Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ladispoli (Italia): Sărbătoare împreună cu PS Aurel Percă

Comunitatea romano-catolicilor români prezenți la Ladispoli a avut parte de prezența Preasfințitului Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, în a doua duminică din Advent, 7 decembrie 2008.

Chiar în această a doua duminică din Advent se împlinesc șase ani de când pr. Adrian Dancă, în sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri, a început să celebreze sfânta Liturghie aici, cu numai o singură persoană. De atunci, românii catolici din Ladispoli și împrejurimi se adună cu mare bucurie pentru a participa la sfânta Liturghie în limba română.

Fiind în timpul special de pregătire al Adventului, în această duminică pr. Adrian Chili și credincioșii romano-catolici români din comunitate l-au așteptat cu mare bucurie pe episcopul auxiliar al Diecezei de Iași, PS Aurel Percă. Acesta nu a venit singur, ci însoțit de pr. Isidor Iacovici, fostul responsabil (capelan) pentru comunitatea din Ladispoli (actualmente este responsabil numai de comunitățile romano-catolice din Roma, ajutat de pr. Iulian Faraoanu).

Sfânta Liturghie a început ca de obicei la ora 9.00, cu salutul de bun găsit al episcopului Aurel. Subliniem că episcopul vine mereu cu bucurie în această comunitate, mai ales că cea mai mare parte din credincioșii comunității sunt din Săbăoani, locul de proveniență al Excelenței sale. La această celebrare solemnă a concelebrat și pr. Adrian Chili, capelanul românilor catolici de aici, dar și diaconul Enzo Crialesi, responsabilul diecezan pentru emigranți, din Dieceza Porto Santa-Rufina.

După citirea lecturilor de către membrii comunității, a urmat cuvântul de învățătură al PS Aurel, care, folosindu-se de figura sfântului Ioan Botezătorul, a dorit să trezească sufletele pentru convertire. În exemplul pe care l-a folosit la omilie a dorit să amintească de figura regelui Cristos care trebuie să vină între noi. Iar noi, în calitate de supuși, de simpli slujitori, trebuie să-l primim cu bucurie. A subliniat apoi că întreaga noastră viață este o pregătire, la fel cum poporul israelit s-a pregătit să-l primească și-l aștepta cu nerăbdare pe Cristos; la fel face întreaga Biserică și trebuie să facem și noi, nu numai acum, în Advent, ci în fiecare zi a vieții noastre.

După mărturisirea credinței, doi copii au intonat intențiile la rugăciunea credincioșilor, cerând ajutorul și mijlocirea sfântului Ioan Botezătorul, care să ne fie mereu exemplu de apropiere de Cristos.

Ținând cont de timpul special în care ne aflăm, pr. Iacovici Isidor a dorit să stea la scaunul de spovadă pentru a-i ajuta pe cei care doresc să se împace cu Dumnezeu, acordându-le mare dar al iertării și împăcării cu Dumnezeu.

La sfârșitul sfintei Liturghii, pr. Adrian Chili a mulțumit în numele întregii comunități PS Aurel Percă pentru vizita pe care a făcut-o, pentru că a avut din nou marea bucurie de a-l avea și simți din nou alături. Totodată a mulțumit și diaconului Enzo Crialesi și pr. Isidor pentru că au dorit să participe la această celebrare. În numele tuturor a reamintit oaspeților că sunt mereu bineveniți și primiți cu bucurie, ori de câte ori au posibilitatea de a vizita comunitatea. În același timp a făcut acestora o invitație de a participa la concertul de colinde ce va avea loc pe 20 decembrie, la ora 19.30, în biserica "Sacro Cuore di Gesù", din Ladispoli.

După sfânta Liturghie, întreaga comunitate a dorit să facă o fotografie de grup, ca amintire a distinșilor oaspeți în comunitate. Imediat după aceasta, întreaga comunitate i-a cântat PS Aurel un sincer și călduros La mulți ani, deoarece a doua zi, pe 8 decembrie, urma să împlinească nouă ani de când a fost consacrat episcop auxiliar de Iași.

Salutările s-au încheiat repede, deoarece PS Aurel Percă, împreună cu pr. Adrian și pr. Isidor trebuiau să se îndrepte spre dieceza de Palestrina, în biserica parohială din Valvarino, unde comunitatea română de acolo îl aștepta pe episcopul auxiliar de Iași, pentru a administra sacramentul sfântului Mir unui grup de șapte copii.

Pr. Adrian Chili

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 decembrie 2008: Ladispoli (Italia): Sărbătoare împreună cu PS Aurel Percă


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat