Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ladispoli: Rugăciune pentru unitatea creștinilor

Credincioși catolici italieni, români și nigerieni, împreună cu câțiva credincioși ortodocși, înfruntând ploaia și vântul de afară, au participat cu curaj și bucurie, vineri 23 ianuarie 2009, la o oră de rugăciune pentru unitatea creștinilor.

A fost un semn concret de unitate, care există și se manifestă cel mai concret în dorința creștinilor din diferite țări de a se ruga pentru unitatea dorită de Cristos, care nu este împărțit.

Această oră de rugăciune, prilejuită cu ocazia Octavei Mondiale de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, a avut loc în Biserica "Sacro Cuore di Gesù", din Ladispoli, începând cu ora 21.00. Tema de rugăciune pentru unitatea creștinilor de anul acesta, inspirată din cartea profetului Ezechiel, a avut ca titlu "Să fie una în mâna ta" (Ez 37,17). Proiectul acestui text a fost elaborat în Coreea, iar reuniunea pregătitoare a avut loc la Marseille, Franța.

Credincioșii adunați la această celebrare a cuvântului lui Dumnezeu au fost însoțiți, în rugăciunea pentru unitate, de păstorii lor sufletești.

Comunitatea română catolică a fost însoțită în rugăciune de păstorul ei, pr. Adrian Chili. Frumusețea acestei celebrări a avut o nuanță aparte, deoarece rugăciunea înălțată lui Dumnezeu a fost exprimată în diferite limbi (italiană, română și nigeriană), dar și în rituri diverse (ritul latin și ritul bizantin). Cu adevărat s-a putut vedea bogăția rugăciunii spusă în comun, dar mai ales farmecul diferitelor cântece intonate de creștinii prezenți, în diferite limbi.

Deoarece noi toți suntem niște simpli slujitori și avem mereu nevoie de adevărate călăuze în drumul nostru de credință și de rugăciune, ca și maestru al unității și al rugăciunii l-am ales pe sfântul apostol Paul. Fiind anul acesta un an mai special dedicat sfântului Paul, tema acestei zile de rugăciune, plecând de la tema propusă anul acesta din profetul Ezechiel, a fost "Paul, mărturisitor fidel".

În cuvântul de învățătură, pr. Giuseppe Colaci, parohul comunității italiene, ne-a îndemnat să ne rugăm mereu pentru unitate, deoarece avem foarte multe lucruri care ne unesc, și foarte puține acelea care ne despart. A subliniat această idee pornind de la imaginea lui Cristos pantocrator, ce era în centrul prezbiteriului, dar și de la sfânta crismă și cuvântul lui Dumnezeu prezente pe altar. Ne-a îndemnat și ne-a încurajat să nu ne înșelăm că nu putem face nimic pentru unitate, chiar dacă nu depinde strict de noi. Simplul fapt că suntem simpli credincioși iar Cristos ascultă mereu rugăciunea celor simpli și umili, dar care e o rugăciune pornită din inimă, cere o mai mare implicare și dorință de rugăciune din partea noastră.

Înainte de binecuvântarea finală, ca un mic semn de unitate și pace, pe lângă cel al oferirii unui semn al păcii, a fost acela al frângerii pâinii. Trebuie subliniat faptul că nu a fost o pâine binecuvântată, nici trupul și sângele Domnului, ci un simplu colac care a fost frânt de către preoții prezenți la celebrare, apoi a fost împărțit și credincioșilor, iar toți au putut mânca astfel, din aceiași pâine. Dorință care ar vrea să se manifeste și să fie trăită concret în primirea împreună a sfintelor taine și mai ales a Euharistiei.

Îl rugăm pe Cristos, primul care s-a rugat Tatălui ceresc pentru unitatea creștinilor ("ca toți să fie una"), prin mijlocirea sfântului Paul, cel mai mare apostol al neamurilor, ca să aducă între creștini unitatea mult dorită, în credință.

Pr. Adrian Chili
 


lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat