Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Continuă proiectul "Tinerii față în față cu viața!"

Asociația "Familia și Viața" din Roman continuă proiectul "Tinerii față în față cu viața!" și în acest an școlar, 2008-2009.

Până la această dată, personalul asociației împreună cu voluntarii implicați au fost prezenți la Școala de Arte și Meserii din Adjudeni, Liceul Teoretic "Vasile Alecsandri" din Săbăoani, Școala de Arte și Meserii "La Salle" din Pildești, Grupul Școlar "Vasile Sav" și Colegiul Tehnic "Petru Poni", ambele din Roman. Urmează ca după vacanță să ajungă și în celelalte școli programate. Temele care sunt prezentate în acest an școlar sunt: Prietenie curată. De ce merită să aștepți? și Contracepția și avortul - acte împotriva vieții. Bolile cu transmitere sexuală.

Știm cu toții că adolescența este o perioadă în care există o luptă permanentă între tăcerea exterioară și curiozitatea internă pe tema sexualității, este o perioadă în care se dobândește maturitatea sexuală și se stabilește armonia dintre iubire și sexualitate. A lăsa adolescenții și tinerii azi fără repere clare și pozitive în domeniul trăirii sexualității este o lipsă de responsabilitate. Dacă acum nu sunt tinerii informați pozitiv de către cei care le sunt aproape părinți, educatori, preoți, oare ce informații receptează ei din societate, din mass-media? Violuri, incesturi, avorturi, "familii de probă", mame minore? Sexul este banalizat, informațiile sunt depersonalizate, noțiunea de libertate eronat prezentată, toate acestea într-un cadru lipsit de valori temeinice privitoare la viață, iubire și familie.

La valul de imoralitate, care ne copleșește câteodată, căutăm să ținem piept cu "armele iubirii", promovând pozitivul, promovând curăția în relațiile dintre tineri, aducând argumente valide în sprijinul castității, prezentând-o ca o forță pozitivă ce protejează iubirea sinceră și adevărată. Educația la castitate face parte integrantă din educația sexuală și a pregătirii îndepărtate pentru o procreație responsabilă, pentru păstrarea castității în căsătorie.

Uneori ne facem iluzia că cei care ne ascultă au aceeași părere ca noi, dar cu siguranță le ridicăm un semn de întrebare. Reacțiile tinerilor sunt diferite, unii rămân uimiți și chiar încântați că cineva le confirmă ceea ce ei au ales să trăiască, alții se întreabă: "Dar dacă nu voi fi compatibil cu viitoarea mea soție?", "Dacă mă căsătoresc la 30 de ani, să aștept până atunci?".

Sperăm ca prin temele prezentate tinerilor în cadrul acestui proiect să dăm glas durerilor părinților care nu mai reușesc să vorbească cu copii lor adolescenți despre aceste probleme și să-i încurajăm să nu abandoneze neprețuita lor muncă educativă de formare a tinerilor pentru o viață curată.

Iuliana Petruț

* * *

Asociația "Familia și Viața"
Adresa: Str. Ștefan cel Mare, nr. 228,
611040-Roman,
jud. Neamț;
tel. + fax 0233/742505;
e-mail: afav_roman@hotmail.com;
www.familiasiviata.ro


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat