Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Deschiderea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor a început la Iași duminică, 18 ianuarie 2009, începând cu ora 17.00, printr-o celebrare prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, în catedrala "Adormirea Maicii Domnului". La momentul de rugăciune s-au alăturat PS Aurel Percă, episcop auxiliar, preoți care activează în apropiere și credincioșii prezenți în număr mare în catedrală.

Credincioșii din Iași și-au îndreptat rugăciunile spre Dumnezeu duminică, 18 ianuarie 2009, cerându-i ca prin iubirea și prin crucea sa să înfăptuiască unirea tuturor celor care sunt frați în Cristos și fii ai aceluiași Tată ceresc.

În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, PS Petru Gherghel a pornit de la textul din Ez 37,15-28, propus de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor pentru anul 2009. Dumnezeu îi cere lui Ezechiel să apeleze la un gest simbolic: să ia cele două bucăți de lemn și să le unească pentru a arăta că cele două popoare ale lui Israel, cel din nord și cel din sud, sunt de fapt un singur popor. Este voința lui Dumnezeu ca ei să fie un singur popor. În acest gest a fost anunțat un adevăr pentru toate popoarele: lemnul este simbolul lemnului pe care l-a unit Isus. Cele două bucăți de lemn care au fost unite în formă de cruce arată că toți trebuie să fie uniți în acest nou popor. Brațul care se coboară spre pământ și brațul care se întinde deasupra pământului sunt simboluri ale iubirii lui Dumnezeu care se coboară de sus și cuprinde întregul pământ.

Cel care ne unește e numai Dumnezeu, de aceea rugăciunea noastră trebuie să pornească din inimile îndreptate spre Dumnezeu. În mâinile lui Dumnezeu stă de fapt unirea tuturor creștinilor și darul unității vine de sus, de la Duhul pe care el ni-l împarte. Important este ca noi să-l recunoaștem, să nu împiedicam această lucrare și să ne îndreptăm împreună în rugăciune spre același Dumnezeu. Astăzi Bisericile se caută una pe alta. Mai rămân greutăți, dar toți își dau seama că e nevoie de această îndreptare în rugăciune spre cel care ne unește și ne poate uni, a spus în continuare PS Petru.

Apoi episcopul a făcut referire la gesturile ultimilor papi, Ioan al XXIII-lea, Paul al VI-lea, la cele ale patriarhului Atenagora I, la lucrarea pe care a săvârșit-o "marele papă al căutării unirii" Ioan Paul al II-lea, la lucrarea pe care o îndeplinește patriarhul ecumenic al Constantinopolului Bartolomeu I. Când s-a deschis Anul Paulin, Bartolomeu I și actualul papă Benedict al XVI-lea și-au îndreptat privirile spre apostolul neamurilor, care a căutat unirea tuturor și a arătat că toți trebuie sa facă parte din acest unic popor.

Anul acesta se împlinesc zece ani, a continuat Preasfințitul, de când papa Ioan Paul al II-lea a venit în țara noastră să-l întâlnească pe regretatul patriarh Teoctist, să-i întâlnească pe toții fiii acestui binecuvântat popor român. La plecare ne-a lăsat un testament ce nu trebuie să-l uităm niciodată. Spunea atunci Sfântul Părinte că țara noastră are ca și înscrisă în rădăcinile ei o singulară vocație ecumenică. Prin poziția geografică și prin lunga ei istorie, prin cultură și tradiție, România este o casă unde Orientul și Occidentul se regăsesc în dialog natural. Visul papei era ca acest mileniu să fie un timp de mai mare comuniune între Bisericile creștine și de descoperire a fraternității dintre popoare. De sus, Sfântul Părinte continuă să privească spre pământ. Continuă să aibă același vis.

Trebuie să avem și noi același vis. Să-i cerem lui Dumnezeu, singurul care poate realiza acest vis, să împlinim acest vis. "Am cerut să fie în fața noastră crucea", spunea Preasfințitul în încheiere. "Lemnul ei este unit în cele două părți ale sale de același Cristos. Crucea este un simbol pentru noi. Prin dăruire, rugăciune, sacrificiu, convertire, vom putea să ajungem la acest vis. Nu încetăm să ne rugăm, să ne iertăm unul pe altul, să-l rugăm pe Dumnezeu să vină împlinirea acestui vis. Visul lui Isus, visul marilor lideri ai Bisericii și visul nostru. Amin".

Florin Jitaru

* * *

Programul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor în comunitățile catolice din Iași

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Iași: Deschiderea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat