Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Coasta de Fildeș: Un nou misionar

Părintele Marius Catrințașu a participat duminică, 14 decembrie 2008, la prima liturghie în comunitatea din Djebonoua, Coasta de Fildeș, celebrarea fiind prezidată de pr. Gabriel Cimpoeșu. Redăm mai jos impresiile pr. Marius.

După un timp îndelungat de așteptare și pregătire, la 10 decembrie am pășit cu emoție pe pământul fierbinte al Africii, în capitala economică a Coastei de Fildeș, Abidjan. În zorii zilei următoare am pornit alături de pr. Gabriel Cimpoeșu spre Djebonoua, localitatea unde se află biserica parohială și o capelă. Aici se celebrează zilnic sfânta Liturghie. Am avut parte de o surpriză foarte plăcută când, odată ajunși în misiune, am fost primit de zeci de copii care strigau "Mon pere!" (părintele meu). Pentru ei era atât o curiozitate, cât și o bucurie a se afla în prezența oamenilor albi.

Duminică, după ce în prealabil am fost în satul Akpuibo pentru a celebra sfânta Liturghie în dialectul baoule (pentru că erau puțini cei care înțelegeau limba franceză), am revenit în Parohie pentru Liturghia de la ora 10.00. Am rămas plăcut surprins de numărul mare de credincioși și catehumeni, semn pozitiv al muncii pastorale desfășurate cu multă pasiune de misionarii prezenți. La începutul sfintei Liturghii, pr. Gabriel a anunțat că are două vești bune. Prima făcea referire la prezența unui nou preot român în mijlocul lor, iar a doua făcea referire la un cadou pe care comunitatea română din Lleida l-a făcut comunității catolice din Djebonoua. Era vorba de un potir și de o pixidă care au fost oferite cu ocazia mirului, la inițiativa pr. Adrian Burcă. Preasfințitul Aurel Percă a avut bunăvoința de a prelua acest cadou și de a se asigura că va ajunge în Coasta de Fildeș. Ambele vești au fost primite de credincioși cu multă căldură și bucurie, mai ales pentru faptul că au simțit grija și interesul atât ale Diecezei de Iași, cât și ale creștinilor și preoților români din Spania.

Am fost încurajat, în primul rând, de entuziasmul pr. Gabriel Cimpoieșu, care se dăruiește total vieții din misiune și, în al doilea rând, de bucuria cu care credincioșii Parohiei m-au primit, m-au acceptat ca fiind unul de-al lor.

Pr. Marius Catrințașu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat