Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Arhiepiscopia Romano-Catolică București
Str. G-ral Berthelot 19, 010164-București (RO)
Tel. 021/2015400
Fax 021/3121207
E-mail: birouldepresa@arcb.ro
București, 5 februarie 2009

COMUNICAT DE PRESĂ

Cenzura dreptului la liberă exprimare respinsă irevocabil
Millenium Building pierde încă un proces

Tribunalul București a respins irevocabil, în ședința publică din data de 30 ianuarie 2009, ca nefondat, recursul formulat de S.C. Millenium Building SRL împotriva sentinței civile nr. 7930/11.06.2008, pronunțată de Judecătoria Sectorului 1 din dosarul 7973/299/2008.

Beneficiarul investiției autointitulate "Cathedral Plaza", ale cărui lucrări sunt suspendate de mai bine de un an, a încercat să suprime dreptul Arhiepiscopiei Romano-Catolice București la libera exprimare, solicitând Judecătoriei Sectorului 1 București interzicerea dreptului acesteia la a mai prezenta public luări de poziție, comunicate sau opinii în legătură cu construcția ilegală plasată în zona protejată din centrul istoric al capitalei și în zona de protecție a catedralei "Sfântul Iosif" - monument de importanță națională și universală. S-a încercat limitarea dreptului de informare a publicului prin restricționarea informațiilor destinate mijloacelor de informare scrise și audiovizuale, limitarea dreptului presei de a cere și primi astfel de informații de la Arhiepiscopia Romano-Catolică București, inclusiv de la arhiepiscopul mitropolit dr. Ioan Robu personal, limitarea dreptului la petiționare, precum și limitarea accesului publicului în sala de judecată.

Instanța de fond, Judecătoria Sectorului 1, a respins o astfel de pretenție care reprezenta un atentat la libertatea de exprimare consfințită de art. 30 din Constituția României.

Nemulțumită de soluția pronunțată de Judecătorie, Millenium Building a promovat un recurs prin care a cerut modificarea sentinței civile și, pe fond, restricționarea dreptului nostru de a ne exprima public opiniile.

Prin decizia civilă nr. 187/30.01.2009, Tribunalul București a respins recursul, menținând dreptul Arhiepiscopiei la valorificarea deplină a libertății de exprimare, reconfirmând faptul că într-un stat de drept este consfințit dreptul la libertatea exprimării și nu obligația la tăcere.

Arhiepiscopia Romano-Catolică București își exprimă încă o dată sprijinul necondiționat pentru respectarea drepturilor și libertăților fundamentale, printre care și libertatea de exprimare, precum și pentru protejarea și respectarea valorilor cultural istorice.

Biroul de Presă


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat