Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor: "Să fie una în mâna ta"

Duminică, 18 ianuarie, a început Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. Din nou, până la 25 ianuarie, creștinii din diferite Biserici se vor aduna pentru a se cunoaște și a se ruga împreună.

Inițiativa de rugăciune împreună există din anul 1908, când Paul Wattson, slujitor episcopalian (anglican) în SUA, a propus "Octava pentru Unitatea Bisericii". În anul 1968, după ce papa Paul al VI-lea și patriarhul Atenagora I de Constantinopol au recitat împreună la Ierusalim rugăciunea lui Cristos "ca toți să fie una" (In 17), creștinii au adoptat un text unic de rugăciune. Textul este elaborat în fiecare an de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor și de Comisia "Credință și Constituție" a Consiliului Ecumenic al Bisericilor, după ce este propus de un grup ecumenic dintr-o anumită țară.

Pentru anul acesta, textul a fost pregătit de un grup de creștini din Coreea și apoi definitivat, în perioada 24-29 septembrie 2008, la Marseille (Franța). Textul pornește de la un pasaj din Vechiul Testament, din Cartea profetului Ezechiel. Este un pasaj care vorbește de unitate, după ce poporul ales fusese divizat în Regatul de Nord și în Regatul de Sud, iar mulți erau acum în robie. "Să fie una în mâna ta" (37,17) este versetul central al pasajului care a dat tema săptămânii de rugăciune.

Profetul dorește unitatea poporului, trăind cu speranța că Dumnezeu îl va face să fie din nou una. Fiind departe, în exil, cu țara divizată, Ezechiel nu disperă. El proclama un mesaj de speranță: reînnoirea și unitatea poporului, cu ajutorul lui Dumnezeu care nu l-a părăsit. Profetul este însuflețit de două viziuni. Prima este aceea a văii în care oasele uscate, prin acțiunea Duhului lui Dumnezeu, se întorc la viață (Ez 37,1-14). A doua, din care se inspiră textul din Săptămâna de rugăciune din acest an, prezintă două bucăți de lemn, simbolizând cele două regate în care a fost împărțit Israelul. Numele triburilor din fiecare regat sunt înscrise pe cele două bucăți de lemn care sunt apoi unite pentru a forma una singură (Ez 37,15-23). Dacă dezbinarea a fost o consecință a păcatului și a îndepărtării de Dumnezeu, unitatea este posibilă în condițiile convertirii și întoarcerii la Dumnezeu.

Este semnificativ că textul a fost propus de creștinii din Coreea. Ei au observat că textul din Ezechiel are asemănări cu situația pe care o cunosc în țara lor dezbinată și cu aceea a creștinilor dezbinați.

Întemeiată în anul 2333 î.C., Coreea a fost timp de cinci mii de ani o națiune omogenă. În anul 1897 a luat ființă Coreea Imperială. Între anii 1910 și 1945, a fost ocupată de trupele japoneze care se retrag în anul 1945. Confruntându-se cu propriile conflicte interne, rod al opoziției diferitelor ideologii, începe un război crunt încheiat în anul 1953 cu un armistițiu care desparte țara în două: Republica Populară Democratică din Coreea în nord și Republica Coreea în sud. Zece milioane de familii au fost despărțite de război și de consecințele sale, fără a ști dacă membrii lor care locuiesc de cealaltă parte a liniei care separă nordul de sud mai sunt sau nu în viață. Creștinii din Coreea (catolici, ortodocși, protestanți) doresc reunificarea. Cuvintele lui Ezechiel le dau speranța că Dumnezeu va reuni din nou poporul lor pentru a-l face unul singur.

Aceeași speranță este valabilă și pentru creștinii care sunt divizați. Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor din acest an va fi o ocazie de a medita la unitate, de a înțelege mai mult că numai uniți putem face față mai ușor provocărilor și obstacolelor care stau în fața trăirii unei vieți cu adevărat creștine.

Citind textul din Vechiul Testament, creștinii vor reflecta la modul în care se poate aplica la situația noastră. Vor avea ocazia să vadă cum păcatul a dus la dezbinare. Dar în mod deosebit vor medita la faptul că numai Dumnezeu poate să restabilească unitatea, să-i apropie pe creștini și să dea naștere unei situații noi. Astăzi cele două bucăți de lemn formează crucea lui Isus care-i împacă cu Dumnezeu pe toți cei care se apropie de el.

Anul acesta, se vor împlini zece ani de când papa Ioan Paul al II-lea a vizitat România (7-9 mai 1999), întâlnindu-se cu patriarhul Teoctist, cu creștinii catolici și ortodocși. Cu ocazia vizitei, regretatul papă purta aceeași dorință pentru care creștinii din diverse confesiuni se vor ruga în săptămâna 18-25 ianuarie: "Urez ca o crescândă înțelegere între toți cei ce se onorează cu numele creștin - ortodocși, catolici de diverse rituri și protestanți de diferite denumiri - să fie ferment de unitate și de concordie în interiorul patriei voastre".

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat