Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Obama dezamăgește prin deciziile sale cu privire la avort

Cardinalul Justin Rigali a definit decizia președintelui Barack Obama, luată în a treia zi ca președinte, de a schimba Politica Ciudad de Mexico (n.r. Mexico City Policy), ca fiind "foarte dezamăgitoare". Obama a emis un ordin executiv pentru a elimina decretul dat de opt ani cu privire la finanțarea americană a organizațiilor care efectuează și promovează avorturi în țările aflate în curs de dezvoltare.

Președintele Comitetului pentru Activitățile Pro-Vita al Episcopilor din SUA a afirmat într-o declarație că "o administrație care vrea să reducă avorturile nu ar trebui să mute fondurile americane la grupuri care le promovează".

În cursul campaniei sale prezidențiale, Obama a insistat în mod repetat asupra faptului că nu este în favoarea avortului, ci pentru reducerea sa fără a face ilegală procedura.

Cardinalul Francis George, președintele Conferinței Episcopale din SUA, i-a scris lui Obama înainte de a fi învestit săptămâna trecută, îndemnându-l să respecte acest angajament: "Politica Ciudad de Mexico (n.r. Mexico City Policy), stabilită pentru prima dată în anul 1984, a fost atacată pe nedrept ca o restrângere a ajutoarelor străine pentru planificarea familiară. În realitate, nu a redus deloc aceste ajutoare, ci a asigurat că fondurile pentru planificarea familiară să nu fie deviate spre organizații menite să efectueze și să promoveze avorturi în loc să le reducă".

"Odată trasată o linie clară între planificarea familiară și avort", a adăugat el, "ideea de a folosi planificarea familiară pentru a reduce avorturile devine fără sens și avortul tinde să înlocuiască contracepția ca mijloc pentru a reduce dimensiunile familiilor".

"Cel mai rău"

Și Vaticanul a exprimat propria contrarietate când arhiepiscopul Rino Fisichella, președinte al Academiei Pontificale pentru Viață, a prezentat în ziarul "Corriere della Sera" dezamăgirea provocată de deciziile prezidențiale.

"Dacă acesta este unul din primele acte ale președintelui Obama, simt că trebuie să spun, cu tot respectul posibil, că pasul spre dezamăgire este destul de scurt", a mărturisit el.

Arhiepiscopul Sgreccia, președinte emerit al Academiei Pontificale pentru Viață, a spus agenției ANSA că decizia președintelui este "o lovitură dură nu numai pentru noi catolicii, ci pentru persoanele care în toată lumea se bat împotriva măcelului nevinovaților care se face prin avort".

Obama a primit și laude de la Biserică pentru că a semnat un ordin executiv pentru a elimina tortura. Episcopul Howard Hubbard de Albany, președinte al Comitetului despre Dreptatea și Pacea Internațională din Conferința Episcopală SUA, a afirmat că episcopii au apreciat decizia și că această eliminare "spune mult despre noi - cine suntem, în ce credem cu privire la viața și demnitatea umană și cum acționăm ca națiune".

(După Zenit, 27 ianuarie 2009)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat