Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sfințire de diaconi

Șase studenți din anul VI de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași au fost hirotoniți diaconi luni, 8 decembrie 2008, în sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină". Liturghia de hirotonire a început la ora 11.00 și a fost prezidată de PS Petru Gherghel. Au participat 83 de preoți, numeroase persoane consacrate, rude ale diaconilor, precum și mulți alți credincioși.

Studenții hirotoniți diaconi s-au aflat în perioada 30 noiembrie - 7 decembrie 2008 în exerciții spirituale, moment în care au avut ocazia să mediteze cât mai profund la taina de care urmau să fie făcuți părtași, primind prima treaptă a preoției; în timpul exercițiilor spirituale au fost îndrumați de pr. Mihai Mărtinaș, care activează în Arhidieceza de București.

Duminică seara, la ora 19.00, cu o zi înainte de a fi hirotoniți, studenții teologi din anul VI au făcut profesiunea de credință în capela Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași în fața PS Petru Gherghel, a pr. Wilhelm Dancă, rector al Seminarului, a părinților profesori și a colegilor seminariști.

Liturghia de hirotonire întru diaconat a început cu procesiunea din catedrala "Adormirea Maicii Domnului" spre catedrala nouă. La începutul celebrării, PS Petru Gherghel a adresat o scurtă rugăciune Maicii neprihănit zămislite, în sărbătoarea căreia a avut loc hirotonirea studenților teologi și i-a salutat pe toți cei prezenți la acest mare eveniment.

După vestirea evangheliei, pr. rector Wilhelm Dancă i-a chemat pe nume pe candidații la diaconat, dând mărturie personal, alături de profesorii din Seminar, despre vrednicia noilor slujitori.

În cadrul omiliei, PS Petru Gherghel a evidențiat însemnătatea sărbătorii Neprihănita Zămislire. A accentuat rolul pe care l-a avut sfânta Fecioară în economia mântuirii, prin acel "da" pe care l-a spus îngerului Gabriel, trimis de Dumnezeu. Prin tot ceea ce a făcut, Fecioara Maria a devenit un model de curaj și dăruire. Lucrând în sfințenie și tăcere, ea a dus la îndeplinire planul hotărât de Dumnezeu de la început. PS Gherghel a spus de asemenea că trebuie să-l preamărim pe Dumnezeu pentru marele dar pe care l-am primit prin Fecioara Maria, neprihănit zămislită. Vorbind despre importanța treptei diaconale, Excelența sa a evidențiat rolul aparte al diaconului în cadrul Bisericii. Diaconii lucrează mereu în colaborare cu păstorul diecezei și cu ceilalți preoți, pentru a edifica poporul lui Dumnezeu. Prin vestirea cuvântului, prin administrarea unora dintre sacramente, prin celebrările la care pot lua parte, ei devin apropiați ai episcopului. PS Gherghel i-a îndemnat pe cei șase tineri să fie mereu disponibili pentru a sluji lui Dumnezeu și aproapelui, fără calcule și fără zgârcenie.

După omilie a urmat consacrarea tinerilor întru diaconat, prin impunerea mâinilor PS Petru Gherghel.

Celebrarea s-a încheiat cu procesiunea spre catedrala "Adormirea Maicii Domnului".

Noii diaconi sunt:

  1. Bălteanu Iosif (Butea)

  2. Cocuț Claudiu (Tețcani)

  3. Enășel Marius (Bacău "Sfântul Nicolae")

  4. Hîrja Felician (Hălăucești)

  5. Mătășel Răzvan (Roman "Fericitul Ieremia Valahul")

  6. Roca Iulian (Bacău "Fericitul Ieremia Valahul")

Liviu Crișmaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 decembrie: Iași: Sfințire de diaconi


 

lecturi: 35.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat