Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Încheierea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor s-a încheiat la Iași duminică, 25 ianuarie 2009, printr-o celebrare prezidată de PS Petru Gherghel în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", începând cu ora 17.00. Au fost prezenți preoții profesori de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" și cei care activează în comunitățile vecine, precum și un mare număr de credincioși. La momentul de rugăciune a asistat și pr. prorector Gheorghe Popa, delegat al ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Momentul de rugăciune comună a fost precedat de Liturghia de la ora 16.00, prezidată de PS Gherghel. În cadrul omiliei PS Petru a vorbit despre convertirea apostolului Paul, sărbătorită în aceeași zi. Vorbind despre personalitatea marelui apostol, un adevărat pedagog, cel care a devenit din cel mai mare persecutor un adevărat apostol, a scos în evidență exemplul, mărturia dată de marele sfânt. Continuând, episcopul a spus că lumea are nevoie de învățători, dar mai ales de martori, de exemple, de eroi. Biserica ne prezintă mereu astfel de modele, chemându-i mai ales pe tineri să devină imitatori.

PS Petru a amintit și de încheierea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, de celebrările comune și de diferitele momente de trăire împreună luându-l ca model pe sfântul Paul, apostolul comuniunii, al unității în credință. La sfârșitul omiliei PS Gherghel a adus spre întărire două mărturii: a papei Benedict al XVI-lea și a patriarhului de Constantinopol, Bartolomeu I, care la deschiderea Anului Paulin și-au îndreptat privirile spre apostolul neamurilor, care a căutat unirea tuturor și a arătat că toți trebuie sa facă parte din acest unic popor. Prin schimbul de vizite, prin conversațiile și momentele de rugăciune comună cei doi ierarhi s-au rugat pentru a se ajunge la o cunoaștere personală și la o creștere a speranței de unitate, căci este un singur Botez, o singură credință, un singur Domn, lucru amintit și de sfântul Paul în scrierile sale.

După Liturghie a urmat ora de rugăciune comună, la începutul căreia corul de tineri al catedralei a intonat "Sfinte Dumnezeule". PS Petru i-a salutat pe toți cei care au participat la momentul de trăire comună, înălțând rugăciuni spre Dumnezeu pentru darul unității.

În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, pr. Cornel Cadar, consilier cultural în cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași a vorbit despre încheierea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, timp în care creștinii din toată lumea s-au adunat în diferite biserici, case de rugăciune și alte locuri pentru a se ruga împreună, pentru a se simți împreună. Continuând, părintele a amintit semnificația textului biblic luat din Ez 37,15-28, propus de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor pentru anul 2009. Dumnezeu îi cere lui Ezechiel să apeleze la un gest simbolic: să ia cele două bucăți de lemn și să le unească pentru a arăta că cele două popoare ale lui Israel, cel din nord și cel din sud, sunt de fapt un singur popor. Este voința lui Dumnezeu ca ei să fie un singur popor.

Cel care se îndepărtează de Dumnezeu devine divizat la rândul lui, se depărtează de frați. Cele două bucăți de lemn reprezintă crucea lui Cristos care ne-a apropiat pe unii de alții.

Părintele a spus că deși momentele comune de rugăciune s-au încheiat e nevoie ca dorința de unitate să fie mai departe prezentă în inima celor prezenți, asemenea unei flăcări, a unui foc care trebuie întreținut pentru a nu se stinge. Părintele i-a evocat pe cei care acum 101 ani s-au adunat pentru a se ruga împreună și pe doi dintre artizanii mișcării de unitate, papa Paul al VI-lea și patriarhul Atenagoras I. La final i-a îndemnat pe toți cei prezenți să se lase călăuziți de Dumnezeu pe drumul unității, menținând prin rugăciune flacăra vie a dorinței de unitate.

Au urmat invocările pentru unitate rostite de diferiți participanți, după care a urmat stropirea cu apă sfințită asupra tuturor celor prezenți.

După acest moment pr. prorector Gheorghe Popa a transmis mesajul și binecuvântarea ÎPS Teofan, spunând că este onorat să fie prezent în catedrala din Iași. A amintit de finalul octavei de rugăciune, accentuând faptul că aceste zile de bucurie trebuie să continue în casele, familiile și comunitățile celor care au participat la acest eveniment de trăire comună. La final PS Gherghel a mulțumit pentru salutul adus din partea ÎPS Teofan ca de altfel și tuturor celor prezenți în catedrală.

Liviu Crișmaru

* * *

Cuvântul de mulțumire adresat de PS Petru Gherghel

Să mulțumim Domnului Dumnezeului nostru
pentru toate darurile sale.

Acestea sunt sentimentele noastre la sfârșitul acestei celebrări în Sărbătoarea Convertirii Sfântului Apostol al Neamurilor și, mai ales, la sfârșitul Săptămânii de Rugăciuni pentru Unitatea Creștinilor.

El ne-a făcut să ne simțim uniți nu pe două tăblii de lemn simbolice, așa cum s-a exprimat profetul Ezechiel pentru poporul israelit, ci pe crucea sa. Pe cruce ne-a înscris pe toți cu propriul sânge, ca să formăm un singur popor al celor mântuiți.

El ne-a creat pe toți frați și ne face să ne simțim frați și membri ai Trupului său mistic, care este Biserica, prin taina unică a sfântului Botez.

El ne-a chemat să ne unim în rugăciune și speranță.

După acest moment pr. Vă mulțumesc vouă, tuturor părinților, care ați dat glas recomandării Bisericii și ați prezidat momentele de rugăciune comună din diferite biserici și capele.

Vouă, dragi frați și surori, călugări și călugărițe, ce ați oferit prinosul rugăciunilor și cântărilor voastre pentru a mări spiritul de comuniune și spiritualitate, vă mulțumim și vă prețuim pentru toate.

Exprim gratitudinea noastră corurilor care au susținut rugăciunile și celebrările noastre pe tot parcursul Săptămânii sau Octavei de Rugăciuni pentru Unitatea Creștinilor.

Vouă, dragi seminariști și elevi, care v-ați bucurat să vă rugați și să cântați, vă mulțumim.

Sunt bucuros să felicit pe cei care, la sugestia Înalt Preasfinției Sale Teofan și a noastră, s-au străduit să contribuie prin corurile lor, în incinta Universității "Al. I. Cuza", la mărirea spiritului de apropiere și aprofundare a mărturiei de credință și iubire.

De asemenea, le exprim mulțumirile noastre celor care au ținut să exemplifice lucrarea comună a carității prin întâlnirile asociațiilor filantropice Diaconia a Bisericii Ortodoxe din Iași și Centrul Diecezan Caritas al Bisericii Catolice, ca un rod al credinței și rugăciunii personale.

Îi mulțumesc în mod special Părintelui Profesor Gheorghe Popa, prorector al Universității "Al. I. Cuza", pentru cuvântul adresat comunității noastre în numele Înalt Preasfinției Sale Teofan, pentru sentimentele frățești exprimate și pentru speranța unei colaborări pe tărâmul ecumenic al rugăciunii și al faptelor de dragoste în mijlocul poporului credincios.

Vă mulțumesc tuturor.

Petru Gherghel, episcop de Iași
 


lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat