Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Lumina păcii: de la Betleem la Viena

În fiecare an, în timpul Adventului, se aprinde lumânarea de la focul veșnic din biserica Nașterii Mântuitorului din Beteleem. Această lumină este adusă la Viena de către o delegație specială, care are ca scop vestirea nașterii lui Isus pentru întreaga omenire. Începând cu anul 1986, în toată Austria, se desfășoară o mare campanie mediatică, care are ca scop ajutorarea copiilor cu deficiențe mintale sau locomotorii, totul desfășurându-se sub motoul: "Lumina din întuneric". Această campanie se desfășoară pe tot timpul Adventului, culminând cu ajunul Crăciunului, în ziua de 24 decembrie. Acțiunea de caritate ia amploare tot mai mare, în fiecare an bucurându-se de noi succese.

Așa s-a născut ideea ca prin intermediul televiziunii austriece ORF, în fiecare an să fie trimis un copil la Betleem, iar de acolo să ia lumina păcii din biserica Nașterii Mântuitorului. Anul acesta, lumina păcii a fost aprinsă de către o fetiță de 11 ani, din zona nordică a Austriei. Acest eveniment a avut loc pentru a 22-a oară. Lumină este adusă la Viena, urmând ca apoi să aibă loc o celebrare ecumenică și această lumină a păcii să fie împărțită în toată Europa.

La început, proiectul de aducere a luminii de la Betleem a fost planificat doar pentru campania de solidaritate umană "Lumina din întuneric", însă chiar din primii ani oameni au fost deosebiți de încântați de acest proiect. Lumina adusă din locul în care s-a născut Cristos a devenit un simbol al sărbătorii Crăciunului, care a luat o mare amploare în toată Europa, inclusiv în România.

Din anul 1989, prin intermediul Asociației Scout, lumina păcii de la Betleem a început să fie împărțită și în țările estice ale Europei. Ceea ce fascinează milioane de oameni este tocmai simbolul păcii, care trebuie primit, prețuit și răspândit mai departe de fiecare persoană. Cu puțin timp înaintea Crăciunului, Asociația Scout, prin reprezentanții săi și prin intermediul altor asociații de tineri, prieteni ai acestei lumini a păcii, se întrunesc într-o celebrare ecumenică, care are loc de fiecare dată la Viena, în centrul Europei.

În Austria, în ziua de 24 decembrie, această lumină se găsește în fiecare gară, în cazărmile militare, în organizațiile de tineri, în spitale și, bineînțeles, în fiecare biserică. Această lumină arde neîncetat la ieslea Mântuitorului și fiecare credincios poate duce această lumină acasă.

Anul acesta, lumina de la Beteleem s-a împărțit în biserica "Sfântul Anton", din sectorul 10 al Vienei, unde a avut loc o celebrare ecumenică, fiind de față reprezentanți ai multor culte religioase.Tot aici au fost și numeroase grupuri de tineri din diferite țări ale bătrânului continent, chiar șin Dieceza de Iași. Tinerii oaspeți au fost invitați să preia lumina și să o poarte cu grijă în țara lor de origine. Ei sunt considerați mesageri ai păcii pentru țările din care provin. Ei sunt rugați și îndemnați ca acolo unde vor ajunge să facă cunoscut oamenilor că evenimentul Crăciunului este aproape. Lumină care provine de la locul nașterii lui Cristos nu este un simbol magic, care să simbolizeze doar un aniversar trecător, ci ne amintește că ea trebuie să stea înaintea tuturor oamenilor ca un semn al păcii și al bucuriei, ca o speranță că Dumnezeu locuiește cu adevărat în mijlocul nostru. Lumina de la Betleem ne amintește vestea cea mare a Crăciunului, iar lumânările de lumina cea mare, care este Cristos venit în lume pentru toți oamenii.

Pentru credincioșii Parohiei "Maria biruinței" din Viena, unde activează ca paroh un preot din Dieceza de Iași, pr. dr. Iosif Antoci, cea de-a treia duminică din Advent a avut o semnificație deosebită deoarece lumina păcii de la Betleem a fost adusă de un grup de nouă tineri din Asociația Scout din Dieceza de Iași. Acest fapt ne-a conștientizat mai mult de apropiata sărbătoare a Crăciunului. Le mulțumesc și pe această cale acestor tineri, care au binevoit să poarte acest simbol și s-au făcut adevărați mesageri ai păcii. Acest moment al primirii luminii de la Betleem a fost marcat de un altul la fel de semnificativ: cinci tineri din Bacău au susținut un concert de nai, acompaniați de o orchestră. A fost un moment de o sărbătoare, ridicând întreg publicul în nenumărate rânduri în picioare. Sper ca prin intermediul acestor piese minunate să rămână pentru mulți o frumoasă amintire, iar prin darul luminii păcii să putem avea un Crăciun cât mai luminos, când fiecare credincios poate transmite această bucurie și celor care nu permit ca lumina să le lumineze întunericul din sufletul lor.

Pr. dr. Iosif Antoci


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat