Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Fiumicino: "Nu mai suntem străini..."

Mons. Gino Reali, episcop de Porto-Santa Rufina (Italia), a prezidat duminică, 18 ianuarie 2009, în biserica "Santa Maria Stella Maris" - Lido del Faro, Fiumicino, sfânta Liturghie internațională prilejuită cu ocazia celebrării Celei de-a XCV-a Zile Mondiale a Migrantului și a Refugiatului.

Scopul acestei Zile Mondiale este acela de a cunoaște mai bine și a aprecia darurile pe care Duhul Sfânt le face Bisericii universale, de diferite culturi și națiuni, și în mod particular diecezei de Porto - Santa Rufina, prin prezența emigranților și refugiaților de pe teritoriul ei.

Tema mesajului acestei Zile Mondiale a Migrantului și a Refugiatului, dat de papa Benedict al XVI-lea, este în concordanță cu tema anului jubiliar: "Sfântul Paul migrant, «apostol al neamurilor»". Sfântul Părinte îl numește pe Paul "migrant prin vocație", dar și "misionar al migranților" și "ambasador itinerant al lui Cristos". Apostolul neamurilor, pentru a răspândi mesajul evangheliei tuturor popoarelor, a fost nevoit să trăiască o viață de migrant. Mesajul și exemplul său sunt la fel de actuale în prezent, în era globalizării, când oamenii depășesc granițele teritoriale și culturale în căutarea unei vieți mai bune. Din acest context provine și misiunea Bisericii și a oricărui botezat de a se îndrepta spre toți aceia care sunt departe de țară și de casă, din diferite motive.

Pentru ca această zi să decurgă cât mai bine, sufletul organizării a fost diaconul Enzo Crialesi, responsabil cu emigranții din această dieceză. Astfel, programul zilei a început la ora 15.30, cu primirea grupurilor, după care a urmat prezentarea familiilor de emigranți, cu capelanii lor. La ora 16.45 a început un moment mai special, ce a constat în prezentarea unor cântece specifice grupurilor prezente, după care Mons. Gino Reali și viceprimarul orașului au salutat pe cei prezenți.

Momentul culminat al sărbătorii a fost celebrarea sfintei Liturghii, în diferite limbi, de la ora 17.30, celebrare ce a fost prezidată de Excelența sa, Mons. Gino Reali, episcop de Porto-Santa Rufina. La această sfântă Liturghie au concelebrat vicarul general, capelanii etnici ai diferitelor capelanii (din România, Polonia, Filipine, Sri Lanka, Bulgaria, Nigeria, India) și diferiți parohi italieni.

Capelania romano-catolică română a fost reprezentată de pr. Adrian Chili, capelan al comunității, însoțit de un grup de 25 de credincioși catolici români, din Ladispoli și Ostia.

Comunitatea română a fost prezentă prin trei cântece intonate înainte de sfânta Liturghie (două cântece la chitară și un cântec popular cântat la orgă). În cadrul celebrării euharistice a fost citită în limba română a doua lectură și a fost rostită o intenție specială pentru pace la rugăciunea universală. Pe lângă aceasta, o fetiță româncă a oferit episcopului celebrat un buchet de flori, în cadrul ofertoriului.

În cuvântul de învățătură, episcopul Gino, folosindu-se de exemplul chemării lui Samuel din prima lectură, a reamintit tuturor celor prezenți că Dumnezeu are o chemare specială pentru fiecare. Indiferent în ce loc ne aflăm, ce limbă vorbim, Dumnezeu ne găsește pe fiecare și transmite tuturor vestea cea bună. Dar, pentru ca evanghelia să ajungă la fiecare, el se folosește mereu de apostoli, care, asemenea lui Paul, devin și ei migranți prin vocație și ambasadori ai lui Cristos.

După celebrarea sfintei Liturghii a urmat un moment de fraternitate, ce s-a manifestat printr-o agapă frățească. Mâncarea, dulciurile și băutura care s-a servit au fost mâncăruri tradiționale, pregătite cu multă grijă de diferite persoane, din diferite țări, inclusiv România.

Pr. Adrian Chili
capelan pentru românii catolici, din Dieceza de Porto-Santa Rufina

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 ianuarie: Fiumicino (Italia): "Nu mai suntem străini..."


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat