Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerini din Caritas România la locurile sfinte

Ideea acestui pelerinaj organizat de Confederația Caritas România a devenit realitate în perioada 18-27 ianuarie 2009 când un grup ecumenic de 34 de credincioși proveniți din cele șase organizații diecezane Caritas romano-catolice, din patru organizații eparhiale Caritas greco-catolice și organizații filantropice din cadrul Bisericii Ortodoxe din România la care s-a alăturat și un reprezentant al asociației caritative din Biserica Romano-catolică din Franța, Secours Catholique, a străbătut cu multă emoție locurile sfinte pe unde a trecut Mântuitorul Isus Cristos.

Deja de mai bine de un an, Secours Catholique a venit cu inițiativa acestui pelerinaj, care s-a dorit a fi un alt moment de întâlnire, experiență și rugăciune comună între cei din Caritas și Diaconia din Biserica Ortodoxă după cel al conferinței internaționale de la Sibiu din 1-5 mai 2007, "Perspectivele organizațiilor Caritas în contextul ortodoxiei".

Dacă unii au putut considera acest pelerinaj ca un act de curaj într-un moment de conflict care se derula în fâșia Gaza, iar alții ca o perioadă mai puțin favorabilă datorită ploilor care sunt specifice lunilor de iarnă, eu l-aș numi pe drept cuvânt un pelerinaj al credinței. De fapt cu o zi înainte de a ajunge în Ierusalim a încetat conflictul armat din Gaza, iar vremea a fost prielnică pe toată perioada pelerinajului nostru.

Am plecat deci la acest drum atât cu intenția de a ne întări în credința pe care Cristos a predicat-o în aceste locuri cât și cu dorința de a împărtăși din credința, speranța și iubirea noastră credincioșilor aflați acolo. Aveam convingerea că trăirea profundă pe care o dobândește orice pelerin în țara sfântă nu poate fi numai imaginată dar trebuie experimentată direct, mergând, meditând și înălțând rugăciuni în locurile unde Cristos, Mântuitorul nostru s-a născut, a trăit, a predicat, a pătimit, a murit și a înviat, acolo unde a săvârșit misterele răscumpărării noastre a fiecărui creștin, a fiecărui om.

Pelerinajul nostru a început cu sfânta Liturghie în capela catolică de la Sfântul Mormânt, parcurgând ca pregătire a celebrării Muntele Calvar unde am venerat locul pătimirii și răstignirii lui Isus. Am simțit că împărtășim aceeași convingere cu centurionul menționat de evanghelistul Marcu: "Cu adevărat omul acesta era Fiul lui Dumnezeu!" (Mc 15,39). De aici, ne-am îndreptat, ca și păstorii de odinioară, spre Bethlehem la locul Nașterii lui Isus și pe câmpul păstorilor unde am retrăit Crăciunul, ajutați de pasaje din Evanghelie care descriu cele petrecute aici cu peste 2000 de ani în urmă: "Îngerul le-a spus: «Nu vă temeți, căci, iată, vă vestesc o mare bucurie care va fi pentru tot poporul: astăzi în cetatea lui David vi s-a născut Mântuitorul care este Cristos Domnul»" (Lc 2,10-11). Am continuat drumul nostru spre Ierihon, unde Zaheu îl întâlnește pe Isus. Va rămâne vie în memoria noastră acea zi însorită de 19 ianuarie când am participat la celebrarea Epifaniei (Boboteaza) pe malul Iordanului de către comunitatea creștină egipteană (coptă) și de către comunitatea siriană ortodoxă. La Hebron ne-am rugat la mormintele patriarhilor. După câteva ore de mers cu autobuzul spre Nord, trecând prin Samaria, am părăsit treptat ținutul stâncos al deșertului, apărând tot mai evident în fața noastră o priveliște înverzită cu un pământ roșiatic care își oferea cu generozitate roadele sale hrănite de apa Iordanului și am ajuns în Galileea. La Nazaret, acolo unde îngerul Gabriel i-a apărut Fecioarei Maria, am simțit îndemnul Sfintei Familii către familiile din zilele noastre: de a imita virtuțile lui Isus, ale Mariei și ale lui Iosif și de a descoperi aceeași iubire și bucurie cu care Dumnezeu înzestrează fiecare familie creștină. Aceste ținuturi ale Galileii cu Marea Galileii și Muntele Fericirilor ne-au redat într-un mod surprinzător imaginea până acum necunoscută de noi a atâtor pasaje din Evanghelie referitoare la copilăria lui Isus, la învățătura și minunile sale, la alegerea apostolilor, sau la experiența de credință a lui Petru. Revenind la Ierusalim, am urcat pe Muntele Măslinilor care oferă o frumoasă priveliște către Valea Cedronului și mai departe către locul unde este Mormântul lui Isus, Piața Damascului și Zidul care a mai rămas din Templul lui Solomon. Pe acest munte se află Grădina Ghetsemani unde Isus s-a rugat înainte de pătimirea sa și unde a transpirat sânge. Câteva clipe de reculegere în liniște ne-au călăuzit spre cuvintele lui Isus rostite decisiv ca rugăciune solemnă: "Tată, dacă nu este posibil ca să treacă acest potir fără ca să-l beau, să se facă voința ta" (Mt 26,42). Astăzi în locul unde Isus a transpirat sânge se află măreața "biserică a națiunilor", construită prin contribuția tuturor popoarelor în anul 1924. Această biserică numită și "Biserica Agoniei" amintește de trădarea lui Isus de către Iuda și de rugăciunea lui Isus în timpul agoniei, înainte de arestarea sa.

Fiind tocmai săptămâna de rugăciune pentru unitatea în credință, am dorit să marcăm pelerinajul nostru prin participarea la Liturghii romano-catolice, greco-catolice și ortodoxe.

O onoare deosebită pentru noi toți a fost întâlnirea cu patriarhul latin de Ierusalim, Fouad Twal, cât și cu patriarhul greco-ortodox de Ierusalim, Teophil Aristachos, care ne-au transmis salutul, binecuvântarea și mulțumirile lor pentru vizita făcută la locurile sfinte în spirit ecumenic și ca un gest de solidaritate față de creștinii prezenți acolo.

Am revenit acasă îmbogățiți spiritual și mai motivați creștinește, dar și având convingerea că trebuie să ne rugăm și să încurajăm și pe alții în rugăciune pentru pace în Țara Sfântă, unde, în mod paradoxal, se regăsește în locul unei liniști exterioare pe care speră să o găsească cei care ajung acolo, un permanent conflict etnic, politic și religios. Ceea ce rămâne însă neatinsă este liniștea și pacea interioară pe care o poate dobândi orice pelerin care străbate locurile sfinte cu spirit de credință.

Mulțumim Domnului pentru darul acestui pelerinaj și ne adresăm recunoștința față de pr. Antoine Sondag, reprezentantul asociației Secours Catholique Franța, care a fost inițiatorul și a mijlocit și finanțarea. Extindem mulțumirea noastră și către pr. dominican Christian Eeckhout, profesor la "Ecole biblique et archéologique francaise", care ne-a fost ghid în aceste zile, cât și către pr. Michael O'Sullivan, directorul centrului unde am fost găzduiți, Maison d'Abraham, care împreună cu Cristina Pleș, referent relații publice din cadrul Confederației Caritas România, au îndeplinit toate formalitățile pregătitoare pentru buna desfășurare a pelerinajului.

Revenind în familiile și comunitățile noastre și la locurile de muncă în domeniul social-caritativ împărtășim cu bucurie din experiența și trăirea noastră de credință putând exclama și noi cu psalmistul: "M-am bucurat când mi s-a spus: Să mergem la casa Domnului. Iată, picioarele noastre au ajuns la porțile tale, Ierusalime!" (Ps 121,1-2).

Pr. Egidiu Condac
președinte Confederația Caritas România
director Centrul Diecezan Caritas Iași

*

Pelerinaj în Israel

Confederația Caritas România

Mintea se golește, iar sufletul se eliberează de întinăciune. Singurul gând care-ți trece prin minte este legat de faptul că El a fost aici. Aici viața a căpătat sens, păcatele lumii s-au șters, iar veșnicia a căpătat forma unei promisiuni frumoase în detrimentul amenințării infernului. Este locul unde rugăciunile sunt cele mai fierbinți, nu trebuie ordonate și nu este nevoie de ritualuri. Acestea sunt simțămintele pe care le încerci după ce intri în biserica unde se află Sfântul Mormânt.

Divinitatea este prezentă, lumina ce pătrunde prin tavan amintește de sărbătoarea sfântă a învierii. Este locul unde "Cristos a Înviat" nu reprezintă doar un cântec ci o continuă bucurie, iar intonarea acestei bucurii melodioase în alte zile decât cele ale Paștelui nu reprezintă un păcat pentru că poate fi făcută oricând. Este locul învierii eterne, triumful binelui asupra răului, bucuria curățeniei după patimă și umilință. Fiul lui Dumnezeu a trăit și a fost sacrificat într-un oraș al Zeloților, al vânzătorilor, comercianților, al radicalilor și fariseilor, aducând cu el o nouă lege și împărțind timpul în două.

Delegația noastră alcătuită din romano și greco-catolici dar și ortodocși, a fost încântată să meargă pe urmele Mântuitorului cu ocazia unui pelerinaj unic, timp de nouă zile în Israel. Această frumoasă inițiativă a Confederației Caritas România de a strânge laolaltă creștini indiferent de confesiunea acestora a avut un succes deosebit, acțiunea fiind posibilă și datorită unui sprijin substanțial din partea Asociației Secours Catholique din Franța. Am avut bucuria să cântăm învierea Fiului exact în locul unde el a trecut prin moarte pentru a ne aduce viața, am văzut locul unde el a apărut printre oameni prilejuindu-ne Crăciunul veșnic, am mers în Capernaum pe urmele lui Petru, am slăvit-o pe stăpâna noastră Maica Maria exact în locul unde ea s-a ridicat la ceruri, am făcut Calea crucii simțind la fiecare oprire ca și pe Golgota epuizantă, durerea unuia bătut și crucificat pentru dragostea ce-o promova cu propria-i învățătură, dar și suspinul sfâșietor al unei mame nevoite să asiste la chinul Fiului, am vizitat grotele unde au fost găsite manuscrisele de la Marea Moartă, ne-am scăldat în marea cu același nume și am urmat calea Mântuitorului alături de discipolii săi într-o mică barcă pe Marea Galileii. Am mers în Nazareth unde am văzut Izvorul Bunei-vestiri, aflat acum în interiorul unei biserici ortodoxe, un izvor de la care lua apă Maica Domnului o dată la două zile și locul unde a venit îngerul pentru a-i aduce vestea cea mare, am mers la râul Iordan în locul unde a fost botezat Hristos, am urcat pe Muntele Fericirilor și am simțit povara trădării dublată de un sărut hain poposind în Grădina Ghetsemani. Întâlnirile cu cei doi patriarhi, latin și ortodox au venit în completarea unui program pe cât de încărcat, pe atât de frumos.

Israelul este o țară în Orientul Mijlociu, pe coasta estică a Mării Mediterane și se învecinează, de la nord la sud, cu Libanul, Siria, Iordania și Egiptul. Israelul are ieșire la Marea Mediterană, la golful Aqaba și la Marea Moartă. Populația acestui stat este predominant evreiască, cu o minoritate arabă numeroasă, de confesiune musulmană sunită, iar în mică parte de confesiuni creștine sau druzi.

Ierusalimul este capitala oficială a Israelului și sediul președinției, al guvernului și al parlamentului acestui stat. Ierusalim este un vechi oraș din regiunea istorică Palestina în Orientul Mijlociu, considerat oraș sfânt în iudaism, creștinism și islam. De aceea evreii și creștini îl mai numesc "Țara Sfântă" sau "Țara lui Israel".

Ierusalimul este un oraș eterogen cu o populație de aproximativ un milion de oameni, în care sunt reprezentate grupuri dintr-o vastă diversitate religioasă, națională și socio-economică. Așa-numita "Cetate Veche" este împărțită după o tradiție seculară în patru zone: "iudaică", "creștină" și musulmană, a patra zonă fiind cea a armenilor (aceștia fiind tot creștini). Astăzi majoritatea populației din cartierele creștin, armean și musulman ale orașului vechi este de fapt arabă musulmană. La fel și populația părții de est a municipiului. În partea de vest a capitalei și în cartierul evreiesc din Orașul Vechi populația este formată din evrei.

Deși neprețuite și umbrite de veșnicul război, agresivitatea localnicilor, încrâncenarea și lipsa de credință, imaginea și importanța sacrificiului Mântuitorului sunt slăvite de rugăciunile miilor de credincioși din toată lumea care aleg să meargă în fiecare an în Ierusalim.

Cătalin Asăvoaei

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18-27 ianuarie: Pelerini din Caritas România la locurile sfinte


 

lecturi: 37.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat