Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (ITRC): Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a patra

Ziua a patra din cadrul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor a fost marcată la Iași, miercuri, 21 ianuarie, la ora 17.00, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif".

Au fost prezenți PS Aurel Percă, pr. dr. Wilhelm Dancă, rectorul Institutului, preoții profesori de la Institut, preoți din alte parohii și congregații religioase din orașul Iași, surori, dar și un număr mare de credincioși.

Cu toții ne-am lăsat călăuziți de motoul principal al Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor: "Să fie una în mâna ta" (Ez 37,17).

Tema principală a zilei a fost: "Creștinii în fața crizei ecologice".

O realitate din ce în ce mai prezentă pe masa discuțiilor guvernelor, a congreselor și a altor întâlniri, problema ecologică nu-i ocolește nici pe creștini. O problemă care, aparent, nu are nici o legătură cu ecumenismul, criza ecologică pe care omenirea o resimte cu fiecare zi, nu trebuie să lase pe nimeni indiferent.

Lecturile proclamate în cadrul întâlnirii de rugăciune au avut rolul de a lumina și de a da un sens spiritual-creștin creației care ne înconjoară.

Astfel, fascinația lui Dumnezeu în fața tuturor celor pe care le făcuse (cf. Gen 1,31-2,3) devine în Cristos salvare pentru cele făcute, dar căzute în păcat (cf. Rom 8,18-23), toate acestea într-o răbdare mântuitoare, rodnică, asemenea grăuntelui de muștar, care devine într-o zi pom pe care păsările cerului își fac cuiburi(cf. Mt 13,31-32).

PS Aurel a accentuat în cadrul predicii rolul fiecărui creștin în ceea ce privește păstrarea creației lui Dumnezeu în frumusețea pe care i-a dat-o încă din prima zi. Este vorba mai întâi de frumusețea sufletească a fiecăruia în parte, pentru ca apoi, această frumusețe să se reflecte și în ceea ce ne înconjoară.

Când vorbim de frumusețea creației, de fapt, vorbim de Dumnezeu. Acolo unde este frumos, este Dumnezeu și unde este Dumnezeu, acolo este unitate, pentru că Dumnezeu este unitate de persoane.

Creștinii prezenți în capela Institutului din Iași, fie romano-catolici, fie ortodocși, s-au rugat împreună pentru unitate. Va rămâne de datoria fiecăruia ca într-o zi, această unitate să devină concretă.

Până atunci, a păstra curat în jurul nostru, a proteja spațiile verzi și pădurile, a îngriji animalele, toate acestea și multe altele înseamnă respect la adresa Creatorului.

Pr. Felician Tiba

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Iași (ITRC): Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a patra


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat