Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Tămășeni: Dumnezeu este lumină

"Dumnezeu este lumină" - cu această temă la Tămășeni pentru tinerii din localitate se va desfășura întâlnirea formativă organizată și găzduită de Surorile Campostrini în ziua de sâmbătă, 17 ianuarie 2009.

"Dumnezeu este lumină și nu este întuneric în el. Dacă spunem că avem comuniune cu el, dar umblăm în întuneric, mințim și nu înfăptuim adevărul. Dar dacă umblăm în lumină, așa cum el este în lumină, avem comuniune unii cu alții și sângele lui Isus, Fiul său, ne curăță de orice păcat" (1In 1,5-7).

Fiind la începutul unui nou an, am ales să reflectăm asupra "luminii" întrucât aceasta este un simbol universal și un element esențial în absența căruia nu putem trăi.

Fiecare persoană are libertatea de a alege întunericul sau lumina. Trăirea în întuneric poate indica ne-prezența lui Dumnezeu dar și faptul de a nu fi conștienți pe deplin de ceea ce facem, de a ne trăi viața fără un scop precis, de a ne lăsa duși de ceea ce ne oferă societatea, fără a lua o poziție favorabilă vieții în fața evenimentelor.

Trăirea în lumină, în schimb, poate fi înțeleasă ca fiind trăirea în libertate, fără frica de a fi noi înșine în anturajul nostru, dar trăirea vieții fiind siguri de ceea ce facem și de ceea ce vrem să realizăm. Trăirea în lumină, după cum ne spune textul ales spre reflecție, ne ajută să "avem comuniune unii cu alții", adică să construim cu ceilalți relații corecte, bazate pe respect în care să nu lăsăm loc pentru lucrurile ce dăunează creșterii noastre, dar să ne ajutăm în mod reciproc pentru a depăși momentele dificile și a ne găsi bine împreună, siguri de încrederea și recunoașterea pe care o dăm celorlalți și pe care o primim și noi la rândul nostru de la ceilalți. Trăirea în lumină înseamnă, de altfel, și a acționa cu conștiința împăcată, în prezența lui Dumnezeu, care nu vrea altceva pentru noi, decât să trăim viața noastră din plin, să descoperim în noi capacitățile pe care le avem, să le fructificăm înspre binele nostru și al celorlalți.

"Dacă spunem că avem comuniune cu el, dar umblăm în întuneric, mințim și nu înfăptuim adevărul". Cuvintele au puterea lor, sunt necesare și ne ajută să esprimăm ceea ce simțim și suntem înăuntrul nostru, dar nu ele sunt cele care dovedesc pe deplin fidelitatea noastră către Domnul, ci faptele concrete, acțiunile pe care le facem în fiecare zi. Este inutil să spunem sau să credem că "avem comuniune cu el" dacă în realitate suntem departe de Cuvântul său, pentru că nu îi permitem să pătrundă în inima noastră pentru a ne schimba, considerându-l un aspect marginal, secundar față de alte lucruri cărora dăm precedență.

Dumnezeu este lumină pentru că ne-a arătat prin Fiul său adevăratul său chip, și în același timp adevăratul chip al omului. Isus Cristos ne-a demonstrat și ne-a garantat, prin viața sa, trăită în profundă coerență, în fidelitate față de planul pe care Dumnezeu îl avea asupra lui, că este posibil și pentru noi să realizăm viața noastră, să cunoaștem proiectul lui Dumnezeu asupra noastră, și să-i răspundem în mod liber. Parcurgând un drum de cunoaștere de noi înșine și de Dumnezeu, după exemplul pe care Isus ni l-a dat, umblăm în lumină, înțelegem mai mult care este scopul vieții noastre, trăim prezentul cu mai multă intensitate în timp ce privirea noastră rămâne îndreptată cu statornicie către el.

Nouă tinerilor, deseori realitatea ne apare într-o lumină opacă, vedem ca prin ceață, ne lipsesc siguranțele, certitudinile, încrederea, prospectivele. De aceea avem nevoie de lumină în alegerile pe care le facem, pentru înțelegerea lumii în care trăim, pentru a ne cunoaște pe noi înșine și pentru a putea stabili relații corecte, libere, sincere cu ceilalți. Avem nevoie să străbatem drumul vieții în lumina lui Cristos pentru că doar el ne dă siguranță, certitudine, curaj și încredere în mai bine. Fiecare dintre noi caută fericirea, seninătatea, pacea. Dar cum se pot găsi acestea dacă umblăm în întuneric? Avem nevoie de lumină pentru a vedea cu claritate înăuntrul nostru, dar și în jur pentru a percepe prezența celuilalt asemănător nouă, cu aceleași aspirații profunde de realizare umană și spirituală, și în același timp divers de noi datorită unicității sale. Putem și trebuie să construim în noi convingerea că întotdeauna, dacă suntem disponibili înăuntrul nostru, putem învăța ceva de la celălalt, ne putem completa, iar la rândul nostru putem oferi celui de lângă noi ceea ce avem și suntem, după exemplul lui Isus care a spus: "Cel care mă urmează nu va umbla în întuneric ci va avea lumina vieții" (In 8, 12).

- În ce mod Dumnezeu este "lumină" pentru mine?

- Cum putem noi zi de zi să parcurgem viața noastră în lumină?

Sr. Anișoara Șandru

* * *

Surorile Campostrini
Strada Bisericii, 1
617465-Tămășeni, Neamț
Tel. 0233/746480
e-mail: gheraesti@campostrini.it


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat