Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Palestrina: Comunitatea catolică românească în sărbătoare

Comunitatea româneasca din Arhidieceza Suburbicară din Palestrina a avut bucuria de a-l primi, duminică, 7 decembrie 2008, pentru prima oară pe PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. În cadrul Liturghiei celebrată în biserica parohială din Valvarino, Preasfințitul a administrat sacramentul Mirului celor 7 copii care s-au pregătit special pentru acest eveniment important din viața lor.

De doi ani, în partea de sud-est a Romei, în spațiul cuprins între cele două străzi consulare, Casilina și Prenestina, se află una dintre cele mai tinere comunități catolice din Italia. Începutul, la San Cesareo, a fost destul de promițător. Aici veneau pentru pastorație preoții de la Roma, în special pr. Benone Lucaci și pr. Isidor Iacovici. Din ianuarie 2007, prin grija pastorală a episcopului Domenico Sigalini, comunitatea româneasca l-a primit ca păstor pe pr. Mihai Roca, iar din ianuarie 2008 și-a stabilit centrul la Valvarino di Palestrina.

În cadrul vizitei pastorale pe care o face zilele acestea în diferite comunități catolice din Italia, PS Aurel Percă ne-a vizitat cu multă bucurie. Sâmbătă, 6 decembrie, s-a deplasat mai întâi la Palestrina pentru a-l saluta pe episcopul locului, PS Domenico Sigalini, și pentru a vorbi despre activitatea comunității catolice românești. Apoi, Preasfințitul a întâlnit la Valvarino pe copiii care se pregăteau pentru primirea Mirului.

A doua zi, la ora 12.00, însoțit de pr. Isidor Iacovici și de parohul locului, pr. Mihai Roca, Preasfințitul a celebrat sfânta Liturghie solemnă în cadrul căreia au primit sacramentul Mirului următorii copii: Cosmin Tiba, Daniel Tiba, Luisa Ghercă, Cristina Ghercă, Dănuț Ghercă, Iulian Robu și Mihai Beța. În cadrul omiliei Preasfințitul a ținut să explice semnificația celor șapte daruri și i-a îndemnat pe copii să se apropie mereu de cele sfinte. Șapte copii, șapte daruri! O frumoasă coincidență și o înălțătoare alegere din partea noilor miruiți: să se deschidă harurilor Duhului Sfânt și să colaboreze cât mai bine pentru ca aceste daruri să strălucească în viața lor.

La sfârșitul Liturghiei, Preasfințitul ne-a adresat îndemnul său de încurajare, ne-a transmis salutările episcopului nostru de Iași, Petru Gherghel, și ne-a promis că nu ne uită, că va mai reveni la Valvarino. În semn de recunoștință, cei prezenți la celebrare i-au cântat "La mulți ani", atât Preasfințitului, cât și noilor miruiți.

Sărbătoarea a fost și o bună pregătire de Advent. Unii dintre cei prezenți au venit chiar de la 20 sau 30 de kilometri. Efortul lor însă a fost răsplătit. Atât înainte cât și în timpul Liturghiei, pr. Adrian Chili le-a stat la dispoziție în scaunul de spovadă și nu a precupețit nici un efort de a împărți darul iertării și al împăcării.

După Liturghie sărbătoarea a continuat cu agapa frățească. Era și ora potrivită! În cele trei săli din casa parohială mesele erau deja pregătite cu cele necesare.

La ora 15.30 distinsul oaspete, însoțit de pr. Isidor și de pr. Adrian, a luat calea Romei pentru a întâlni comunitatea românească și pentru a celebra sfânta Liturghie la ora 16.30. Înainte de a pleca i-am mulțumit pentru vizita făcută și pentru darurile pe care ni le-a adus și l-am rugat să poarte la Iași, episcopului Petru Gherghel, salutările noastre.

Pr. Mihai Roca


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat