Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Poiana Micului: Cadoul ideal - o faptă bună

Migrațiile în căutarea unei vieți mai bune reprezintă fundamentul istoriei Bucovinei. Tocmai în acest mod a luat naștere diversitatea bucovineană. La aceasta contribuie și migrațiile poloneze, în special cele ale muntenilor din Czadec care din sec. XVI și până la jumătatea sec. XX au trasat un mare cerc migrator, cum scria cunoscutul cercetător al istoriei muntenilor, Marian Gotkiewicz. Căci așa poate fi numită migrația muntenilor, între aceștia și a locuitorilor satului Poiana Micului (Pojana Mikuli), de când, ca fugari din Silezia și Ma?opolska, au ajuns în împrejurimile regiunii Czadec, iar apoi, la confluența sec. XVIII și XIX, au pornit după pâine în Bucovina austriacă, ajungând în 1803 la Cernăuți și în împrejurimile acestuia.

Unul din satele în care s-au așezat atunci a fost Stara Huta. În anul 1942, 40 de familii de munteni din Stara Huta au întemeiat, împreună cu nemții proveniți de pe teritoriul ceh, un sat nou, Poiana Micului (denumirea vine de la proprietarul român al acelui pământ, care era mic de statură).În anii 1895-1896, câteva zeci de familii de munteni din Poiana Micului au emigrat în Bosnia, de unde, în anii 1923-1924, o parte dintre ei au emigrat în Brazilia.

În anul 1940, la ordinul autorităților Celui de al III-lea Reich, locuitorii de origine nemțească au părăsit Poiana, locul lor luându-l cetățeni de origine română.

În mai 1944, după incendierea Poienii, 87 de familii (419 persoane) s-au strămutat în nord, la cunoștințe și rude din Tereblecea. (Maksymilian Juraszek și Krzysztof Nowak, Ultima migrațiune a celor din Poiana, în Polonus nr. 8, ediție specială, p. 16 )

Există multe versiuni privitoare la motivele acestei acțiuni de incendiere. Se pare că locuitorii urmau să fie uciși sau arși, dar, datorită intervenției ofițerilor armatei române, populația a fost salvată de la soarta pregătită de armata germană. O parte din locuitorii Poienii s-au întors în sat în ianuarie 1945, după mutarea liniei frontului spre apus. Oamenii, întâmpinați doar de ruine, au început să construiască colibe, în care au supraviețuit acelei ierni tragice. Mulți au murit din cauza tifosului, răcelii și altor boli. Mureau, mai ales, copiii. Și datorită acestei situații a început reîntoarcerea în Polonia. În noiembrie 1946 au plecat 77 persoane. În 2 martie 1947 au plecat 155 persoane. În 26 iunie 1947 au plecat 127 persoane. În al patrulea și ultimul transport au plecat 63 persoane. În Cehoslovacia a plecat un singur transport în aprilie 1947, aproximativ 68 de persoane.

În ciuda acestor plecări, viața în Poiana își continua cursul. Oamenii se ajutau reciproc în ridicare de case noi. A fost construită școala nouă cu etaj, s-a înființat consiliul comunal, un centru de sănătate, o prăvălie, vechea biserică a fost reparată. (Jozif Iriszek, Poiana Noastră, în Polonus nr. 8, ediție specială, p. 11-13)

Anul acesta a început construcția unei noi școli, cu sprijinul guvernului polon. În această școală vor studia, evident, toți copiii din Poiana, și cei poloni și cei români.

Poiana Noastră este la o înălțime de 700 metri față de nivelul mării și se întinde pe 8 km, aflându-se la "picioarele" Obcinelor Mari, între Mănăstirea Humorului și Sucevița, de la Sud la Nord, și între Cacica și Frumosu, de la Est la Vest. Pentru a ajunge la biserică, credincioșii catolici trebuie să străbată între 1 și 4 km. Pentru a veni în sprijinul credincioșilor, mai ales a celor împovărați de ani, tot în primăvara acestui an am început și construcția unei capele în mijlocul satului. Valoarea proiectului este de aproximativ 200.000 de euro. Fiecare donație poate contribui la ridicare acestei capele, a acestui ajutor adus credincioșilor, care indiferent de vreme, participă cu însuflețire la celebrările liturgice, chiar dacă trebuie să "piardă" și trei ore pe drum.

Dacă nu ați găsit cadoul perfect pentru aceste sărbători, o contribuție la zidirea acestei capele, cu siguranță este cadoul ideal. Dacă doriți să ne ajutați, o puteți face și on-line, securizat, sau chiar prin sms, direct de pe situl nostru. Sunteți doar la câteva clickuri distanță de un sprijin pe care să ni-l acordați. (www.poianamicului.ro/donation.htm).

Bóg zaplac (Domnul să vă răsplătească).
Și bineînțeles, vă așteptăm pe la noi.
Wesolych swiat! Sărbători fericite!

Pr. Gabriel Bucur


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat