Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Tămășeni: Și noi, tinerii, putem fi lumină

Sr. Anișoara Sandru, într-o corespondență e-mail, ne-a transmis mărturia unei tinere, Eliza, participantă la una dintre întâlnirile formative organizate la Tămășeni de Surorile Campostrini. Textul îl redăm în întregime.

Am avut plăcerea de a participa sâmbătă, 17 ianuarie 2009, la întâlnirea formativă pe tema "Dumnezeu este lumină", organizată la Tămășeni de Surorile Campostrini. Împreună am petrecut un moment formativ intens, în care am avut prilejul de a ne apropia de mesajul cuvântului lui Dumnezeu, a-l înțelege mai bine, și fiecare ne-am reînnoit personal prin reflexie propunerile bune. Stimulată de această meditație, doresc să îmi exprim gândurile referitor la ceea ce înseamnă pentru mine că "Dumnezeu este lumină".

Lumina poate avea aceleași semnificate pe care le are iubirea, ba chiar am putea spune că lumina poate fi iubire și iubirea poate fi lumină. Noi am fost creați să tindem spre "lumină" și de aceea o căutăm, pentru că fără ea nu putem merge mai departe, nu putem duce la bun sfârșit lucrarea noastră, suntem împiedicați să vedem cu claritate ce avem în jurul nostru și pe cei ce îi întâlnim pe drumul vieții. De asemenea, fără lumina necesară, nu putem vedea și înțelege nici ceea ce se găsește în interiorul nostru, ceea ce suntem, nu am reuși să dăm un sens profund întregii noastre vieți, atât lucrurilor înalte, cât și celor simple, normale, mărunte de care suntem înconjurați.

Ni se spune că Isus s-a născut într-o noapte geroasă, iar evanghelistul Ioan cred că vrea, de fapt, să ne ajute să înțelegem cum Isus a venit în mijlocul întunericului, adică lumina a venit în lume când era întuneric, noaptea geroasă despre care ne vorbește Sfânta Scriptură fiind sufletul nostru întunecat, plin de păcate.

Prin faptul că a trăit permanent în comuniune cu Tatăl, iar acțiunile și cuvintele sale erau întotdeauna în perfectă coerență, ne-a demonstrat el însuși că este posibil să ne realizăm în lumină, adică să realizăm pe deplin umanitatea noastră.

Dacă stăm și ne gândim la sensul cuvântului "lumină", simțim în interiorul nostru un sentiment de claritate fără a-i putea însă explica îndeajuns semnificatul profund. Auzim deseori îndemnul de a "lăsa mereu aprinsă în noi flacăra iubirii" și de aceea, pentru a înțelege mai bine, am putea să ne gândim la o lumânare a cărei flacără, arzând, emană căldură și lumină. La fel trebuie să fim și noi, să avem înăuntrul nostru lumină: să fim simpli, buni, plini de iubire, fiind noi înșine și încercând zilnic să creștem. Astfel vom putea să ne dăruim celorlalți așa cum suntem, cu limite și calități, fiind conștienți că în acest mod vom crește și noi, căci Dumnezeu ne-a creat în așa fel încât fiecare construim valorile noastre, găsind în celălalt ceea ce nouă ne lipsește și completându-ne în mod reciproc. Dacă zilnic încercăm să facem acest lucru, lumina va crește tot mai mult în noi, astfel încât ceea ce e rău va cădea, se va schimba, se va transforma în bine.

Există expresia: "fericirea radiază pe chipul unui om" sau "în ochi strălucește lumina", deci dacă în noi este lumină, atunci ea se va răspândi și în exterior, în relațiile cu ceilalți. Nu trebuie să percepem lumina ca pe ceva enorm, distant de noi, ci să o considerăm în pașii mărunți pe care îi facem zi de zi pentru a crește. Pentru că de fapt, cred eu, Dumnezeu vrea de la noi ca, în același mod în care el este lumină pentru noi, tot astfel să învățăm să fim și noi lumină pentru ceilalți, iar asta nu se învață doar rostind cuvinte, ci fiind tot mai mult în acțiunile noastre concrete, noi înșine lumină.

Eliza


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat