Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cluj-Napoca: Seminar în cadrul Acțiunii Catolice

La Centrul Spiritual "Manresa" din Cluj-Napoca s-a desfășurat, în perioada 2-5 februarie 2009, seminarul cu tema: "Rolul asistentului spiritual în Acțiunea Catolică" organizat de Federația Acțiunea Catolică din România (ACRO).

Au participat peste 60 de asistenți spirituali ai Acțiunii Catolice din diecezele și eparhiile unde aceasta este prezentă, echipele naționale ale ACRO, dar și invitați din țară și străinătate (Republica Moldova și Bulgaria), seminarul fiind o ocazie de aprofundare a misiunii de asistent spiritual în cadrul Acțiunii Catolice și în colaborarea cu laicii.

Acțiunea Catolică "Sfântul Iosi" din Dieceza de Iași a participat la acest eveniment cu o delegație formată din 16 persoane, asistenți spirituali ai asociației, dar și laici responsabili la nivel diecezan sau național. Persoanele prezente din Dieceza de Iași sunt: pr. Felix Roca, pr. Florin Sescu, pr. Iosif Dămătăr, pr. Marius Sabău, pr. Edi Patrașcu, pr. Petrică Tamaș, pr. Cornel Gabor, sr. Silvia Brandiu, Anca Lucaci, Adriana Ianuș, Ana Pertrina, Farțade Bernadeta, Viorica Spătaru, Gheorghe Cochior, Ana Broșteanu. A fost prezent de asemenea și pr. Mihai Bălan din Republica Moldova.

Programul seminarului a început în seara zilei de 2 februarie, cu o sfântă Liturghie celebrată în rit bizantin. În cea de-a doua zi, pr. Felix Roca, asistent spiritual general al ACRO a prezentat caracteristicile generale ale Acțiunii Catolice, iar Oana Tuduce, președinte al ACRO, a prezentat Acțiunea Catolică din România. În după-amiaza zilei a avut loc prezentarea proiectului formativ "Voi sunteți prietenii mei" lansat de ACRO în 2008. Au urmat atelierele de lucru, pornind de la documentele Apostolicam Actuositatem și Christifideles laici, ateliere coordonate de asistenții naționali ACRO.

Miercuri, 4 februarie 2009, Excelența sa Mons. Domenico Sigalini, episcop romano-catolic de Palestrina și asistent ecleziastic al Forumului Internațional al Acțiunii Catolice, a susținut conferința cu titlul "Rolul asistentului spiritual în Acțiunea Catolică".

În aceeași zi s-a desfășurat și masa rotundă cu tema "Misiunea Acțiunii Catolice în Biserica din România" la care au participat PS Petru Gherghel, episcop de Iași, PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, responsabil cu laicii în Conferința Episcopilor din România, PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Ioan Șiseștean, episcop greco-catolic de Maramureș și PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București. Participanții la masa rotundă, moderată de pr. Felix Roca, asistent spiritual general al Acțiunii Catolice din România, au dat răspuns întrebărilor: "Care sunt provocările pastorației de azi și care ar trebui să fie contribuția laicilor? Cât de importantă este formarea și cum ar trebui să fie considerată de către viitorii preoți pe parcursul pregătirii pentru preoție? Ce anume așteptați de la Acțiunea Catolică?".

După-amiaza zilei a fost dedicată atelierelor de lucru. S-a discutat despre co-responsabilitate, despre modul în care relaționează preotul și laicul în această dimensiune, precum și despre oportunitățile de formare la nivel de parohie. Ziua s-a încheiat cu intervenția Mariei Grazia Tibaldi, secretara Forumului Internațional al Acțiunii Catolice, despre "Acțiunea Catolică - școală de sfințenie".

Ziua de joi, 5 februarie 2009, s-a deschis cu o sesiune despre perspectivele Acțiunii Catolice din România susținută de președintele ACRO, urmată de atelierele de lucru care au avut ca temă "Decalogul asistentului spiritual în Acțiunea Catolică".

Seminarul de formare s-a încheiat cu o sfântă Liturghie de mulțumire, celebrată în rit bizantin.

Anca Lucaci

*

Despre Acțiunea Catolică din România

Acțiunea Catolică din România (ACRO) este o federație care are ca scop, conform statutului, reunirea formelor asociative de acțiune catolică, în vederea realizării apostolatului laic al Bisericii Catolice de ambele rituri din România. Prin activitățile sale, Acțiunea Catolică din România își propune să promoveze comunicarea și colaborarea între asociațiile membre, să colaboreze cu alte forme asociative cu obiective compatibile, să fie reprezentată la nivel național și internațional precum și în relațiile cu ierarhia Bisericii Catolice din România.

Fac parte din Acțiunea Catolică din România următoarele asociații membre:

- Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif" - Dieceza Romano-Catolică de Iași

- Asociația Generală a Românilor Uniți - AGRU Național - Arhieparhia Greco-Catolică de Făgăraș și Alba-Iulia

- Asociația Tineretului Român Unit - ASTRU Blaj - Arhieparhia Greco-Catolică de Făgăraș și Alba-Iulia

- Asociația Tineretului Român Unit - ASTRU Cluj - Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla

- Asociația Tineretului Român Unit - ASTRU Oradea - Eparhia Greco-Catolică de Oradea

Asociații în curs de aderare: ASTRU eparhial Lugoj - Eparhia Greco-Catolică de Lugoj

Pentru mai multe informații și detalii cei interesați o pot contacta pe Codruța Fernea, secretar în cadrul Acțiunii Catolice din România, la adresa de e-mail: secretar@actiuneacatolica.ro sau la numărul de telefon: 0744/164669.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2-5 februarie: Cluj-Napoca: Seminar în cadrul Acțiunii Catolice (30)


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat