Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Lumânarea păstorilor

- Trezește-te, hai, scoală-te, scoală-te repede! N-auzi?! Haide-odată, când îți spun!

Văru-meu mai făcea așa, ca să stau și eu de rând la foc, să nu se stingă. Mă trezisem eu de când mă scuturase ușurel prima dată, dar m-am cuibărit mai bine și mi-am zis că el e mai mare și să mai stea el. Tare greu adormisem aseară: frig, frig tare și focul de-abia reușea să mă încălzească - și numai pe o parte - aceea de lângă foc. Cealaltă ar fi fost bocnă dacă nu m-aș fi ghemuit lângă oaia aia bălțată cu mielul ei - biata de ea! Pe o parte mielul, pe cealaltă eu! Și zău că era mai cald decât în cojoaca mea!

- Repede, adormitule! Se-ntâmplă ceva!

- Dacă-mi spui iar de nu știu ce stea - am mormăit eu - să știi că te bat! Stai acolo, taci odată și nu-mi mai spune de stele care luminează, care merg, care stau și nu mai știu ce! Și noaptea trecută tot așa m-ai trezit și degeaba! Ți-o fi luat frigul mințile!

- Păi dacă te-ai sculat de-abia dimineața, ce să-ți fac! Ce vroiai să mai vezi?! Da' haide-odată, că uite - s-a făcut lumină!

De data asta chiar că m-am speriat! Am deschis ochii mari și nu mi-a venit să cred! Parcă răsărise soarele, dar nu știu cum, răsărise de sus! De jur împrejur nu era nici o stea, cât vedeai cu ochii, doar una singură și aceea era în mijlocul cerului și strălucea - se făcuse lumină ca ziua, doar marginile cerului mai erau albăstrui-întunecate, ca să știi că e noapte! Am crezut că e luna, dar luna, cât de mare ar fi, nu luminează tot cerul, iar pe pământ nu cade numai așa, într-un singur loc! Și unde cădea lumina?! N-o să credeți, da' era tocmai pe grajdul hangiului. Ce stele, ce stea! Aiurea! I-o fi pus careva foc la acareturi! Cu tot puhoiul ăsta de lume care a tot venit sa se înscrie, mai știi?! Hai repede, să-l ajutăm, c-o fi el sucit și morocănos și scârțar, da-i tot om și el! Văru-meu înșfăcase vasul cu apă și fugea spre foc sau ce-o fi fost acela, eu am pus pe umeri mielul (că dac-o fi foc, să nu-l atingă), oaia s-a luat după noi behăind, ceilalți ciobani fugeau care cum puteau, parcă-l văd pe unchiu-meu, cu cârja aia groasă, cum mai mult sărea decât fugea - de când îi înțepenise genunchiul, așa mergea - nu știu cum, în lumina aceea vedeam clar toate, până și iarba și copacii piperniciți și umbra lor - să știți că făceau umbră la lumina aceea - și oile, care dormeau mai încolo - și câinii, lângă ele -numai Mițosul se luase după noi, uite-l, acu-i în frunte, lătrând de mama focului, ca să ne apere adică!...

Ne-am izbit în ușa grajdului, că de acolo se vedea lumină! Și dac-o fi, să scoatem animalele dinăuntru! Înnebunit de frică, de somn, de frig, nu mă gândisem că nu mirosea a foc, că nu se auzea nimic dinăuntru... Mițosul, deșteptul de el, mă apucase de cojoc și mă trăgea înapoi mârâind și scuturându-și capul ușor: mai târziu am înțeles - părea că zice: stai aici, că nu se cade. Dar când ne-am repezit înăuntru, am intrat cu tot cu el!

Și ce să vezi! Doi tineri: femeia - nu știu cum arăta, unchiu-meu îmi spusese să nu mă uit la ele nici când oi fi mare, că aduc nenorocire pe capul omului - dar bărbatul!... N-am văzut pe vreunul așa de frumos ca el! Stătea și se uita așa, pierdut, la o lumină care ieșea din iesle. Da, așa era!... Dacă vă spun!... Din iesle ieșea lumina și ieșea din iesle uite-așa și urca - iar prin acoperișul ca vai-de-lume se vedea deasupra tocmai steaua aceea care lumina ca ziua! Mă uitam la bărbatul acela - cred că venise de departe, nu semăna cu nici unul de pe la noi. Se uita și se închina la lumină, pe urmă a pus mâna pe umărul femeii... iar ea s-a întors. N-am apucat să mă uit în altă parte: totul se petrecea așa de lin, ca în vis... și tot ca în vis, am văzut-o. De atunci nu l-am mai ascultat pe unchiu-meu, dar nici n-am mai văzut vreodată o femeie așa de frumoasă... Lumina venea din spatele ei, cum vă spuneam, din iesle, iar ea parcă se țesea tot atunci, din lumina aceea - și abia atunci m-am înverșunat mai tare să nu mă mai uit deloc la ea! Mi se făcuse frică, mi-era tare frică de ea! Și ea, parc-ar fi știut, fiindcă i-a făcut semn bărbatului, el s-a ridicat, a venit și m-a adus acolo, lângă ea: nu mi-a spus nimic. Vedeam tot ce era de văzut: steaua de sus, ieslea care lumina, mâna ei, haina bărbatului care era alături, hainele ei, paiele, și iarăși ieslea care lumina - dar când a întins mâna și m-a mângâiat, parcă mi s-au deschis deodată ochii! Acolo, pe paie, era culcat un copil nou-născut. Prin acoperișul ca vai-de-lume se vedea steaua aceea strălucitoare. Era, ce-i drept, lumină înăuntru - dar era frig, așa de frig, că se vedea răsuflarea animalelor care se strânseseră unele într-altele, să se încălzească. Un biet copil! Ca să vezi! Și n-am mai stat pe gânduri, am dat jos mielul de pe umeri și l-am pus lângă bărbat - știa el ce să facă, iar oaia venise și ea acolo. Unchiu-meu dăduse jos cojoaca de pe el și o așternuse lângă femeie, văru-meu lăsase ușurel vasul cu apă tot acolo, ceilalți: unul o bucată de pâine, altul o ciozvârtă de oaie - care ce avea: la copil nu se cade să mergi cu mâna goală. Pe urmă ne-am așezat și noi așa, acolo, că dacă suntem mai mulți se face mai cald. Și era liniște. Se auzea răsuflarea animalelor. Miroseau animalele, a viață pură și bună. Miroseau paiele a flori și a curat.

Era bine și se făcea cald. Pe urmă a început să cânte, încetișor. Ea era aceea care cânta. Și parcă o mai îngâna cineva, pe urma încă un glas și încă unul, veneau și rămâneau așa, în cântec, lângă ea - cum se aprind una câte una stelele, în noapte. Și era așa de bine și cald și... am adormit acolo.

Când m-am trezit, dimineața, focul se stinsese, soarele răsărea de după dealuri, eu eram tot lângă oaia bălțată cu mielul ei. Și focul se stinsese. Am sărit în picioare: visasem?! Unchiu-meu m-a luat deoparte și mi-a spus că femeia îmi dăduse înapoi mielul și s-a uitat obosită și tristă la el, a oftat, l-a mângâiat (auzi colo, mi-am spus! A mângâiat mielul, înseamnă că i-a plăcut, dar de ce nu l-a oprit?!). Eu te-am luat în brațe, că așa mare cum ești, dormeai ca pruncul lângă câine, la picioarele ei, și te-am adus înapoi. Nu mai era de stat acolo, veniseră trei străini să-l vadă și ei pe copil și-i aduseseră câte și mai câte... Bărbatul a dat fuga după noi și ți-a pus ceva la piept: ca să-ți aduci aminte. Cred c-or fi fost niște paie, că așa de săraci cum erau, ce-ar fi avut ei să-ți dea de la ei?!

*

Terminase de povestit. Rămăsese cu ochii țintă la foc. Și-a trecut mâna prin păr, a oftat și ne-a privit pe fiecare. Tăceam. Se auzeau din curte vorbele răstite ale străjilor, strigătele slugilor, ba una răcnea: "Și tu ai fost cu el, și tu, hai, spune, erai dintre ai lui!" - și o voce de bărbat care se apăra: "Nu și nu!". Era frig, focul ardea, se făcea tot mai mare, dar degeaba! Era frig, tot mai frig...

- Omul se cunoaște de când e copil cum o să fie. Așa a și fost. Eu am plecat departe - am aflat mai târziu că a făcut tot felul de minuni - dar parcă mai știi ce spune ba unul, ba altul?! Eu atâta știu: l-a vindecat pe unchiu-meu, știți, ăla cu genunchiul înțepenit - dar nu de asta am venit. Din câte știu, omul ăsta n-a făcut nimic rău. Și e atâta de sărac, că n-are nici unde-și pune capul să se odihnească. Cu ce să plătească judecata?! Ai lui au plecat care-ncotro. E sărac și singur. Și e frig. Măcar atunci erau animalele, să-l încălzească. Dac-o fi și-o fi, m-oi duce eu lângă el. Să nu fie singur. Am adus înapoi darul pe care bărbatul acela mi l-a făcut. O să i-l dau judecătorului. Sau, mai bine, lui. Ca să nu fie singur. Uite, asta era: și a scos din sân o fâșie de țesătură. Era albastră și ponosită... Ne-am uitat unii la alții (săracu', e dus rău!...), dar pe măsură ce ne uitam la țesătura aceea ni se făcea cald și bine, strigătele din curte se auzeau ca de la mare depărtare, iar vântul cald care-ncepuse să adie era ca un cântec și apoi venea încă un glas și încă unul și încă unul... așa cum se aprind stelele, noaptea, una câte una... până se umple tot cerul de lumină... Și era atâta pace și liniște și cald și bine...

- Așa e, spuse străinul: e din rochia mamei lui. Își ștersese lacrimile, când văzuse mielul. Și n-am să știu niciodată de ce l-a dat atunci înapoi și de ce-o fi murmurat, privind la copil: "El e mielul, mielul e el...".

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat