântuirea deplină.

Iubiți credincioși,

Vă suntem aproape și vă încredințăm Domnului, iar prin cuvintele profetului reînnoim abandonarea noastră în puterea cerului: "Nu te teme Sioane, căci mâinile tale nu vor slăbi. Domnul Dumnezeul tău este în mijlocul tău ca un izbăvitor puternic... Voi strânge laolaltă pe cei ce sunt întristați și fără sărbătoare și vor fi iarăși dintre ai tăi, deși ocara apasă asupra lor... pe cei izgoniți îi voi strânge de pe drumuri. Și îi voi face de laudă și cu nume, în ținuturile în care fuseseră făcuți de ocară" (Sof 3,16-19).

Cu arhierească binecuvântare,

+ Lucian,
arhiepiscop major

(După Radio Vatican)


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat