Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Suceava: In memoriam Vladimir Ghika

Consiliul Județean Suceava, Biblioteca Bucovinei "I.G. Sbiera" și Parohia Romano-Catolică Suceava organizează duminică, 21 decembrie 2008, la ora 12.00, la biserica romano-catolică, un recviem in memoriam Vladimir Ghika, "Un sfânt între Occident și Orient".

Părintele Ștefan Babiaș, decan de Bucovina, și părintele dr. Vasile Demciuc vor rosti discursuri de cinstire a memoriei prințului, preotului și martirului Vladimir Ghika.

Scriitoarea Angela Furtună va prezenta volumul "Fratelui meu din exil - Epoca stalinistă în România în scrisorile Monseniorului Vladimir Ghika. Un film. O expoziție. O corespondență inedită, semnată de Vladimir Ghika și adresată fratelui său Dimitrie, în Elveția, în perioada 1948-1952", Ed. "Galaxia Gutenberg", editor pr. Silviu Hodiș, text stabilit de Luc Verly, traducerea în limba română de Ana Boariu, Emanuel și Mihaela Cosmovici, tehnoredactare Dan Holban și Emanuela Arteni (Vizual Graph - Roumanie), postfață de Theodora - Brândușa Palade, 2008. Proiectul a fost finanțat de Institutul Cultural Român prin Programul Cantemir.

Albumul "Fratelui meu din exil - perioada stalinistă în România în scrisorile Monseniorului Vladimir Ghika, prinț, preot și martir" a fost lansat recent, în ziua de vineri, 21 noiembrie, la ora 16, la Târgul Internațional de Carte "Gaudeamus", deschis în Complexul "Romexpo" din București, și s-a bucurat de binecuvântarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București și personal de ÎPS dr. Ioan Robu.

Volumul conține o colecție inedită de scrisori, trimise de Monseniorul Ghika în perioada 1948-1952 fratelui său, Dimitrie, fost ambasador și ministru de externe al României, plecat în exil în Elveția. Scrisorile au fost trimise în principal prin Ambasada Franței la București și descriu instalarea progresivă a regimului totalitar și persecuția împotriva Bisericii Catolice din România. Această corespondență a constituit unul din motivele condamnării lui Vladimir Ghika la trei ani de temniță grea, așa cum reiese din sentința tribunalului militar.

Epistolele au fost redescoperite în 2007 în arhiva familiei lui Dimitrie Ghika, mai exact a nepoților acestuia, și au fost publicate în facsimil, transcriere în limba franceză și traducere în limba română.

Prezentarea cărții la Târgul Gaudeamus a fost făcută de nepoții lui Dimitrie Ghika, Geneviève și Daniel de Briey, alături de Anca Berlogea (alias Ana Boariu), Emanuel Cosmovici și Tereza Brândușa-Palade.

De remarcat faptul că este în curs de desfășurare la Roma procesul de beatificare a Monseniorului Vladimir Ghika. Acesta nu a fost numai un martir al credinței, al creștinismului, al spiritului ortodox și mai cu seamă al spiritului catolic, ci a fost și un precursor iluminat al ecumenismului.

Catalogul scrisorilor s-a făcut printr-un proiect sprijinit de Institutul Cultural Român prin Programul Cantemir și s-a dorit a fi un eveniment de seamă franco-român ce va stimula cercetările istorice, sociale, psihologice ș.a. pentru acea tristă perioadă din istoria României. În acest scop, au fost folosite și o serie de documente diplomatice, deosebit de explicite, emise în acei ani de Legația Franței în România și de Ambasada Franței pe lângă Sfântul Scaun. Un alt scop revelat deja al acestei cărți este acela de a permite descoperirea unei mari personalități spirituale europene: Monseniorul Vladimir Ghika.

Episcopul Alexandru Rusu (1884-1963), episcopul V. Traian Frentiu (1875-1952), episcopul Tit Liviu Chinezu (1904- 1955), episcopul Vasile Aftenie (1899 - 1950), episcopul Ioan Suciu (1907- 1953), episcopul Anton Durcovici și Monseniorul Vladimir Ghika (25 decembrie 1873 - 17 mai 1954) sunt cei șapte episcopi catolici morți în închisorile comuniste. Cu ocazia Crăciunului 2008 se împlinesc 135 de ani de la nașterea Monseniorului Ghika.

Angela Furtună


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat