Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Consfătuirea directorilor liceelor teologice din dieceză

La sediul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, în ziua de joi, 11 decembrie 2008, a avut loc o consfătuire a directorilor liceelor teologice din Dieceza Romano-Catolică de Iași, consfătuire organizată la inițiativa Oficiului pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli, avându-l coordonator al discuțiilor pe PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași.

Ordinea de zi a cuprins teme și subiecte specifice învățământului liceal teologi și care amintim: solicitarea de noi specializări; participarea elevilor liceelor teologice la olimpiade și concursuri școlare; rezolvarea problemelor la nivel de M.Ed.C.T. și Inspectorate Școlare Județene; menținerea legăturii între liceele teologice, inițierea și desfășurarea de acțiuni comune (conferințe, sesiuni de referate și comunicări, mese rotunde etc.); diverse.

În deschiderea lucrărilor consfătuirii PS Petru Gherghel a adresat un salut participanților și a urat mult succes în desfășurarea întâlnirii.

După momentul de rugăciune, PS Aurel Percă a salutat inițiativa de întâlnire a directorilor liceelor teologice din Dieceza de Iași și a directorului Școlii Profesionale din Pildești, evidențiind importanța învățământului confesional în contextul învățământului românesc și european. În continuare a prezentat o scurtă informare cu privire la Congresul european despre școlile catolice cu tema "Școala catolică în spațiul public european", organizat de Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE) și Comitetul European pentru Învățământul Catolic care a avut loc la Roma, în perioada 30 noiembrie - 2 decembrie 2008, unde au participat episcopi catolici responsabili cu învățământul din cadrul toate țările Uniunii Europene și reprezentanți ai comitetului menționat și lansând un apel participanților de a contribui la îmbunătățirea vieții școlilor catolice din dieceza de Iași. De asemenea, Excelența sa a adus la cunoștință celor prezenți de organizarea Simpozionul Internațional al Reprezentanților Învățământului Catolic din Europa, ce se va desfășura la București, în luna martie 2009.

Pr. prof. univ. dr. Iosif Bisoc, OFMConv., inspector școlar diecezan, a evidențiat necesitatea întâlnirii directorilor școlilor confesionale, pentru creșterea calității și dezvoltarea învățământului catolic, alinierea lui la standardele europene și crearea unui punct de vedere comun în activitatea viitoare.

În continuarea lucrărilor consfătuirii au fost invitați directorii să prezinte pe scurt unitățile școlare pe care le reprezintă: pr. prof. dr. Anton Săboanu - Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" Bacău, pr. prof. Eusebiu Țîmpu - Liceul Teologic "Sfântul Francisc de Asissi" Roman, pr. prof. dr. Benone Lucaci - coordonatorul profilului teologic din cadrul Școlii Normale "Vasile Lupu" Iași, prof. dr. Violeta Apostu - Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" Onești și fr. Daniel Ciobanu - Școala Profesională "Francisc de Salle" - Pildești.

Intervențiile celor prezenți în dezbaterea punctelor prevăzute de ordinea de zi au clarificat problemele puse în discuție și au stabilit direcții și principii comune de acțiune.

În încheierea lucrărilor părintele inspector școlar diecezan a mulțumit episcopului Aurel Percă pentru interesul și disponibilitatea manifestată pentru creșterea calității învățământului catolic și implicarea în rezolvarea problemelor cu care acesta se confruntă în contextul reformei învățământului românesc. La rândul său, PS Aurel Percă a asigurat pe directorii școlilor catolice de sprijin și colaborare și le-au urat mult succes în activitățile viitoare și o colaborare viitoare fructuoasă între profesorii și elevii liceelor teologice.

A consemnat prof. dr. Violeta Apostu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat