Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cremona (Italia): Vizită episcopală de Ziua Migrantului

Comunitatea românilor catolici din Cremona (Italia) a fost vizitată de episcopul de Cremona, PS Dante Lafranconi, în ziua de duminică, 18 ianuarie 2009, cu prilejul Zilei Mondiale a Migrantului și a Refugiatului.

Excelența sa a fost însoțit de părintele Antonio Pezzetti, responsabil cu pastorația emigranților în Dieceza de Cremona, de Mons. Attilio Arcagni, parohul bisericii "Santa Lucia", unde se întrunește comunitatea românilor pentru sfânta Liturghie, și de părintele Flavio Meani, secretarul și ceremonierul episcopului de Cremona.

Este de apreciat efortul pe care l-a făcut episcopul pentru a face această vizită. Cu toate că avea în program vizita pastorală în Parohia "San Bassano" și apoi o altă celebrare cu prilejul deschiderii Octavei de rugăciuni pentru unitatea creștinilor, la invitația de a vizita comunitatea noastră a acceptat cu bucurie și ne-a propus ora 16.00, când avea puțin timp liber.

Deși era o oră în cursul după amiezii, când mulți obișnuiesc să mai facă alte lucruri decât să meargă la biserică, numărul celor care au participat la celebrare a depășit așteptările.

După primirea oaspeților la intrarea în biserică, în salutul de la începutul sfintei Liturghii, părintele Anton Jicmon i-a salutat pe oaspeți și a spus episcopului că prezența sa la această celebrare este semnul atenției deosebite pe care Dieceza de Cremona o are față de românii prezenți pe teritoriul acesteia.

A urmat apoi Liturghia, cu cântecele și lecturile în limba română iar restul în limba italiană.

Au fost interesante predica episcopului și oferirea darurilor făcută de copii și tineri, îmbrăcați în costume naționale specifice locului de unde provin credincioșii români din Cremona.

Pornind de la evanghelia duminicii, care vorbea despre întâlnirea dintre Isus și primii apostoli, episcopul a insistat pe trei idei: deși suntem departe de țară, privirea și urechea noastră trebuie să fie atente la cuvântul și persona lui Isus; credința sau experiența pe care o facem ascultând și privind spre Isus trebuie să o comunicăm și altora; în cele din urmă, cum în biserică nu suntem "nici străini, nici oaspeți, ci membrii ai Familiei lui Dumnezeu", trebuie să trăim ca frați, căutând integrarea.

Celebrarea s-a încheiat cu un cuvânt de mulțumire: părintele Anton a mulțumit episcopului și celorlalți participanți pentru vizita făcută, iar episcopul și-a manifestat bucuria și satisfacția pentru ceea ce a văzut, vizitând pentru prima dată comunitatea românilor.

Cum episcopul va împlini duminică, 25 ianuarie, 17 ani de la consacrarea sa ca episcop, la sfârșit părintele Anton a anticipat această aniversare și i-a făcut urările cele mai cordiale. La urările părintelui s-au unit și credincioșii, cântând "La mulți ani!" și oferind episcopului un mic cadou. Au urmat apoi fotografiile cu episcopul și posibilitatea de a vorbi și de a da mâna personal cu el.

A consemnat pr. Anton Jicmon


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat