Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău "Sfânta Cruce": Întâlnire de reculegere și reflecție pentru tineri

La Oratoriul "Maria Bambina" (Parohia "Sfânta Cruce", Bacău) a avut loc sâmbătă, 24 ianuarie 2009, o nouă întâlnire de reculegere și reflecție pentru tineri, cu tema: "Dă-mi să beau!", inspirată din Evanghelia după sfântul Ioan (4,1-42).

Această zi s-a transformat pentru cei 56 de tineri prezenți într-o experiență bogată de spiritualitate și de credință. Prin această întâlnire se continuă seria celor șase întâlniri programate cu scopul de a parcurge un itinerar de formare umană și spirituală pentru tineri, coordonate de pr. Vasile Petrișor și sr. Silvia Brandiu.

Atunci când Dumnezeu întâlnește setea mea de viață este "miezul zilei", ora revelării maxime. În această oră mă descopăr iubit și chemat să intru într-o relație de iubire cu el.

Textul propus spre meditare a fost de mare ajutor prin exemplul concret în care Isus se face cunoscut ca Mesia și Mântuitor. Tocmai pentru că este Mântuitorul lumii, "trebuia" să treacă prin Samaria. Acest "trebuia" este legat de planul de mântuire a lui Dumnezeu. Samariteana, după ce l-a recunoscut pe Mesia, devine apostol. Fântâna la care are loc întâlnirea (fântâna lui Iacob) este semnificativă: este locul alianței "nupțiale" dintre Dumnezeu și un popor care, deși departe, este iubit.

Și pentru grupul numeros de tineri (56 de tineri din diferite parohii), ziua de azi a fost o ocazie de întâlnire personală cu Dumnezeu, cu Cristos, cu viața. Ziua a fost împărțită în patru etape.

Prima etapă: de la neliniște și insatisfacție la bucurie

Pornind de la faptul că nu putem neglija dimensiunea religioasă din viața umană, a fost nevoie "să săpăm adânc pentru a descoperi apa din persoanele noastre". Aparent totul părea deșert, însă am descoperit că sub deșert curg ape multe, exprimate prin experiențe, evenimente, întâlniri semnificative care au marcat cursul vieții participanților.

Împărtășind viața tinerilor, mergând alături de ei cu discreție, intrând în experiențele și în trăirile lor, asemenea lui Isus, am descoperit această sete profundă și apa care potolește setea.

A da valoare lumii din interiorul lor, modului de a trăi, a fi cu adevărat interesați de istoria lor personală, a da importanță acestui mod de a povesti viața, ne-a făcut să redescoperim cu toții gustul plăcut al lui "a te povesti pe tine celorlalți", să descoperim frumusețea că avem toți lucruri importante de povestit, că viața fiecăruia, deși e mică, e importantă și nu e lipsită de semnificație, e un dar care îmbogățește și creează relații.

Etapa a doua: în căutarea credinței

S-a tratat despre problema Dumnezeu care e actuală astăzi mai mult ca oricând. În spatele multor forme de căutare, până și pe căile strâmbe și deviate, se ascunde setea profundă de Dumnezeu.

Întâlnirea cu Isus din Nazaret, omul care a marcat istoria până la a o împărți în înainte de Cristos și după Cristos, ne-a ajutat să descoperim libertatea și eliberarea, prietenia și filiațiunea primite la botez. El ne învață să-l cunoaștem pe Dumnezeu. Odată cu el, Dumnezeu a intrat în viața noastră, s-a făcut trup, s-a făcut istorie; în viața și situațiile pe carele trăim și le înfruntăm zilnic el este prezent.

După prânz am trecut la a treia etapă: Curajul de a ne arunca în apă (viața): aventura vieții

Jocul de interacțiune propus ("Eu sunt un fluviu"), i-a ajutat pe tineri să redescopere frumusețea vieții și culorile care o înfrumusețează, cursul atât de variat propriu fiecăruia cât și bogăția debitului care îi umple.

Invitați "să se deseneze" printr-un fluviu, au descoperit minunatul izvor care e la originea fiecărei vieți, curbele provocate de încercări, malurile care i-au lărgit sau îngustat de-a lungul drumului, navigatorii care îi folosesc, podurile care îi traversează, obstacolele de care se izbesc. Minunate au fost descoperirile făcute cu privire la afluenții care intră sau ies din ei, în care au fost identificate nenumăratele persoane care au contribuit la formarea lor spirituală și umană, față de care s-au simțit recunoscători exprimând în același timp exigența de a avea persoane semnificative care să îi însoțească în viață, mai ales în anumite situații, perioade sau experiențe.

Rodnică a fost și munca în grupuri mici în care fiecare s-a prezentat și s-a lăsat cunoscut de celelalte "fluvii".

La grupul mare, emoționant și deosebit de semnificative au fost mărturisirile multor tineri care s-au explicat și s-au lăsat citiți, interpretați și întrebați despre cursul vieții lor personale.

Trecerea de la propunerile frumoase la angajamentele concrete a caracterizat cea de-a patra etapă, care ne-a făcut să redevenim conștienți că viața cere curaj pentru a fi trăită din plin și cu gust, e o luptă, o curgere continuă în ciuda oricărui tip de obstacol.

Angajamentele au fost scrise pe "un nufăr", simbol al frumuseții vieții care a rodit în viața personală și în viața celorlalți. Rugăciunea finală a adunat prin intențiile și reflecțiile personale frumoasele gânduri și dorințe pentru o viață trăită cu și din Dumnezeu.

"Dă-mi să beau!" a rămas motoul în care se întâlnește setea lui Dumnezeu de om și setea omului de Dumnezeu. "Dă-mi să beau!", expresie a dorinței și a setei care ne satisface dar ne și lansează în cursul apei abundente, această apă care este viața!

Sr. Silvia Brandiu și pr. Vasile Petrișor
 


lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat