Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa prezintă câteva modele de familii creștine

Papa Benedict al XVI-lea a prezentat câteva exemple de familii creștine, atât din Biserica de la începuturi cât și din secolul al XX-lea, într-o scrisoare de pregătire pentru A VI-a Întâlnire Mondială a Familiilor.

Mesajul, scris în limba latină, este adresat cardinalului Tarcisio Bertone, secretar de stat, care-l va reprezenta personal pe papa în timpul celebrării evenimentului, care va avea loc în orașul Mexico între 13-18 ianuarie 2009.

Oferind modele de familie dintre primii creștini din Orient, Pontiful îi prezintă pe Vasile și Emilia, care au trăit între secolele III-IV, pentru că patru dintre cei nouă copii ai lor sunt sfinți (sfântul Vasile, sfântul Grigore de Nissa, sfântul Petru de Sebaste și sfânta Macrina).

Dintre creștinii din Occident îi citează pe senatorul Gordiano, exemplu de politician de mare integritate, și pe soția sa Silvia, părinții papei Grigore cel Mare, care a trăit în secolul al VI-lea.

Sunt apoi prezentat modele de familii mai recente, cum e aceea a martirei spaniole Maria Teresa Ferragud Roig, arestată la vârsta de 83 de ani împreună cu cele patru fiice călugărițe contemplative.

La 25 octombrie 1936, sărbătoarea lui Cristos Rege, fericita a cerut să le însoțească pe fiice la martiriu și să fie ucisă ultima pentru a le putea astfel încuraja să moară pentru credință. Moartea sa i-a uimit profund pe călăii săi, care au exclamat: "Aceasta este o adevărată sfântă".

După aceea, Benedict al XVI-lea propune modelul de viață a soților Luigi (1880-1951) și Maria (1884-1965) Beltrame Quattrochi, prima pereche ridicată la cinstea altarelor împreună. Luigi era avocat, Maria era profesoară și scriitoare despre teme legate de educație.

Papa prezintă apoi perechea, beatificată recent, formată din francezii Louis Martin (1823-1894) și Marie Zélie Guérin (1831-1877), părinții sfintei Tereza a Pruncului Isus, patroana misiunilor, pe care Pontiful o definește "floare a Carmelului".

(După Zenit, 6 ianuarie 2009)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat