Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: "Angelus Domini"

E Advent și e seară... plouă liniștit... aprindem lumânările, una câte una...

"Angelus Domini nuntiavit Mariae" - rugăciunea curge în mirosul de brad al cununii de Advent... Și ne amintim. Uneori ne facem daruri, iar darurile, cu cât mai simple, cu atât mai mult aduc în ele gustul și mirosul cerului... Și ce poate fi mai simplu decât un dar prin internet?! De exemplu, o prezentare powerpoint... cuvinte frumoase, imagini frumoase, fiindcă în copilăria sufletului, când rămânem numai noi cu noi înșine așteptând Crăciunul, acolo, Domnul este frumos și bun...

Un dar prin internet am primit și eu - și rugămintea să-l trimit mai departe. Fusese trimis cu aproape șase ani în urmă, la sfârșitul lunii ianuarie 2003. Abia acum a ajuns și la noi: era o rugăminte să însoțim în rugăciune familiile care i-au pierdut pe cei dragi la 28 ianuarie 1986 și să-l trimitem mai departe. Ca să nu se uite. Urmau numele: Rick Husband, William McCool, Ilan Ramon, Michael Anderson, David Brown, Laurel Clark, Kalpana Chawla... Le-am știut vreodată oare? Ni le mai amintim cumva?

"Ecce Ancilla Domini"... rugăciunea curge molcom mai departe... Imaginile și textul primit aminteau de cucerirea spațiului. "Niciodată, spunea unul din înscrisurile din acea prezentare powerpoint, niciodată nici un pesimist nu a descoperit secretul stelelor, nu a navigat spre un țărm necunoscut și nici n-a deschis cerul spiritului omenesc" - cuvintele aparțin unei persoane care la vârsta de 1 an și jumătate și-a pierdut văzul și auzul, s-a zbătut între viață și moarte, a învins boala, a supraviețuit și a continuat să lupte pentru - și în - cerul spiritului, iar cărțile ei au fost traduse în peste 50 de limbi; este vorba de Helen Keller. Și alături de fotografia celor șapte cosmonauți, tineri, plini de nerăbdare și atât de frumoși în costumele lor albastre - îndemnul la rugăciune - fiindcă acel fișier powerpoint amintea că la 28 ianuarie 1986 a explodat îndată după decolare naveta Columbia iar cei șapte au ars de vii.

"Fiat mihi secundum verbum tuum"... Cerul spiritului - iată ce au urmărit să deschidă și cei peste 300 de martiri ai Societății lui Isus, căzuți la datorie în secolul XX - fiindcă datoria lor aceasta este să deschidă cerul pentru cei orbi, cei surzi, cei muți. Iar cei orbi și surzi și muți și-au iubit mai mult neputința lor decât cerul vieții în libertate. Nimeni nu ne cere să ni-i mai amintim, nimeni nu ne roagă să fim alături de familiile lor în rugăciune - oricum, numele lor sunt scrise de la începuturi în cartea vieții. Noi însă, care afirmăm că suntem cinstiți cu noi înșine, considerăm o datorie de onoare să cinstim memoria eroilor: ni-i alegem ca modele și iubim eroii spațiului, eroii mărilor și oceanelor, ai pădurilor virgine, ai deșertului... ba chiar și pe eroii rațiunii și imaginației îi cunoaștem și ne mândrim să-i cităm... Dar eroii spiritului?

Vă mai amintiți? N-au trecut 22 de ani, ci abia o lună și câteva zile. Era tot o zi de 28, dar nu ianuarie 1986, ci octombrie 2008. Se numeau Victor Betancourt și Otto Messmer. Nimeni nu le-a spus "sfinți", nimeni nu i-a numit "eroi".

Erau doi preoți iezuiți.

Și au fost asasinați la Moscova.

Fiindcă orbii iubesc mai mult întunericul decât lumina.

Și mai ales, se tem de lumină.

"Et verbum caro factum est. Et habitavit in nobis".

Este Advent. Spunem "Angelus" și ne înălțăm ochii inimii la cer.

Și ochii noștri văd.

Vedem.

Și nu uităm.

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat