Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale

Mesajul pentru Cea de-a XLIII-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale, ce va fi celebrată la 24 mai 2009, a fost prezentat vineri, 23 ianuarie 2009 în Sala vaticană de presă de către Mons. Claudio Maria Celli, președinte al Consiliului Pontifical pentru Comunicațiilor Sociale.

Documentul, având titlul "Noi tehnologii, noi relații. Promovarea unei culturi a respectului, dialogului și prieteniei" este adresat de către pontif în special tinerilor, "generației digitale", deoarece mai ales de la ea vine impulsul la a evangheliza acest "adevărat dar pentru umanitate" reprezentat de Internet, făcând din această rețea electronică un loc capabil să promoveze marile valori ale existenței și nu de banalizare a raporturilor umane. Vorbind de binomul "noi tehnologii" și "noi relații" papa Benedict reliefează luminile și umbrele rețelei web, "potențialul extraordinar al noilor tehnologii", precum și "cursele întinse de cine exploatează acele potențialități pentru a îngreuna și aglomera rețeaua cu cuvinte și imagini degradante pentru ființa umană".

Analiza lui Benedict al XVI-lea pleacă de la latura pozitivă a lumii digitale și de la responsabilitățile pe care gestiunea sa le comportă. Înainte de toate papa spune că avantajele noilor tehnologii trebuie să fie "puse în serviciul tuturor ființelor umane". Pontiful îi încurajează pe cei care lucrează în acest sector emergent al mijloacelor de comunicare, să promoveze "o cultură a respectului, dialogului, a prieteniei". Și, deci un categoric "Nu!" - subliniază - celui care se servește de el pentru a alimenta "ura și intoleranța", pentru a degrada "frumusețea și intimitatea sexualității umane, pentru a-i exploata "pe cei slabi și pe cei lipsiți de apărare". În acest ultim caz, papa Benedict mulțumește și apreciază acele rețele digitale care "caută să promoveze solidaritatea umană, pacea și dreptatea, drepturile omului" mai cu seamă în acele arii ale lumii unde posibilitatea de acces la Internet este penalizată de o discrepanță tehnologică greu de remediat". "Ar fi o gravă pagubă pentru viitorul umanității - afirmă - dacă noile instrumente ale comunicării, care permit a împărtăși cunoștințe și informații într-un mod mai rapid și eficace, nu ar fi făcute accesibile celor care sunt deja marginalizați economic și social".

Un capitol papa îl dedică celor care, din contra, trăiesc dimensiunea "timpului real" al rețelei de comunicare, conectându-se pentru muncă sau divertisment în fiecare zi și de mai multe ori pe zi. Latura pozitivă a acelora pe care le definește "dorință de conexiune" și "instinct de comunicare" pontiful o identifică în "înclinația" naturală a ființelor umane de a intra în relație cu alții. În fond el recunoaște că "această dorință de comunicare și de prietenie este înrădăcinată" în natura noastră ca "reflex al participării noastre la iubirea comunicativă și unificatoare a lui Dumnezeu, care vrea să facă din umanitate o singură familie". Beneficiile spațiului cibernetic sunt "multe: familiile pot rămâne în contact chiar dacă despărțite de distanțe enorme, studenții și cercetătorii au un acces mai facil și imediat la documente, la izvoare și la descoperirile științifice și pot, astfel, să lucreze în echipă din locuri diferite", spune papa.

"E nevoie a nu se lăsa înșelați de cei care - scrie Benedict al XVI-lea - caută doar consumatori într-o piață de posibilități nediferențiate, unde alegerea în sine devine binele, noutatea se introduce pe furiș ca frumusețe, experiența subiectivă ia locul adevărului". Și cu tot atât de mare claritate, papa îi pune în gardă mai ales pe tineri "să nu banalizeze ideea și experiența de prietenie" care în ultimii ani - notează - s-au bucurat - "de o reînnoită relansare în vocabularul rețelelor sociale digitale". "Ar fi trist - se citește în mesaj - dacă dorința noastră de a susține și dezvolta online prieteniile s-ar realiza în dauna disponibilității pentru familie, pentru vecini și pentru cei care se întâlnesc în realitatea de fiecare zi, la locul de muncă, la școală, în timpul liber. De fapt, atunci când dorința de conexiune virtuală devine obsesivă, consecința este că persoana se izolează, întrerupând reala interacțiune socială. Aceasta sfârșește prin a deranja chiar modelele de odihnă, de tăcere și de reflecție necesare pentru o sănătoasă dezvoltare umană".

Ultimul apel este pentru "tinerii catolici". "Rețeaua - scrie papa - este un continent digital nemărginit, de-a lungul căruia mai ales voi sunteți chemați să mărturisiți evanghelia". Și pentru ca aceasta să se realizeze în mod eficace, Benedict al XVI-lea oferă o comparație sugestivă: "În primii ani ai Bisericii - amintește - apostolii și ucenicii lor au purtat vestea cea bună a lui Isus în lumea greco-romană: așa cum atunci evanghelizarea, pentru a fi rodnică, a cerut înțelegerea atentă a culturii și obiceiurilor acelor popoare păgâne în intenția de a le mișca mințile și inimile, la fel acum vestirea lui Cristos în lumea noilor tehnologii presupune o cunoaștere aprofundată a lor pentru o ulterioară folosire adecvată".

(Adaptare după Radio Vatican)


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat