Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Tineri în concert

Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași a fost gazda unui impresionant concert de colinde prezentat, duminică, 14 decembrie 2008, în catedrala nouă, de Corul de tineri "Juvenes Ecclesiae" al Parohiei Romano-Catolice "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, format și dirijat de Maximilian Husaru. Corul a fost acompaniat la orgă de Octavian Bișoc, organistul catedralei.

Concertul, constituit din două părți distincte, s-a bucurat de o audiență neobișnuit de mare. În prima parte au fost prezentate colinde din repertoriul românesc: Ian' te scoală, Colo-n susu, Se preumblă Maica Sfântă, Colindul clopoțeilor, Cerul și-a deschis soborul, Vine Crăciunul pe sară, și Noi umblăm și colindăm. În partea a doua au fost prezentate spre audiție colinde din repertoriul internațional, dintre care amintim două capodopere ale genului: Isus avându-l ca solist pe Adrian Pleșca și Noel c'est l'amour, interpretat admirabil de Victoria Bleortz, fostă membră a corului, în prezent soprană la Filarmonica "Moldova" din Iași.

Alți soliști în acest concert au mai fost: Irina Magdici, Alexandra Bartic, și Ana Maria Bordianu. Chiar dacă este cor este unul de amatori, duminică seara a reușită să încânte inima și sufletul ca la mari sărbători. Mai amintim că acest cor poate fi ascultat în fiecare duminică, la Liturghia tinerilor , la ora 16.00, în catedrala din Iași. Prezentatorul acestui concert a fost pr. Cristian Diac, responsabil cu pastorația tinerilor la catedrala din Iași. Ca o încoronare a acestui act de cultură și frumos, la final PS Petru Gherghel și-a arătat bucuria și satisfacția că frumusețea colindelor, ce vin din istorie, este perpetuată și purtată celor de azi.

Cităm din textul imprimat pe foaia de sală oferită la intrarea la concert: "E vremea colindelor! E vremea când sufletele ni se umplu din nou cu armonii cerești, care sunt o prelungire a cântecului îngeresc. Dacă paradisul este armonia însăși, am putea numi colindele "crâmpeie de cer". Vă invităm, așadar, să faceți Crăciun în inimi, lăsându-vă pătrunși de cântul armonios al colindelor! Vă invităm să faceți sărbătoare în suflet, lăsându-vă alinați de balsamul sonor al cântului ce vine din istorie! Dacă durerea zilnică vă apasă, veniți să vă oblojiți rănile inimii cu mireasma cerească ce se revarsă din colind! Să deschidem larg ușa inimii ca să intre duioșenia colindelor și astfel vom fi mai buni de Crăciun!"

Adrian Blaj

*

Valoarea spirituală a Crăciunului este singura care contează în aceste zile. Liniștea, zâmbetul și bucuria din zilele premergătoare marii sărbători creștine trebuiesc trăite în suflet, nu numai pe față, la vedere. Simțite astfel, aceste trăiri nobile fac ca spiritul Crăciunului să intre cu adevărat în casele noastre. De fapt, asta am încercat noi mereu, grupul de la Parohia "Isus, Bunul Păstor" din Roman... să umplem sufletul omului cu bucurie, cu speranță, cu bunătate.

Anul acesta, am schimbat un pic planul și duminică, 14 decembrie 2008, am profitat de bunăvoința părintelui paroh de a ne duce la concertul organizat de tinerii din Iași: "Juvenes Ecclesiae".

Vrând să împărtășim și la alții din tinerețea noastră am fost la colindat la Caritas, la Seminarul catolic și la Episcopie.

Drumul nostru nu se oprește la Iași. Continuăm tradiția începută de mulți ani la noi în parohie și anume colindul prin familii. De Crăciun nimeni nu trebuie să fie supărat, ci toți să ne bucurăm de Nașterea Mântuitorului nostru Isus Cristos!

Crăciun fericit!

Maria-Mirabela Tamaș
 


lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat