Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Românul care în 1608 l-a văzut pe pruncul Isus

Dacă în acest timp sfânt al Crăciunului, tot mai mulți vorbesc despre pruncușorul Isus, la predici, în presa religioasă la fel vreau sa fac și eu însă dintr-un unghi diferit. Voi încerca să prezint pe scurt una din viziunile fericitului Ieremia, care este bine cunoscută, și mai ales se vorbește de ea când se fac referințe la devoțiunea sfântului frate față de preasfânta Fecioară Maria. Fericitul Ieremia nu a fost nici primul sfânt, nici ultimul căruia i-a fost acordat acest minunat dar de-al vedea pe pruncul Isus, încă de pe acest pământ. Această viziune o voi relata pe scurt căci eu vreau să accentuez doar un lucru din această viziune: vederea pruncului în brațele Mariei.

Pentru că oamenii astăzi iubesc mai mult senzaționalul decât supranaturalul voi prezenta această viziune care se pare după cum spune pr. Emanuele din Napoli, ar fi avut loc cu toată probabilitatea, în noaptea vigiliei sărbătorii Înălțării la cer a Sfintei Fecioare, în anul 1608, la care fratele Ieremia se pregătise - după cum obișnuia s-o facă pentru toate sărbătorile Sfintei Fecioare - cu un post început în sărbătoarea Sfinților Petru și Paul, față de care era foarte devotat. Întrebat fiind cum a văzut-o pe Maica Domnului, el spune că era îmbrăcată într-o tunică mai strălucitoare decât zăpada, umerii fiindu-i acoperiți de o pelerină candidă, brodată cu stele, mai strălucitoare decât soarele. În brațe strângea la piept pe pruncușorul Isus, care era de o frumusețe de nedescris.

După o astfel de viziune așa cum spune și primul său biograf Francesco Severini din Napoli, îi era greu fratelui să ascundă bucuria de care a fost învrednicit, căci întreaga față îi strălucea de bucuria harului primit. Este ceva specific sfinților să nu vorbească mult despre cele din trăirea lor profundă personală, așa ar fi vrut și fratele nostru român care l-a văzut pe Pruncul Isus încă de pe pământ, însă îl dădea de gol comportamentul și aspectul luminos al feței, și a trebuit să mărturisească cele întâmplate, unui bun prieten care era fratele Pacifico da Salerno, care era și un specialist în viziuni.

Un suflet ca al fratelui Ieremia care s-a angajat în mod serios pe drumul duhovnicesc, prin rugăciune intensă, asceză și sobrietate a vieții, fiind încununată și aprobată de Dumnezeu prin semnele supranaturale cel însoțeau, căci cu omul care este plin de Dumnezeu, și trăiește necontenit la prezența lui, mâna lui este prezentă peste tot cu el.

Acest prunc a fost văzut de către Ieremia, însă abia după ce a trecut prin multe probe de purificare, așa și noi spre a fi o iesle primitoare trebuie să facem voința lui Dumnezeu, adică să depunem efort pentru mântuirea noastră, căci Isus vrea o iesle simplă, dar primitoare, decât una bogată, comodă și confortabilă care poate deveni chiar un tron pentru satana, el preferă să fie proprietar chiar dacă al unui suflet modest, decât să stea în chirie.

Ce vreau să spun cu cele de mai sus, Isus nu poate fi primit într-un suflet care este bogat de păcate, nici în acela iubitor de comoditate și nici în acela în care se caută mereu maximul confort pentru binele personal, acest suflet devenind din ieslea rezervată lui Cristos, un tron pentru dușmanul sufletului nostru, iar sufletul care îl primește pe Cristos în sfânta taină a Împărtășaniei, doar de marile sărbători este unul care îl primește pe Cristos însă doar îl găzduiește pentru o perioadă scurtă de timp, Isus este un oaspete, stă în chirie pentru acest soi de creștini, și nicidecum, un prieten și un familial al inimii și sufletului nostru, care poate veni când și cum vrea fără să mai fie nevoie să dea cont proprietarului.

Când ajungem să fim vizitați de Cristos este semn că am început să ne asemănăm celui ce ne-a creat cu un suflet ce poate fi fericit doar dacă depunem efort să ne asemănăm tot mai mult prototipului nostru pruncul Isus, care întrupându-se a luat trup asemenea nouă, pentru ca mai apoi să poată îndumnezei și trupul nostru rebel față de mesajul Evangheliei.

Inima înghețată și pietrificată credem noi că ar fi un obstacol pentru Isus, intrarea lui într-un astfel de suflet este posibilă și ar fi doar începutul, căci la fel cum el este primit în lume tot într-o iesle rece, la fel aceste suflete reci au mai mare nevoie de Isus, căci el este cel care poate încălzii inimile reci, poate atrage haruri nenumărate peste sufletele indiferente de venirea lui Isus în lume.

Să ne străduim a fi găsiți vrednici poate nu de vederea lui Cristos, dar cel puțin de vizitarea lui, dacă nu de prezența continuă în viața și inimile noastre, iar bucuria vestită de îngeri va fi și bucuria noastră, a fi oameni nu este suficient pentru mântuire, ci trebuie să fim oameni buni în vederea harului.

O inimă plină de har tuturor creștinilor!

Fr. Eugen Murariu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat