Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

O nouă revistă: "Lăsați copiii să vină la mine"

În Dieceza de Iași a apărut o nouă revistă, "Lăsați copiii să vină la mine", editată de Episcopia Romano-Catolică de Iași prin Oficiul pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli, în colaborare cu Editura "Sapientia" a Institutului Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași. Primul număr a apărut a ieșit de sub tipar în a doua jumătate a lunii decembrie 2008, urmând ca frecvența edițiilor următoare să fie semestrială.

Redacția, alcătuită din director: pr. prof. univ. dr. Iosif Bisoc, OFMConv., redactor șef: educ. Carmen Nedelcu, membri: sr. Monica Gabor, sr. Maricica Ciocălău, sr. Regina Horvat, sr. Maria Trifan și tehnoredactor: Ovidiu Bișog, este situată în sediul Episcopiei Romano-Catolice de Iași (Bd. Ștefan cel Mare, 26, 700064-Iași, tel. 0232/212003; fax 0232/212006, e-mail: lasaticopiii@gmail.com). Revista are codul ISSN 2065-3115. Formatul este 17x24 cm, color, pe hârtie lucioasă, acest prim număr având 40 de pagini.

În editorialul intitulat "Educare și viitor: identitatea grădinițelor confesionale ale Diecezei Romano-Catolice de Iași între trecut, prezent și viitor", pr. prof. univ. dr. Iosif Bisoc, OFMConv., prezintă manifestul acestei reviste.

"Educarea viitoarelor vlăstare ale Diecezei Romano-Catolice de Iași și ale comunităților parohiale din care fac parte este un tărâm al confruntărilor dintre trecut-prezent-viitor: în acest sens, s-a considerat oportun ca un bun instrument de diseminare a activităților grădinițelor confesionale ale diecezei noastre să se facă și prin revista care își face apariția începând cu luna decembrie 2008 și care se intitulează Lăsați copiii să vină la mine! Această revistă se dorește a fi sinteza lucrului din și în grădinițele noastre, a educatoarelor și a congregațiilor care le patronează și care trebuie să devină firul roșu al viitoarelor premise de discuție privind activitățile educative, culturale, artistice și formative ale învățământului preșcolar promovat de Dieceza Romano-Catolică de Iași.

Intenția noastră de a sintetiza și unifica activitățile tuturor grădinițelor aflate sub patronajul spiritual al Diecezei Romano-Catolice de Iași și prezentarea acestora în revista de față oferă o fericită premisă și se constituie într-o condiție fundamentală pentru îndeplinirea acestui obiectiv propus de Oficiul pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli: inițierea unei formări de calitate și de durată.

Datorită necesității urgente de a citi «semnele» timpului, revista Lăsați copiii să vină la mine! se adresează deopotrivă educatoarelor, copiilor, părinților, comunității religioase parohiale și tuturor acelor care sunt interesanți de dezvoltarea viitorului.

În paginile acestei reviste veți găsi răspunsuri la diferitele întrebări adresate mediului preșcolar și, de asemenea, am considerat necesar să subliniem preocupări, priorități, provocări și propuneri de viitor a grădinițelor.

Deoarece comunitatea parohială trebuie să fie o prezență educativă creștin-formativă, ea trebuie să-și aplece privirea către implementarea educației preșcolare către localitățile rurale și aceasta să fie o continuă asistență către cei săraci, un loc privilegiat de evanghelizare care răspunde unei necesități actuale a emarginaților societății.

Suntem siguri că multe din dificultățile prin care trece societatea în care trăim (lipsa valorilor, pierderea sensului de dreptate, criza valorilor familiei, lipsa dialogului și a ascultării, lipsa timpului, a fidelității, a sensului de sacrificiu, de coerență, de stimulanți pentru formarea culturală, individualismul, relativismul, cultura hedonistică, intoleranța) se vor ameliora prin valorizarea prezenței noastre în grădinițe.

Suntem la început, însă avem speranța că, împreună, educatori, părinți, copii, vom reuși să strângem în jurul acestei inițiative visele și imboldurile pentru o trăire autentică a educației creștine".

Episcopul Petru Gherghel adresează un salut, prin articolul "Copiii, comoara familiei, a societății și a Bisericii", în care, printre altele, scrie: "Revista ce poartă în mod fericit un titlu inspirat din înseși cuvintele lui Isus «Lăsați copiii să vină la mine!», pe care le prezintă evangheliile sinoptice (cf. Mc 10,14; Mt 19,13; Lc 18,15), va avea menirea să fie o chemare continuă spre același obiectiv - copilul și pregătirea lui pentru viață, va oferi cititorilor diferite teme de mare importanță, referate din partea educatoarelor, date statistice și o mulțime de inițiative, ca un adevărat stimul pentru o iubire și mai mare și mai eficace în programul de pregătire a micuților, ce mâine vor fi viitorul societății și al Bisericii".

Începând cu pagina 5 sunt prezentate descrierile tuturor celor 17 grădinițe catolice din Dieceza de Iași, iar începând cu pagina 32 sunt câteva descrieri ale unora dintre congregațiile care patronează aceste grădinițe. Paginile 36-37 cuprind adresele grădinițelor, iar paginile 38-39 propun relatări de la întâlnirea semestrială a directoarelor grădinițelor, la Gioseni, și de la întrunirea anuală de analiză și programare comună a educatoarelor din grădinițe, la Rădăuți.

Prima copertă propune o imagine stilizată a unui sat într-o atmosferă de iarnă, iar ultima copertă propune imaginea unui copil în așteptarea sărbătorii Crăciunului.

Abonamentele se pot face la adresa redacției, iar comenzile pot fi făcute pe adresa redacției. Prețul unei reviste este de 6 lei.

Ovidiu Bișog

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 46.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat