Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Chișinău: Schimb de experiență cu tineri din Dieceza de Iași

La Chișinău, în Republica Moldova, a avut loc, în perioada 16-18 ianuarie 2009, un schimb de experiență între tinerii parohiei gazdă "Divina Providență" și un grup reprezentativ al Acțiunii Catolice "Sfântul Iosif" din Dieceza de Iași.

Scopul acestei întâlniri a fost realizarea unei înfrățiri între tinerii din Chișinău și Acțiunea Catolică din Dieceza de Iași în vederea promovării acestei asociații de laici și pe teritoriul moldovean.

Delegația AC a fost formată din Anca Lucaci (președinte AC), Narcis Jitaru (vicepreședinte AC), Daniela Chelaru (responsabil diecezan pentru sectorul tineri AC) și pr. Eduard Patrașcu (asistent spiritual sector tineri AC, zona Iași).

Continuând mandatul lăsat Acțiunii Catolice de către Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea, de fericită amintire, cu cele trei însemne (contemplație, comuniune și misiune), Acțiunea Catolică din Dieceza de Iași are în vedere în acest an asociativ dimensiunea misionară. Prin prezența AC Iași la Chișinău s-a dorit o extindere a misiunii sale și la nivel internațional. Originile acestei experiențe misionare se află în Grupul de promovare a Acțiunii Catolice, înființat de Forumul Internațional al Acțiunii Catolice în anul 2005, când Acțiunii Catolice din România i s-a încredințat o promovare a acestei asociații în Moldova și în Ucraina.

Vizita la Chișinău a fost o continuare a primului pas de cunoaștere între cele două realități locale, realizat în noiembrie 2008, când un grup de tineri moldoveni a fost prezent la un curs de formare pentru președinții parohiali, organizat de Acțiunea Catolică.

Delegația AC a ajuns în Chișinău vineri, 16 ianuarie, seara, și a fost întâmpinată de pr. Mihai Balan, asistentul spiritual al grupului de tineri din Parohia "Divina Providență".

Întâlnirea de lucru s-a deschis sâmbătă dimineața cu diverse jocuri de cunoaștere care au evidențiat preocupările celor aproximativ 25 de tineri prezenți din parohia gazdă și așteptările lor de la ziua respectivă. A urmat sfânta Liturghie celebrată de pr. Eduard și pr. Mihai în capela catedralei "Divina Providență".

După amiază, membrii delegației AC au explicat principalele caracteristici ale grupurilor formă de "acțiune catolică" (eclezialitate, laicitate, organicitate, colaborare cu ierarhia). A urmat o prezentare, prin intermediul unor imagini sugestive, a modului de lucru și a specificului Acțiunii Catolice "Sf. Iosif" din Dieceza de Iași: structura, organizarea sectorială și zonală, activități specifice celor patru direcții de acțiune - liturgică, educativ-formativă, caritativă, cultural recreativă - programul diecezan de activități ș.a.

Întâlnirea a continuat cu discuții în grupuri mici pe baza materialelor prezentate, urmărindu-se trasarea unui plan de activități pe care tinerii din parohia gazdă doresc să le realizeze în perioada următoare.

Un moment deosebit în cadrul acestor zile a fost întâlnirea delegației AC cu PS Anton Coșa, episcopul de Chișinău, care și-a arătat prețuirea pe care o are pentru tineri și a exprimat sprijinul său pentru înființarea unui grup organizat de tineri în dieceza pe care o păstorește.

Întâlnirea de la Chișinău fost un moment de cunoaștere reciprocă și prilej de a reflecta în comun asupra identității grupurilor de tineri, făcându-se astfel și un schimb de experiență asupra modalității de a face față provocării evanghelizării în lumea contemporană. Considerăm, de asemenea, că am descoperit o parte a aspectelor legate de aspectele sociale, economice, politice și culturale cu care se confruntă tinerii din Moldova și sperăm ca aceste schimburi de experiență să constituie începutul unei colaborări cât mai rodnice.

Daniela Chelaru

* * *

Iată ce ne mărturisește Victoria, una din tinerele din Republica Moldova, prezentă la această întâlnire:

"Faptul că vom fi vizitați de către un grup al Acțiunii Catolice din Dieceza de Iași o știam deja de câteva săptămâni de la tinerii Parohiei noastre care au participat la cursul pentru președinții AC (noiembrie 2008, Luncani). În cadrul acestei întâlniri de la Chișinău am avut posibilitatea de a conștientiza și de a reactualiza unele lucruri importante pentru existența unui grup, a unei comunități: Ce dorim? Ce avem de oferit? Cum o putem face? Și, nu în ultimul rând, faptul că suntem în stare să le aducem la realitate. Toate acestea au fost posibile cu ajutorul celor patru persoane (Anca, Dana, Narcis și pr. Eduard), angajate să ne dea un imbold și să ne pună la dispoziție experiența lor de Acțiune Catolică. Informația primită, apoi discuțiile în grupuri, ne-au mobilizat spre noi proiecte cum ar fi: acțiuni de caritate, animarea unor momente liturgice, pregătirea unui spectacol de Paști etc.

A fost o experiență deosebită, în timpul acestui dialog ne-am încărcat «bateriile», având parte și de o atmosferă degajată care ne-a permis nu numai să ne simțim bine în timpul jocului sau a prânzului delicios, ci și să ne mobilizăm pentru îndeplinirea scopurilor propuse. Faptul că aceste ore petrecute împreună vor declanșa o avalanșă de idei, propuneri și chiar acțiuni, nici nu se pune la discuție. Întrebările: "Tu ai fost sâmbătă? Cum a fost întâlnirea cu AC? Și ce-ați făcut?" adresate de cei care n-au reușit să vină, sunt urmate de răspunsul: "A fost super! Păcat că n-ai reușit să vii... Avem atâtea de făcut, te implici și tu, nu-i așa?".

Victoria Țurcan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16-18 ianuarie: Chișinău: Schimb de experiență cu tineri din Dieceza de Iași


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat