Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Gherăești: Maria între cuvânt și tăcere

În cadrul celei de a treia întâlnire formativă organizată de Surorile Campostrini, tinerii vor avea posibilitatea de a aprofunda și împărtăși gânduri, reflexii asupra temei: "Maria între cuvânt și tăcere" pentru o înțelegere mai profundă a ceea ce înseamnă "coerență" și "încredere" pe drumul vieții. Întâlnirea va avea loc sâmbătă, 13 decembrie 2008, între orele 15.00 și 17.50, în casa surorilor din Gherăești.

În fiecare an, cu revenirea Adventului, observăm că Maria este centrul acestui timp liturgic ce ni-l aduce pe "Dumnezeu cu noi". Astfel, vom asculta încă o dată "da"-ul Mariei, care exprimă disponibilitate interioară, ascultare, înțelegere, responsabilitate deplină și încredere totală în Cuvântul lui Dumnezeu.

Observăm în text cum Mariei nu îi este ușor să ia o decizie și simte în interior tulburări, confuzii, perplexități, surpriză, teamă... Se întreabă, în ascultare profundă, care ar putea fi semnificatul acelui salut, acelui dialog avut cu îngerul.

Prima expresie a îngerului este: "Bucură-te!". Maria nu răspunde imediat cu bucurie plină, este tulburată, reflectează, meditează, întreabă și cere explicații ulterioare; apoi acceptă cu încredere datoria ce i se încredințează. A doua expresie a îngerului, "plină de har", indică motivul acestei bucurii: "Tu ești binecuvântată". Adică Dumnezeu i-a dăruit în manieră definitivă și irevocabilă binecuvântarea sa, îi garantează ajutorul, bunăvoința și iubirea. A treia expresie a îngerului, "Domnul este cu tine" se referă la prezența lui Dumnezeu în drumul vieții pe care Maria îl va parcurge . Nu se vorbește de o prezență generică, ci reală, eficace. În desfășurarea misiunii sale, Maria nu depinde numai de forțele ei umane, dar primește de la Dumnezeu capacitatea de a desfășura sarcina cu înțelepciune, responsabilitate și curaj.

Maria, în liniște ("s-a tulburat" și "cugetă în sine") se deschide acestei misiuni, încearcă să înțeleagă cât mai mult misterul ce o învăluie și să cuprindă în profunzime tot ceea ce i se întâmplă: "Iată, vei primi în sân și vei naște un fiu și-l vei numi Isus". După o reflecție atentă, Maria dă consensul: "Iată slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău" și face actul său de credință primindu-l pe Dumnezeu în viața sa, încredințându-se lui. Ceea ce la început era tulburător și obscur, s-a transformat în dorință, voință proprie și responsabilitate totală.

A crede înseamnă a pune împreună visurile, siguranțele, proiectele noastre, cu ceea ce Dumnezeu vrea să realizeze în noi, în fiecare om. Credința naște și crește în tăcere - ascultare și cuvânt: tăcere - ascultare pentru a înțelege care este adevăratul nostru chip interior, care este rolul nostru ca fii ai lui Dumnezeu și în ce mod putem să-l realizăm în viața noastră zilnică, în micile noastre activități, în cercul nostru de prieteni; cuvânt - pentru a rămâne fideli responsabilităților pe care ni le asumăm, pentru a ne construi o personalitate robustă și puternică, prin dialog și relații corecte cu noi înșine și cu ceilalți, devenind astfel capabili în orice moment să alegem și să rostim da-ul nostru acelor situații care aduc roade de adevărată Viață.

- Când "îngerul a plecat de la ea", s-a făcut o mare liniște. Care au fost sentimentele Mariei, în acel moment?

- Ce gânduri nasc în mine atunci când ascult în interiorul meu da-ul Mariei?

- Ce înseamnă pentru mine "a crede" și ce pot învăța din cuvântul - tăcerea Mariei?

Sr. Anișoara Șandru

* * *

Surorile Campostrini
Strada Cobzaru, 21
617205-Gherăești, jud. Neamț
Tel. 0233/746480
e-mail: gheraesti@campostrini.it


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat