Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Muzică pentru ecumenism

Facultatea de Teologie Ortodoxă și Facultatea de Teologie Romano-Catolică ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași au organizat un concert de muzică sacră ce a avut loc marți, 20 ianuarie 2009, începând cu ora 18.30, în aula "Mihai Eminescu". Evenimentul face parte din programul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, care se desfășoară în perioada 18-25 ianuarie 2009.

La concert a participat corul "Gaudete" al Facultății de Teologie Romano-Catolică, dirijor Petronela Andrieș, și corul "Theologus" al Facultății de Teologie Ortodoxă, dirijor pr. Alexăndrel Barnea.

Din program au făcut parte lucrări de Anton Pann, Georg Friedrich Händel, Nicolae Lungu, Wolfgang Amadeus Mozart, Ion Popescu Pasărea, Villem Vogel, Nicu Moldoveanu, Antonio Tomas del Pino Romero.

Moderatorul întâlnirii a fost pr. Dan Sandu, lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă. După intervenția prof. Vasile Ișan, rectorul Universității "Al.I. Cuza", au luat cuvântul Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, în calitate de reprezentant al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, și Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași.

Pr. Viorel Sava, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă, vorbind despre rugăciunea cântată, a susținut o alocuțiune cu titlul "Lăudați și cântați și vă bucurați - semnificații teologice ale rugăciunii cântate", iar pr. Emil Dumea, decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică, a vorbit despre legătura cu divinitatea prin cânt: "Cântul sacru - expresie a sublimului, punte spre divinitate".

În cuvântul adresat celor prezenți, PS Petru a apreciat eforturilor celor două coruri "cu două tradiții, dar cu același scop și cu aceleași sentimente frățești", care "și-au înălțat glasurile pentru a-l preamări pe autorul muzicii și pentru a-i uni pe oameni într-un singur sentiment de laudă și de iubire".

Apoi a amintit de unirea principatelor sub patronajul lui Alexandru Ioan Cuza, exprimându-și speranța că "celebrarea acestui moment ocazionat de Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, aici în Universitatea «Al.I. Cuza», poate fi considerat un gest simbolic în drumul refacerii unității spirituale și creștine".

La zece ani de la vizita papei Ioan Paul al II-lea, episcopul a amintit de visul Sfântului Părinte "de mai mare comuniune între Bisericile creștine și de descoperire a fraternității dintre popoare". În acest context i-a îndemnat pe cei prezenți să ia parte la rugăciunea lui Isus, "ca toți să fie una". Cuvintele regretatului poet Grigore Vieru, "Regret că nu am văzut cu ochii mei unirea cu țara!", exprimă regretul creștinilor care nu-și pierd speranța de unire.

"Cred că visul unității creștinilor nu trebuie să înceteze niciodată, chiar dacă nu poate fi văzut cu ochii noștri înlăcrimați", a încheiat PS Petru, felicitându-i încă o dată pe cei care au făcut posibilă această manifestare cultural spirituală de credință și de speranță.

Întâlnirea s-a încheiat cu intonarea solemnă "Sfinte Dumnezeule", interpretată de cele două coruri reunite.

Florin Jitaru

* * *

Cuvântarea rostită de PS Petru Gherghel

Mult stimate domnule rector,
Preasfinția voastră părinte episcop Ioachim,
Sfințiile și cuvioșiile voastre,
Dragi studenți, stimat auditoriu
,

Cine cântă, se roagă de două ori

Mi-a fost dat să particip împreună cu Înalt Preasfințitul mitropolit Teofan la celebrarea a 148 de ani de la înființarea Universității "Alexandru Ioan Cuza" și la deschiderea oficială a noului an universitar și am înțeles din minunatele cuvinte ale domnului rector Vasile Ișan un program asupra căruia a insistat și l-a așezat la baza întregului proces academic de pregătire științifică și de cercetare și anume: credință și rațiune, căci nici prima fără cealaltă nu este completă, nici cea de a doua fără prima nu este suficientă. M-am bucurat și am apreciat acest program complet, cum îi stă bine unei universități în mijlocul unui popor evlavios și credincios.

Am înțeles că la acest proces binecuvântat sunt chemați să contribuie toți și că doar așa Universitatea este universitate și corpul academic ca și studenții formează o familie în înțelesul ei atotcuprinzător.

Participând astăzi la această manifestare cultural spirituală, tocmai aici în acest centru al științelor și al spiritualității, în cadrul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, m-am bucurat să constat un lucru minunat - două coruri aparținând Facultăților de Teologie Ortodoxă și Romano-Catolică din cea mai importantă instituție de învățământ a Iașiului și a Moldovei și-au înălțat glasurile pentru a-l preamări pe autorul muzicii și pentru a-i uni pe oameni într-un singur sentiment de laudă și de iubire. Două coruri cu două tradiții, dar cu același scop și cu aceleași sentimente frățești.

Atunci când s-a hotărât unirea principatelor (anul acesta se împlinesc 150 de ani), la sesiunile divanurilor "ad hoc" și la marea sărbătoare au participat și reprezentanți ai catolicilor din Moldova, istoria nominalizându-l pe un vrednic locuitor al Săbăoanilor, Ianuș Robu, străbunic al actualului arhiepiscop de București, dr. Ioan Robu.

Ce frumos este faptul că azi răsună din nou glasul celor din strana catolicilor, se aude vocea bucuriei alături de cea a studenților ortodocși, bucuria acelei uniri de care a beneficiat întregul popor și pe care a patronat-o principele Alexandru Ioan Cuza.

Cred că celebrarea acestui moment cultural și spiritual ocazionat de Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, aici în Universitatea "Al.I. Cuza", poate fi considerat un gest simbolic în drumul refacerii unității creștine. Este fără doar și poate un vis pe care l-am primit prin testament în ultimii ani de la marii corifei ai Bisericii, atât din răsărit cât și din apus: adică din partea patriarhului ecumenic al Constantinopolului, venerabilul Atenagoras I, și a papei Paul al VI-lea, patriarhul Occidentului, în anul 1965, ca și visul Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea în vizita la Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Teoctist în anul 1999, an de grație, ultimul din mileniul doi.

Acum când celebrăm zece ani de la acel moment cred că nu ar trebui să uităm niciodată speranța acelui vis de care ne vorbea Ioan Paul al II-lea la plecarea din România, de pe aeroportul Băneasa:

"Au fost zile de profunde emoții pe care le-am trăit cu intensitate și care vor rămâne întipărite pentru totdeauna în inima mea... Țara voastră are ca și înscrisă în rădăcinile ei o singulară vocație ecumenică. Prin poziția geografică și prin lunga ei istorie, prin cultură și tradiție România este o casă unde Orientul și Occidentul se regăsesc în dialog natural...Evenimentul spiritual pe care l-am trăit, binecuvântat de sfântul Dimitrie și de sfinții martiri ai ultimelor decenii, este o experiență de păstrat și de transmis în speranța că noul mileniu ce se deschide în fața noastră să fie un timp de mai mare comuniune între Bisericile creștine și de descoperire a fraternității dintre popoare. Acesta este visul pe care-l port cu mine în timp ce las acest iubit pământ. Aș vrea să încredințez acest vis vouă, tuturor. În special, aș vrea să-l încredințez tinerilor. Da, vouă, dragi tineri din România! Intrați cu acest vis în noul mileniu!".

Este un testament încredințat nouă în numele rugăciunii lui Isus, care s-a rugat pentru noi toți, ca și noi să nu uităm să ne rugăm Tatălui - ca toți să fie una!

În acest context, vă rog să-mi permiteți să repet câteva cuvinte pe care regretatul poet Grigore Vieru, așezat astăzi în inima Basarabiei, la Chișinău, în pământul udat cu atâtea lacrimi, cu atâta iubire și rugăciune, dar și cu o neclintită speranță.

Într-un interviu la Radio Iași reluat tocmai duminică 18 ianuarie, după ce trecuse la cele veșnice, întrebat dacă are ceva de regretat din viață, (celebra atunci 70 de ani de viață) el a răspuns scurt: "Regret că nu voi putea să vă văd acea zi când vom fi împreună, sănătatea și vârsta nu-mi permit acest lucru; dar eu cred în acea zi!"

El nu a văzut-o dar crede în ea și va continua să creadă și să privească cu alți ochi, ochi limpezi, ochi cerești, la împlinirea dorinței lui de o viață: unirea cu țara; și nu numai atât, ci va implora de la Domnul popoarelor și al unității împlinirea visului său pentru cei pe care i-a iubit.

Cred că visul unității creștinilor nu trebuie să înceteze niciodată, chiar dacă nu poate fi văzut cu ochii noștri înlăcrimați.

Așa cum l-a dorit și-l dorește Cristos, marii apostoli ai zilelor noastre, așa trebuie să-l dorim și să-l implorăm și noi:

Ca toți să fie una!

Vă felicit pe toți pentru minunata manifestare de credință și de speranță și vă doresc pace, unitate și binecuvântare.

Vă mulțumesc.

Iași, 20 ianuarie 2009

+ Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat