Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Ziua Persoanelor Consacrate

Cea de-a XIII-a Zi Mondială a Persoanelor Consacrate a fost marcată la Iași luni, 2 februarie 2009, în sărbătoarea Întâmpinarea Domnului, prin Liturghia solemnă celebrată de PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", începând cu ora 10.00.

La sărbătoare au luat parte persoanele consacrate din zona Iași, dar și invitați din Italia, Franța, un grup de călugări ioaniți din regiunea Caucaz, precum și numeroși creștini din Iași.

Celebrarea a început cu sfințirea lumânărilor și procesiunea specifică sărbătorii Întâmpinarea Domnului.

La omilie, Preasfințitul Petru a prezentat pe scurt istoricul sărbătorii din 2 februarie, când Biserica celebrează actul suprem de umilință al Mariei, care nu avea nevoie de purificare, dar s-a supus printr-un act de dăruire totală lui Dumnezeu pentru oameni. Isus vine spre oameni jertfindu-se, și aici îl întâmpină poporul său, recunoscând în el acea "lumină pentru luminarea oamenilor". Gestul lui Isus și al Mariei reprezintă o lecție de adevărată iubire în suferință și sărăcie.

Lumânările au o semnificație profundă legată de Isus și de jertfa preasfintei Fecioare Maria. Isus a venit să fie lumină, dar a venit să fie lumină jertfindu-se, sacrificându-se, dăruindu-se. Lumânarea, pentru a ne oferi acest farmec al luminii, se consumă; lumânarea este un simbol care vrea să ne spună că pentru a avea noi lumină, mântuire, Isus Dumnezeu, făcându-se om, s-a dăruit, se dăruiește, se consumă.

Papa Ioan Paul al II-lea a stabilit ca Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate să fie celebrată cu ocazia sărbătorii Prezentării la Templu a lui Isus, având în vedere "acele persoane care în chip deosebit sunt chemate să fie în Templu", ca ele în mod deosebit să-l întâmpine pe Domnul, să se lase iluminate de Isus și, asemenea Mariei, să împartă lumii bucurie și lumină.

Făcând referire la numărul de persoane de persoane consacrate din întreaga lume, peste un milion, episcopul a amintit că în mijlocul oamenilor "circulă peste un milion de lumini care trebuie mereu să ardă". Omilia s-a încheiat cu îndemnul adresat tuturor persoanelor consacrate: "Să nu uitați că aveți în inimi lumină pe care o purtați astăzi, aici, în Biserică. Să o consumați, să o răspândiți peste tot. Amin".

După omilie a urmat înnoirea voturilor de curăție, ascultare și sărăcie, călugării și călugărițele unindu-și glasurile pentru a-l preamări pe Dumnezeu, cel care a binevoit să cheme și să trimită pe cei pe care i-a voit.

La sfârșitul sfintei Liturghii, PS Petru i-a îndemnat pe cei prezenți să-i mulțumească lui Dumnezeu pentru darul vieții consacrate, dar și celor care au ales să trăiască această viață.

 

Florin Jitaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 februarie: Iași: Ziua Persoanelor Consacrate


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat