Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Rolul asociațiilor pentru a crea o societate pe măsura familiilor

Un bilanț al celor cinci zile de celebrări într-un colocviu cu cardinalul Ennio Antonelli.

În redescoperirea frumuseții urgenței misiunii sale educative, familia trebuie să se simtă chemată la un protagonism sănătos în Biserică și în societate. Un proiect de viață relansat de a VI-a Întâlnire Mondială a Familiilor, desfășurată în aceste zile prin Congresul teologic pastoral, sărbătoarea mărturiilor familiilor și Liturghia de încheiere în sanctuarul stăpânei noastre din Guadalupe. "Familia educă într-un mod în întregime propriu, are posibilități de a educa pe care nu le are nimeni altul, într-un climat de iubire, cu exemplul propriu. Pe aici trec toate valorile fundamentale care-l umanizează pe om și care-l evanghelizează pe om". Așa afirmă cardinalul Ennio Antonelli, președintele Consiliului Pontifical pentru Familie, în interviul pe care l-a dat ziarului "L'Osservatore Romano" la încheierea Întâlnirii Mondiale.

• Se poate trasa un bilanț al acestor cinci zile de întâlniri cu familiile din toată lumea?

Aș spune că da și e vorba de un bilanț extrem de pozitiv, prin diferite aspecte: nivelul înalt al întâlnirii teologice pastorale, al relațiilor, al vorbitorilor, multele contribuții care au existat, diferitele aspecte care au fost ridicate în privința situației familiei, inițiativele care s-au inaugurat și cele care se mai pot face pentru a susține familia. Deci există o bogăție de materiale asupra cărora se poate continua să se lucreze cu mult profit. Dar ceea ce m-a uimit mai mult a fost mai ales poporul mexican, cu entuziasmul său, cu credința sa, cu manifestarea evlaviei sale populare, marea evlavie față de sfânta Fecioară Maria, devoțiunea față de papa, marea gentilețe nu numai față de noi, ci și între ei. Mi s-a părut întocmai că exista o tradiție de fraternitate, de sensibilitate creștină, de respect cu adevărat neobișnuit.

• Familia și tinerii sunt foarte îndrăgiți de Biserică și de papa. Cele două exemple mai evidente sunt ZMT (Zilele Mondiale ale Tineretului) și Întâlnirile Mondiale ca aceasta, abia încheiată în Ciudad de Mexico. Cum s-ar putea interpreta acest magisteriu itinerant în ansamblul magisteriului?

Mie mi se pare într-adevăr că ZMT și Întâlnirile Mondiale ale Familiilor indică prioritățile pentru Biserică, astăzi priorități pastorale. Și cred că indică și priorități ale angajării credincioșilor laici în lume. Și mi se pare că oportunitatea acestuia pe care dumneavoastră îl numiți magisteriu itinerant este tocmai aceea de a implica mereu toată Biserica, accentuând participarea când a unei țări, când a alteia sau a unei arii geografice sau a alteia. Deci există o concentrare într-un areal particular. De exemplu, aici în aceste zile am văzut participarea Mexicului și a Americii Latine mai ales. Dar în același timp există și implicarea altor realități din lume. Aici au venit atâtea delegații din toate părțile lumii. Și apoi desigur că mass-media amplifică rezonanța. Deci este un magisteriu itinerant care oglindește universalitatea Bisericii însăși, și în același timp dimensiunea sa de Biserică particulară. Este un magisteriu care se adresează opiniei publice, dar în mod concret și lucrătorilor pastorali și credincioșilor din fiecare Biserică.

• Cum de a fost aleasă America Latină pentru a lansa un mesaj familiilor din toată lumea?

America Latină încă nu a îndurat procesul de secularizare pe care l-a îndurat, de exemplu, Europa. Cred că America Latină are resurse de credință, de evlavie populară, de atenție față de Biserică, resurse care o fac mai disponibilă să primească acest mesaj despre "evanghelia familiei", pentru a deveni apoi un model stimulator pentru toate celelalte Biserici din lume.

• Terminându-se întâlnirea din Ciudad de Mexico, cum se prospectează activitatea Consiliului Pontifical pentru Familie de acum încolo?

Consiliul Pontifical va trebui acum să lucreze mai ales pe doi versanți principali, care sunt cel al familiei în Biserică și în societate, și va trebui să încurajeze fie lucrătorii din pastorație, fie pe laicii angajați în societate, fie mai ales familiile înseși, să devină subiect de pastorație și subiect de angajare socială, agregându-se între ei în asociații.

• În mesajele sale papa a cerut familiilor angajarea în rugăciune, în primirea cuvântului lui Dumnezeu, în mărturie. Cum vor fi ajutate familiile creștine în acest parcurs?

În special în videomesajul său papa a insistat pe trei lucruri fundamentale: rugăciunea în familie, ascultarea cuvântului lui Dumnezeu și recitarea rozariului ca moment forte al vieții familiei. Adică a indicat o reunire în jurul lui Isus Cristos prezent în familie, cum să-l invite în casă. De aici vine energia pentru reînnoirea și îmbunătățirea neîncetată a vieții casnice, deci pentru a o ajuta să devină ea însăși o evanghelie vie. Dar această iradiere evanghelică există dacă ea trăiește un nivel ridicat de viață creștină. Pentru aceasta este necesar un fundament solid: rugăciunea. Există unii care spun că rugăciunea nu este totul, dar totul începe de la rugăciune; de la ea primim harul și capacitatea de a iubi. Și papa a spus și că familia trebuie să fie subiect de evanghelizare și în comunitatea creștină, lăsându-se implicată în diferite moduri în viața parohiei, a asociațiilor. Și apoi a și îndemnat familiile să devină protagoniste în viața civilă, insistând asupra drepturilor lor. Dat fiind faptul că familiile aduc multe beneficii în societate au și drepturi și trebuie să le facă să fie respectate. Pot face asta dacă se unesc în asociații, dacă acestea colaborează între ele în așa fel încât să facă opinie, în așa fel încât să condiționeze pozitiv politica.

• Dar în tot acest itinerar, familia trebuie ajutată? Și cum?

Desigur. Însă, așa cum s-a spus în timpul întâlnirii, este necesară demararea unei pastorații pentru familii și cu familiile. Familiile nu trebuie să rămână pur și simplu niște destinatare ale atenției Bisericii. Trebuie să fie ajutate și oferindu-le oportunitatea de a deveni ele însele protagoniste. În felul acesta vor fi ajutate să crească. Așadar, este necesară regândirea acțiunii pastorale, în așa fel încât să nu fie numai o pastorație pentru familii, ci și cu familiile. Acesta ar trebui să fie un model de abordare și din partea politicii dacă vrea într-adevăr să fie o politică în favoarea familiilor. În schimb, până acum societatea noastră s-a dovedit mai degrabă o societate a indivizilor. Deci e vorba de a regândi și societatea pentru ca să fie efectiv pe măsura familiilor, și nu numai: trebuie făcut în așa fel încât să știe să intre în dialog cu familiile prin intermediul asociațiilor care le reprezintă. Așadar, aș spune că este nevoie mai ales de o schimbare de metodă care trebuie realizată.

• Și Sfântul Părinte îi cheamă pe cei botezați la o angajare hotărâtă în favoarea căsătoriei dintre un bărbat și o femeie, deschisă vieții. Cum sugerați să ajungă acest mesaj de la cei botezați la necredincioși?

Aș sugera - și vom vedea dacă și noi ca și Consiliu Pontifical putem demara vreun proiect în acest sens - să se facă cercetări sociologice amănunțite pentru a scoate în evidență multele bunuri care vin la societate din partea familiei stabile, unite, adevărate, autentice, deschise vieții. Și să se scoată în evidență, cu aceste analize, și multele daune care vin la societate din partea familiilor destrămate. Faptele trebuie să vorbească. Altminteri este dificil, în special pentru necredincioși. Desigur, este necesară și prețioasă o reflecție antropologică, filozofică. Dar cred că faptele și experiența concretă au o forță mai mare de convingere. (Marta Lago)

(După L'Osservatore Romano, 19-20 ianuarie 2009)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat