Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Butea: Sfințirea clopotelor noi

Misiunea și rostul clopotelor este acela de a chema pe cei vii la biserică, la rugăciune, la Dumnezeu, de a plânge și deplânge pe cei morți, atunci când pleacă la cele veșnice și de a frânge fulgerele, de-a îndepărta furtunile, necazurile, cataclismele și nenorocirile. Sunetul clopotelor bisericești nu servește doar indicării diferitelor momente ale celebrărilor religioase, ci ele exprimă bucuria, durerea și sărbătoarea.

Cele cinci clopote, prin generozitatea credincioșilor din Butea, prin jertfele și sacrificiile lor, impuse de un așa proiect, au tonalități diferite, armonizate între ele. S-au turnat la Genova de către Firma "Trebino" astfel: clopotul mic este de 145 kg, sunând nota muzicală re, "In honorem Sancti Ioseph", cu inscripția: Sfinte Iosife, fii ocrotitorul familiilor noastre! Următorul clopot este de 205 kg, sunând nota muzicală do, "In honorem Beatae Mariae Virginis", cu inscripția: Adu-ți aminte, Marie, și de Butea! Clopotul mijlociu este de 250 kg, sunând nota si, "In honorem Sacratissimi Cordis Iesu", cu inscripția: Plebem voco, defunctos ploro et pestem fugo" (Cheamă poporul, plânge răposații și alungă molima, primejdiile). Clopotul următor este de 355 kg, sunând nota la, "In honorem Sanctissimae Trinitatis", cu inscripția: Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh. Ultimul clopot este de 495 kg, sunând nota sol, cu inscripția: Omnia ad majorem Dei gloriam (Toate spre mai marea slava a lui Dumnezeu).

Duminică, 14 decembrie 2008, ritul binecuvântării clopotelor a fost prezidat de Preasfințitul Petru Gherghel, însoțit de numeroși preoți născuți în Butea și preoți vecini împreună cu întreaga comunitate, plină de bucuria împlinirii unei dorințe de ani de zile de a avea la o așa biserică frumoasă și clopote noi pe măsură. Preasfințitul, în cuvântul de învățătură a arătat menirea clopotelor de a fi glasul lui Dumnezeu, dar și glasul oamenilor, asemenea glasului sfântului Ioan Botezătorul care pregătește calea Domnului Isus Cristos.

Vestind mărirea Domnului, ziua și noaptea, din înălțimea Bisericii lui Dumnezeu, sunetul de clopote ne aduce aminte de cuvintele Domnului, rostite prin intermediul profetului Isaia, din Vechiul Testament: "Pe zidurile tale, Ierusalime, eu pun străjeri, care nici zi, nici noapte nu vor tăcea! Voi, care aduceți aminte Domnului de făgăduințele lui, să n-aveți odihnă!" (Is 62,6).

Pr. Petru Blaj

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 decembrie: Butea: Sfințirea clopotelor noi


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat