Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Viena: Motivație pentru un Advent al ospitalității

De câteva zile am început timpul sfânt al Adventului, o perioadă de pregătire și convertire în drum spre sărbătoarea Crăciunului. La începutul Adventului, în toate bisericile din Austria se sfințește o coroană mare și se aprinde o lumânare. Chiar și credincioșii aduc de acasă o coroană mai mică cu patru lumânări, confecționată de ei sau cumpărată de la magazin. Aceste coroane se binecuvântează și apoi sunt purtate în casele oamenilor. Când membrii familiei se adună în casă, se aprind și lumânările în funcție de săptămâna în care se află. Se spune o rugăciune în comun sau se cântă ceva de Advent. În acest mod, fiecare creștin devine mai conștient că, pe măsură ce se aprind mai multe lumânări, cu atât mai mult trebuie să se dispună mai bine sufletește pentru marele mister al nașterii Mântuitorului. Astfel, credincioșii sunt conștientizați tot mai mult de apropiata sărbătoare a venirii Domnului, prin tot felul de acțiuni caritative și de binefacere pentru cei nevoiași.

Ceva cu totul deosebit se întâmplă însă în fiecare duminică din Advent în Parohia "Maria Biruinței", Arsenal - Viena, situată în sectorul trei al capitalei Austriei, nu departe de Rathaus - primăria generală a Vienei. Fiecare nou Advent pe care îl trăim oferă tuturor credincioșilor din parohie o nouă posibilitate de a veni în ajutorul aproapelui și a oferi ospitalitate pentru cei care odinioară au rămas fără nimic și chiar fără casa unde au trăit. Această ospitalitate este un semn de a arăta și iubirea față de aproapele. Chiar Cristos spune: "Cine a făcut unuia dintre aceștia mici, care sunt frații ei, mie mi-a făcut".

În fiecare an, în prima duminică din Advent, în această parohie se întâlnesc oameni care vin din diferite regiuni ale Austriei. Ei fac eforturi mari pentru a se întâlni, dorind în primul rând să-i mulțumească lui Dumnezeu pentru tot ceea ce ei au primit în vremuri foarte grele. Cândva, acești oameni au trăit o adevărată dramă, iar acum vin sa-i mulțumească lui Dumnezeu. Cei care au supraviețuit sistemului autoritar participă la sfânta Liturghie din prima duminică a Adventului, iar apoi se întâlnesc la o agapă frățească organizată de Parohia Arsenal. La începutul acestei istorii zbuciumate erau aproape 4000 de oameni deportați. Mulți dintre ei au trecut între timp la cele veșnice, iar alții, din cauza distanțelor mari și a vârstei, nu mai pot lua parte la această întâlnire. Fiecare se gândește însă la intervenția pe care Dumnezeu a făcut-o în viața lor. În fiecare an se păstrează câteva momente de reculegere în amintirea celor plecați dintre noi. E vorba de oamenii care, în anul 1945, fiind de naționalitate germană sau austriacă, aflați fiind pe teritoriul Cehoslovaciei, au trebuit să părăsească țara în regim de urgență. În mai puțin de două ore au trebuit să plece luând cu ei minimul necesar, cât au putut împacheta și lua cu dânșii. Este vorba despre acel decret Bensch, al primului ministru al Cehoslovaciei în acea vreme, care i-a obligat pe toți cei de origine germană să părăsească în cel mai scurt timp țara unde se aflau. Oamenii au trebuit să facă un drum lung și anevoios, fără să știe unde vor merge și unde vor ajunge. Atunci au murit foarte mulți oameni; era iarnă, iar copiii și bătrânii nu au mai făcut față condițiilor vitrege ale frigului din iarna lui 1945.

În comunitatea din Arsenal erau așa zisele cazarme militare, rămase libere din timpul împărătesei Mariei Tereza. Mai mult de 4000 de oameni rămași fără casă au fost adăpostiți în cazarmele libere, care se pot vedea și astăzi. Multe dintre ele au fost transformate în locuințe particulare, unde locuiesc înalții funcționari publici. În anul 1945, deportații trăiau la comun, aveau o singură bucătărie și stăteau câte 25-30 de persoane într-o cameră. Au fost clipe de coșmar pentru toți aceștia care au rămas fără locuință și țară. Cei mai în vârstă, care mai trăiesc în Arsenal, povestesc și acum cu lacrimi în ochi tot ceea ce au trăit la vremea respectivă. Chiar și azi își spun și se numesc "Heimatvertriebene" (cei fără adăpost).

În Arsenal există o biserică frumoasă, care are o vechime de 153 de ani și care o are ca patroană pe preasfânta Fecioară "Maria biruinței". Oameni fără locuință mi-au povestit că, fiind mai mici, ministrau în fiecare zi la sfânta Liturghie. Cu trecerea timpului, mulți au emigrat în America și Canada sau în diferite părți ale Austriei sau Germaniei. Unii s-au căsătorit și au rămas în Parohia Arsenal sau în împrejurimile Vienei. Este de remarcat că, deși au trecut foarte mulți ani de la acel moment care le-a marcat întreaga viață, ei nu contenesc să-i mulțumească lui Dumnezeu pentru tot ceea ce le-a oferit și au putut să primească: țară, casă, acoperiș, masă și asigurarea unui viitor mai bun și mai sigur. Au rămas fără țară, au pierdut case, tot ceea ce au agonisit, au fost alungați din țara lor natală într-o lume necunoscută, plină de numeroase riscuri. Important este că Biserica le-a oferit un loc sigur în Arsenal, le-a oferit un acoperiș și s-a asigurat că vor avea un viitor mai luminat. Tocmai de aceea au făcut promisiunea că în fiecare an, în prima duminică din Advent, când se aprinde prima lumânare de la coroană, să se adune de pretutindeni și să-i mulțumească lui Dumnezeu. Este un gest extraordinar din partea lor, că nu au uitat că preasfânta Fecioară Maria, cu mantia ei de mamă, le-a găsit aici, în Arsenal, un loc binecuvântat.

Deși sunt oameni de diverse confesiuni, nu se sfiesc să viziteze biserica și împreună, la picioarele altarului, să-i aducă slavă și cinste bunului Dumnezeu. I-am mulțumit și anul acesta celui preasfânt că ne oferă oameni care știu să-și respecte promisiunile făcute și să dea mărturie de credința pe care au primit-o odinioară la botez. Acest gest nobil oferit de acești oameni, care au trebuit să trăiască o istorie zbuciumată, ne oferă un prilej de reflecție pentru convertirea noastră interioară și totodată ne orientează spre disponibilitatea pe care trebuie s-o oferim aproapelui nostru. Adventul rămâne pentru fiecare un timp sacru de convertire și de ospitalitate.

Pr. dr. Iosif Antoci


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat