Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Zi de reflecție și dialog

Sâmbătă, 13 decembrie 2008, la Mănăstirea "Sf. Monica", din Bacău, a avut loc o întâlnire la care au participat 22 de tinere doritoare să descoperim ce e cu adevărat Crăciunul pentru ele și cum putem se poate folosi Adventul pentru pregătirea Venirii Mântuitorului. Tema discuțiilor, propusă de Surorile Oblate Asumpționiste și părintele Irinel Iosub, a fost: "Isus Cristos vine! Inima mea este pregătită?"

Crăciunul, în zilele noastre e total "transformat"... din păcate! Oamenii s-au legat de lucrurile pământești!... Crăciunul înseamnă masă plină, casă plină, brăduți, globulețe, artificii (să nu uităm că aceste lucruri sunt luate de la popoarele barbare)... mai puțin Întruparea Domnului, poate chiar deloc... Moș Crăciun domină Crăciunul, cadourile și aș putea continua...! Sunt puțini care au înțeles ce e cu adevărat această sărbătoare pentru noi, creștinii.

Cu ajutor acestei întâlniri, am înțeles și semnificația Adventului!... E o perioadă de pregătire, de curățire, de purificare... Așa cum facem curat în case și inimile noastre trebuie "eliberate", pentru ca Isus să aibă un loc... pentru a nu-i fi frig, pentru a fi în siguranță!

"Ce înseamnă pentru noi credința?"... a fost o întrebare pe care ne-a adresat-o părintele la care a fost un moment de tăcere... Părintele ne-a explicat: "Credința este un dar primit la botez, este un mister pe care de multe ori ne este greu să-l înțelegem, nu este sentimentalism, nu este tradiționalism.

Ni s-a spus și o povestioară.

Era un tânăr alpinist, care vroia neapărat să escaladeze un versant din Alpi. Și-a propus lucrul acesta și vroia neapărat să-l împlinească. Intr-o zi, văzând că e senin, că nu bate vântul, că vremea e numai bună de escaladat, a pornit. A început să se însereze și un vânt se pornise, dar dorința de a ajunge sus era mai puternică, și a continuat să urce pe întuneric. Nevăzând mai nimic, a alunecat! A căzut în gol 20 de metri, dar s-a oprit datorită funiei pe care o avea legată în jurul sau susținută de niște stânci! Disperat, tânărul a început sa se zbată cu speranța că se va agăța de ceva, dar nimic, striga după ajutor, dar nimic...! La un moment dat, și-a amintit ca mama sa îl învățase să se roage când era mic, așa că a început să strige: "Doamne, ajuta-mă, ajută-mă!"... și îi răspunde Domnul: "Dacă vrei să trăiești, scoate cuțitul din buzunar și taie frânghia care susține!"... acesta speriat... a strâns puternic de funie, nedându-i drumul, până dimineața, când a fost găsit de doi alpiniști, înghețat cu mâinile pe funie, doar la doi metri de pământ.

E trist, dar adevărat! Ne legăm de lucrurile pământești, e mai ușor, mai comod să urmezi ceva vizibil... ceva explicat matematic. Ne e greu să acceptăm suferința, imediat ne dăm bătuți, imediat ne prindem de frânghie... imediat spunem "Lasă-mă, în pace! Ce tot zici? Cum să-mi dau drumul?... o să cad... o să mă lovesc... și cu ce mă aleg? Lasă-mă!..."

În cadrul Liturghiei, am oferit colajele cu Nașterea Domnului pe care le-am făcut meditând asupra întrebărilor: "Ce doresc să primesc de la Isus, și ce pot să-i ofer?" Am ajuns la concluzia că îi vom oferi o inima curată și că ne dorim mai multa bucurie.

Întâlnirea s-a încheiat cu câteva minute de adorație, în care fiecare ne-am prezentat lui Isus cu ceea ce acumulasem după o zi atât de minunată!

Am plecat spre casele noastre mai convinse, mai puternice, mai hotărâte de a încerca sa-i facem un locușor lui Isus și in inimile celorlalți prin propriul exemplu!

Așadar, nu uitați ce este de fapt Crăciunul... și trăiți-l astfel cu bucurie!

Bianca Procopie


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat