Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Săbăoani: Concert de colinde

Cu mult entuziasm specific juvenil și inundați de bucuria așteptării sărbătorii Crăciunului, anticipând tema din Duminica a III-a din Advent, numeroși tineri din mai multe parohii din zona Roman, însoțiți de preoții vicari sau parohi din aceste comunități, au participat, în ziua de 13 decembrie 2008, la un "Concert de colinde" la Săbăoani, moment ce s-a dorit a fi mai mult decât un concurs, ci mai degrabă un "festival de colinde", în care protagoniștii au fost, rând pe rând, toate parohiile reprezentate de respectivele grupuri de tineri.

Mai mult de jumătate din timpul acestui Advent a trecut. Sărbătoarea Crăciunului, sărbătoarea sosirii Domnului nostru este din ce în ce mai aproape. Iar noi îl așteptăm pe Domnul nu cu frică și tremurând, ci cu bucurie, căci "Gaudete" ("Bucurați-vă") este și numele pe care din vechime îl poartă cea de-a treia duminică din Advent.

Ceea ce era până în urmă cu doi ani doar un "schimb de colinde" între grupurile de tineri din parohiile Săbăoani și Pildești, a devenit începând de anul trecut o întâlnire a tinerilor din zona Roman, un buchet de rugi, colinde și momente artistice, toate însuflețite și motivate de același gând, aceeași bucurie a așteptării Mântuitorului nostru Isus Cristos, a întrupării Fiului lui Dumnezeu.

Anul acesta întâlnirea s-a desfășurat la inițiativa Acțiunii Catolice a Tinerilor, zona Roman, care a reușit să propună, grație și contribuției calitative mult superioare anului precedent a grupurilor participante, un spectacol de o frumusețe inedită, cu un număr mare de participanți, care s-au întrecut pe sine în a se colinda într-un mod cât mai original și impresionant între ei, după cum se obișnuiește în tradiția specifică fiecărui loc în parte. Orgă, chitare, nai, tamburine, cânt, poezie, teatru, sorcova, plugușor, colinde... toate au constituit pentru tinerii din sală o provocare de a anticipa bucuria Crăciunului, a mesajului său mântuitor, dar și frumusețea tradițiilor noastre specifice de Anul Nou. Așa se și explică faptul că, în cele două ore și jumătate, cât a durat "festivalul de colinde", au existat numeroase momente când cei aproximativ 300 tineri prezenți s-au ridicat în picioare pentru a-i însoți cu aplauzele și cântarea lor pe cei aflați pe scenă.

Ne-am bucurat mult colaborarea strânsă, dovedită la organizarea acestui eveniment deosebit, a reprezentantei ATC pe zona Roman, Adriana Ianus, a reprezentantei ATC la nivel diecezan, Dana Chelaru, președintelui ATC Săbăoani, Adrian Vârgă, de prezența reprezentantului și secretarului ATC, din zona Bacău, dar și de colaborarea parohiilor participante, respectiv:

  • Barticești (17 tineri)

  • Roman "Fericitul Ieremia" (22 tineri)

  • Gherăești (30 tineri)

  • Hălăucești (18 tineri)

  • Roman "Inima Neprihănită a Mariei" (20 tineri)

  • Roman "Isus, Bunul Păstor" (26 tineri)

  • Nisiporești (12 tineri)

  • Pildești (35 tineri)

  • Săbăoani (50 tineri)

  • Roman "Sfânta Tereza" (17 tineri)

  • Tămășeni (28 tineri).

Felicităm preoții și președinții ATC parohiali din aceste comunități pentru interesul acordat evenimentului și sperăm ca reușita acestei întâlniri să garanteze deschiderea spre organizarea și susținerea celorlalte evenimente cu care noul an asociativ ATC, care tocmai a debutat duminica trecută cu depunerea adeziunii, ne va mai provoca.

Un mare sfânt spunea odată: "Vorbește atunci când ești întrebat. Dar trăiește astfel încât să fii întrebat". Vreau să cred că tinerii participanți la "Festivalul de colinde" de la Săbăoani au oferit prin întâlnirea lor din această zi un răspuns frumos la întrebarea oricui, cât privește motivația existenței noastre ca și creștini, dar și ca membrii ce vor să devină conștienți, coerenți, responsabili asemenea unor adevărați discipoli, nu doar admiratori, cum sună și motoul acestui an asociativ ATC. Să trăim în așa fel încât să fim întrebați de ce trăim astfel, iar răspunsul ni-l dă clar și răspicat apostolul neamurilor, un răspuns care răsună ca un ecou pe durata acestui an paulin: "Nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine" (Scrisoarea către Galateni) sau "Pentru mine a trăi este Cristos" (Scrisoarea către Filipeni).

Pr. Claudiu Budău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 decembrie: Săbăoani: Concert de colinde


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat