Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău "Sfinții Petru și Paul": "Să fie una în mâna ta"

La inițiativa profesorilor de religie din liceele băcăuane, joi 22 ianuarie 2009, tineri catolici și ortodocși de la liceele "Vasile Alecsandri", "Anghel Saligny", "Ion Ghica", "N.V. Karpen" și "Ferdinand I" din Bacău s-au întâlnit în biserica "Sfinții Petru și Paul" pentru a se ruga "ca toți să fie una".

Având ca temă "Să fie una în mâna ta", și-au unit glasurile în cântece și cuvinte pline de conținut cu cele ale tuturor creștinilor care se roagă în această săptămână (18-25 ianuarie) pentru unitate.

Este ușor să vorbești despre unitate, să o expui într-o conferință sau într-o conversație, dar e mai greu de realizat. De aceea, această săptămână de rugăciune vrea să amintească tuturor că unitatea nu se realizează prin propriile forțe, că ea este o lucrare a lui Dumnezeu, că toți au atâta nevoie de lumina Duhului Sfânt pentru a trăi în unitate în familii, la școală sau la locul de muncă.

Unitatea trebuie căutată în primul rând în inimile noastre. Nu se poate vorbi despre unitate, armonie, atâta vreme cât inima nu este în pace cu Dumnezeu și cu semenii. Acest testament al lui Cristos, "ca toți să fie una", trebuie să fie realizat în noi eliberându-ne de tot ceea ce ne duce la conflict: orgoliu, nepăsare, interese meschine, egoism... Trebuie realizat în mediul în care trăim: în familie, în "gașca" de prieteni, în clasă, în echipa din care facem parte.

Pr. Alfons-Eugen Zelionka a subliniat la final faptul că este nevoie ca prin prezența noastră în școli, la joacă, în societate, pretutindeni să ne aducem aportul prin gesturi mici, prin simpla bunătate, și să diminuăm diferențele care ne separă prin construirea de "căi" care să ne apropie. Mulțumind tuturor elevilor și respectiv profesorilor: Ana Pavel, Tereza Herciu, Tereza Palcău, Teodora Cojan, Loredana Cojan și Maricica Bejenaru.

La final am cules câteva impresii de la elevi:

"Slujba de astăzi a fost impresionantă pentru mine, mi-a plăcut foarte mult modul liber de a vorbi cu Dumnezeu și cu atât mai mult cuvintele citite de către tineri. Pe parcursul rugăciunii am simțit cum Dumnezeu a coborât între noi și ne lumina și liniștea sufletele. Cu siguranță voi mai asista la astfel de rugăciuni" (Andreea Chiruță, C.N. "Vasile Alecsandri").

"Această rugăciune ecumenică este un mod de a ne apropia mai mult de frații noștri. Mă bucur că împreună ne-am implicat ... Am cântat împreună, am cântat împreună ...

A fost o oră în care ne-am umplut sufletul de bucurie și pace sufletească, în care fiecare medita și se ruga pentru același lucru: «Ca toți sa fie una».

E foarte impresionant să vezi cum niște oameni simpli, liceeni, pot face lucruri așa de mari..." (Andreea Vereș C.N. "Vasile Alecsandri").

A consemnat pr. Alfons-Eugen Zelionka
 


lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat