Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (Caritas): Raportarea anuală a activităților

Raportarea anuală a activităților desfășurate în cadrul Centrelor Caritas din Iași, Roman și Bacău a avut loc miercuri, 17 decembrie 2008, la sediul Centrului Diecezan Caritas Iași. Evenimentul a fost binecuvântat cu prezența PS Petru Gherghel, episcop de Iași.

Există mereu momente în viață în care ajungi să faci un bilanț. Pentru Caritas acest moment a fost miercuri, 17 decembrie când, împreună, lucrătorii Caritas și colaboratorii am retrăit cu bucurie momentele anului 2008: un an nici ușor nici greu, cu împliniri, dar și cu momente mai puțin plăcute.

Ca în fiecare an și anul acesta am avut bucuria de a ne revedea cu toții, marea familie Caritas: angajați, colaboratori, împreună cu pastorul diecezei noastre și cu preoții din Iași, Roman și Bacău pentru un moment special: raportarea anuală. A fost un moment de aducere aminte a activităților desfășurate în acest an. Ne-am bucurat de o atmosferă plăcută și ne-am simțit ca într-o familie.

Cuvântul de deschidere a fost al pr. Marius Adam, director executiv al Centrului Diecezan Caritas Iași, care ne-a invitat să retrăim bucuria muncii efectuate de echipa Caritas în anul 2008.

Pr. Mihai Budău, care ne-a fost alături în cea mai mare parte a anului, ca director executiv, până la numirea sa în funcția de director al Spitalului din Barticești, ne-a adresat un cuvânt de încurajare și de mulțumire.

Revederea activităților, sintetizate într-un scurt film, ne-a făcut pe toți să ne gândim că fără ajutorul bunului Dumnezeu, fără voluntarii, colaboratorii și mai ales fără spiritul de credință și de familie, multe din aceste acțiuni, îndreptate spre binele aproapelui nostru fie el sărac, bătrân, singur, fără un loc de muncă sau copii defavorizați, poate nu s-ar fi înfăptuit.

Păstorul Diecezei de Iași a avut pentru noi un cuvânt de apreciere și mulțumire încurajându-ne totodată în munca noastră, amintindu-ne că Dumnezeu este sursa noastră de energie și forța care ne ajută în toate activitățile pe care le întreprindem spre binele celor defavorizați.

Bucuria și mulțumirea ne-a fost dublată de surpriza pe care episcopul Petru Gherghel ne-a făcut-o și anume acordarea unei medaliei Anton Durcovici colectivului nostru pentru activitatea socio-caritativă desfășurată în sânul bisericii.

De asemenea, munca părintelui Mihai Budău, desfășurată alături de echipa Caritas, a fost apreciată de episcopul nostru prin acordarea aceleiași medalii Anton Durcovici.

Momentul a fost marcat, acum, în pragul Sărbătorii Nașterii Domnului, de prezența micilor colindătorilor, copiii de la Centrul de Plasament "Sf. Iosif ", copiii Centrului de Resurse pentru Copii și Tineret "Don Bosco" și copii de la Biroul de Asistență Socială Caritas Iași, care ne-au adus căldură și pace în suflet prin cântul lor plin de inocență.

Gândul nostru de recunoștință merge acum, la sfârșitul anului, spre toți cei care într-un fel sau altul ne-au ajutat să ne desfășurăm activitățile, în special spre partenerii din țară și din străinătate, spre donatori, finanțatori, voluntari, preoții diecezei și credincioși. Am văzut că prin dialog și colaborare, prin disponibilitate și prin muncă făcută cu dragoste și credință putem să facem lumea în care trăim puțin mai frumoasă!

Mărturii:

  • "Pe parcursul evenimentului am avut bucuria să cunosc activitățile tuturor proiectelor din cadrul Centrului Diecezan Caritas Iași. Am constatat cu bucurie că fiecare dintre colegii mei se implică în diferite activități care au drept scop îmbunătățirea calității vieții tuturor celor care au nevoie de sprijin sub diferite forme. Fiecare program își propune să aducă o rază de lumină și speranță în rândul membrilor comunității.
    Am rămas plăcut surprins să aflu cât de ușor se poate face un bine persoanelor din comunitate care se confruntă cu diferite nevoi. Astfel, minut după minut, am auzit lucruri minunate prestate de colectivul de lucru din cadrul Centrului Diecezan Caritas.
    Sunt convins ca anul 2009 va aduce mult mai multe realizări și aștept cu nerăbdare următorul eveniment.
    Doresc sărbători fericite și un an nou plin de împliniri întregii familii Caritas!"

    Ciprian Vizitiu,
    voluntar la Biroul de Asistență și Consiliere
    pentru Persoane cu Handicap Iași

     

  • "Ca în fiecare an, în luna decembrie, fiecare program al Centrului Diecezan Caritas își prezintă realizările în fața păstorilor diecezei, preoților din Iași, colaboratorilor și colegilor din Caritas.
    Solemnitatea acestui eveniment impresionează mereu. Am trăit clipe frumoase alături de colegi și prieteni, bucuria tuturor fiind întregită de frumusețea imaginilor sintetizate în raportul anual de activitate. Un an de muncă în caritate, în ajutorul celor nevoiași, un an plin de împliniri, ca urmare a unei munci susținute. Un nou an în Caritas".

    Mariana și Cătălin,
    Biroul Antidrog Iași

     

  • "Ca în fiecare an, Centrul de Plasament «Sf. Iosif» a avut onoarea să fie gazdă pentru Darea de seamă către păstorii diecezei. Ne bucurăm întotdeauna când putem oferi din ospitalitatea noastră și astfel avem ocazia să ne exprimăm recunoștința față de cei care ne sunt alături și ne susțin fie material, fie spiritual pe parcursul întregului an. Și așa cum a amintit și Preasfințitul Petru Gherghel, mulțumim în primul rând preoților și credincioșilor din parohiile diecezei noastre care răspund mereu cu dăruire când se organizează colectele specifice pentru Caritas. Și gândul nostru de recunoștință se îndreaptă către toți prietenii, fie ei mai aproape, ca distanță geografică, sau mai departe, dar care ne sunt mereu aproape la nevoie!"

    Sr. Petra Măriuț, CJ,
    Centrul de Plasament "Sf. Iosif"

     

  • "La 18 decembrie toți colaboratorii Centrului Diecezan Caritas Iași au prezentat frânturi ale activităților desfășurate în 2008.
    Și noi, echipa Programului «Servicii de Îngrijiri la Domiciliu», am venit cu mic, cu mare să prezentăm o picătură din viața noastră de zi cu zi în cadrul acestui program.
    În acest an am încercat să fim aproape de semenii noștri cu toate forțele și voința noastră, iar, prin activitățile pe care le-am desfășurat, am urmărit întotdeauna binele aproapelui nostru.
    Sperăm că am redat măcar zâmbetul pe chipul persoanelor pe care le-am întâlnit zi de zi în suferință, dar și că am clădit speranța în sufletele lor.
    Mulțumim tuturor colaboratorilor noștri: voluntari, asistenți medicali, medici și autorități publice. Pentru noi, sprijinul lor înseamnă mult, dar, pentru beneficiarii noștri, aceștia ocupă un loc special în inima și în casele lor".

    Antonina Dogariu,
    coordonator executiv
    al Programului "Servicii de Îngrijiri la Domiciliu"

     

  • "Ziua de 18 decembrie 2008 a fost un moment de retrospectivă, un moment de autoevaluare, un moment oportun pentru a privi realizările, dar și insuccesele noastre. Prezența episcopului Petru Gherghel în mijlocul nostru, precum și a celorlalți colaboratori ai Caritasului, a fost pentru noi un motiv de bucurie, curaj și impuls de a merge mai departe".

    Gema Bacoanu,
    coordonator diecezan
    al Programului "Servicii de Îngrijiri la Domiciliu"

     

  • "Sfârșitul unui an marchează de cele mai multe ori sfârșitul unui drum și începerea unuia nou. Pașii lăsați în urma noastră nu sunt pași pe nisip, ci sunt urme puternice în suflet și în minte. Mereu o să ne aducem aminte faptul că am fost martori la începutul vieții unui copil care este în plină formare. Este ușor de spus că viața lui este și în mâinile tale, dar este mai greu să le arăți copiilor că ești acolo pentru ei.
    Anul acesta a fost un an plin de zâmbete, de reușite de succese și împliniri. Toate acestea au fost posibile pentru că lângă noi există oameni care cred în șansa copiilor de a avea un sprijin, de a avea o copilărie. Activitățile desfășurate în cadrul Centrului de Resurse pentru Copii și Tineret «Don Bosco» au fost dedicate copiilor pentru a-i ajuta, dar și pentru a-i învăța să ajute. Fiecare reușită a lor a fost un succes pentru noi, fiecare zâmbet ne-a dat putere să fim mai buni, să dăruim mai mult să primim cu căldură tot ceea ce ei ne oferă zi de zi, curajul și sinceritatea de a crede într-o lume mai bună.
    Prin tot ceea ce am realizat în acest an am încercat să le facem lumea aceasta a copilăriei mai bună. I-am ajutat educându-i. Aceasta a fost deviza noastră care ne-a ghidat pe acest drum greu, dar și ușor, în același timp. Un drum pe care am pornit cu ei de mână și acum, la sfârșitul anului, tot lângă ei suntem. Uitându-ne înapoi, ne dăm seama că au crescut sub ochii noștri, au scris pentru prima dată cuvântul mama, au citit împreună cu noi primul cuvânt din abecedar, au făcut prima dată o adunare. Am fost lângă ei și asta ne este de ajuns. Le mulțumim că ne deschid poarta copilăriei lor și, ca prin magie, zâmbetul lor ne invită către o lume din care încercăm să alungăm norii și să aducem o rază de soare care să le încălzească sufletul.
    Am încercat să le dăm puterea de a merge mai departe ei în schimb ne-au învățat să avem curaj să mergem acolo unde visele și sufletul ne trimit.
    Am încercat să le oferim o parte din sufletul, timpul și profesionalismul nostru și credem că am reușit să facem din acești copiii un exemplu pentru cei care nu mai cred în minuni. Dovadă stau rezultatele pe care le-au avut.
    În spatele tuturor activităților care s-au desfășurat de-a lungul anului, alături de personalul din cadrul centrului, au stat voluntarii, colaboratorii și partenerii cărora le mulțumim. Acest mulțumesc nu este unul simplu ci unul încărcat de rezultate.

    Către copiii mei...
    Un zâmbet de copil ce greu apare
    Se-ascunde sub o lacrimă prea mare.
    Suntem aici, mereu cu voi de mână
    Așa vom sta, mereu cu voi de mână.

    Cel mai de preț cadou voi mi l-ați dat
    Un an mai bun, de neuitat.
    Promit să fiu cu voi oricând veți vrea
    La bine și la rău, oricând veți vrea.

    Zâmbiți-mi cu surâs divin
    Și cerul meu va fi senin.
    A fost frumos, a fost de vis
    Și totuși...nu a fost un vis".

    Mihaela Hurduc,
    voluntar în cadrul Programului
    "Centrul de Resurse pentru Copii și Tineret «Don Bosco»"

     

  • "Când ești în mijlocul evenimentelor, nu iți dai seama cât de multe se întâmplă în jurul tău! O întrebare și-a făcut loc în mintea mea în timpul filmului care a prezentat aspecte din viața noastră de caritasieni: cum ar arăta o comunitate în care ar fi puși la un loc toți beneficiarii, voluntarii și angajații implicați în activitățile Caritas? Cu siguranță ar avea multe mii de locuitori!"

    Varvara Vinaga,
    coordonator Centrul de Inserție Socio-profesională
    pentru Tineri în Dificultate

     

  • "Tot ajutorul acordat nu ar fi fost posibil fără participarea colaboratorilor, finanțatorilor și a voluntarilor noștri. De aceea dorim să mulțumim din inimă tuturor colaboratorilor care ne-au sprijinit de-a lungul anului 2008 în activitățile noastre.
    Finanțatorilor și sponsorilor care au făcut posibil ajutorul material acordat sinistraților le trimitem un gând de recunoștință și mulțumire.
    Totodată dorim să aducem mulțumiri speciale tuturor credincioșilor catolici din Dieceza de Iași, precum și celor plecați în străinătate, dar care au contribuit la colectele organizate de Caritas pentru sinistrați.
    Mulțumim voluntarilor care au fost disponibili ori de câte ori au ori le-a fost solicitat ajutorul".

    Mihaela Condac,
    coordonator Intervenții în Situații de Urgență și Calamități Naturale

     

  • "Raportarea anuală reprezintă pentru echipa Biroului de Asistență Socială Caritas un moment emoționant în care retrăim și revedem în imagini bucuria de pe chipurile beneficiarilor. Este totodată un moment de respiro, un moment de contemplație a rezultatelor și un moment de mulțumire tuturor celor care ne-au fost alături și datorită cărora munca noastră devine cu adevărat importantă: voluntarii, colaboratorii, finanțatorii și binefăcătorii noștri. Este întotdeauna o emoție întâlnirea cu păstorul diecezei, care îi reprezintă pe cei mai importanți susținători ai activităților noastre: credincioșii din parohii, care ne sunt alături ori de câte ori le cerem ajutorul. Simțim nevoia să mulțumim tuturor și să îi asigurăm că îi purtăm mereu în rugăciunile noastre!"

    Diana Tamaș,
    coordonator Biroul de Asistență Socială Caritas Iași

A consemnat Radu Huzum


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat