Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Hramul comunității catolice românești

Românii catolici din Roma au sărbătorit luni, 8 decembrie 2008, hramul comunității, "Neprihănita Zămislire a sfintei Fecioare Maria". Pentru prima dată, Liturghia solemnă a hramului a avut loc la noul lăcaș de cult, biserica "Sfântul Vitale" din centrul Romei. La celebrarea euharistică de la ora 16.00 au participat dr. Ioan Robu, arhiepiscopul de București, Aurel Percă, episcopul auxiliar de Iași, mulți preoți, autorități ale statului român și un mare număr de credincioși.

An de an, în ziua de 8 decembrie se sărbătorește hramul comunității catolice românești din centrul Romei. În premieră anul acesta Liturghia hramului s-a celebrat la biserica "S. Vitale", încredințată de câteva luni românilor catolici de rit latin. La ora 16.00 procesiunea a pornit către biserica în care erau prezenți peste 400 de credincioși. Sfânta Liturghie a fost prezidată de Excelența sa dr. Ioan Robu, arhiepiscop de București. La altar au mai fost prezenți Mons. Luaci Anton, director coordonator al pastorației emigranților români din Italia, Mons. Pierpaolo Felicolo, vicedirector al Oficiului pentru Migranți de la Vicariatul din Roma. și preoți români aflați la Roma.

Cuvântul de învățătură a fost ținut de episcopul auxiliar de Iași, Mons. Aurel Percă. Excelența sa a explicat misterul și adevărul de credință al Neprihănitei Zămisliri a sfintei Fecioare Maria. După ce a expus definirea dogmei și confirmarea ei în aparițiile de la Lourdes, Preasfințitul i-a îndemnat pe credincioși să aspire la neprihănire și să imite virtuțile sfintei Maria. Umilința, simplitatea și credința Mariei sunt exemplu pentru orice botezat. La final, episcopul predicator a subliniat cum Dumnezeu vrea ca toți oamenii să se prezinte în fața lui curați și sfinți prin credință și iubire.

La finalul sfintei Liturghii, capelanul românilor catolici din Roma, pr. Isidor Iacovici a mulțumit episcopilor și preoților, domnului Răzvan Rusu, ambasador al României pe lângă statul italian, și celorlaltor oficialități. O mulțumire specială a fost îndreptată către credincioși.

Celebrarea s-a încheiat într-o notă de bucurie. Cei doi episcopi, care își serbau aniversarul consacrării episcopale, au primit un cadou din partea comunității împreună cu urarea de mulți și binecuvântați ani de slujire a poporului lui Dumnezeu.

După sfânta Liturghie toți cei prezenți au fost invitați să participe la agapă frățească din curtea interioară. Acolo oamenii au împărtășit impresiile lor și au gustat din bucatele tradiționale.

Sărbătoarea hramului a fost o ocazie de întărire în credință pentru românii emigranți din Roma. Aceștia au reînnoit încă o dată intenția de a urma exemplul sfintei Fecioare prin trăirea unei vieți mai curate și mai sfinte.

Pr. Iulian Faraoanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 decembrie: Roma: Hramul comunității catolice românești


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat