Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Gânduri de Crăciun

Crăciunul: ziua împlinirii, a luminii și speranței, este sărbătoarea pe care ne place să o petrecem în familie, poate pentru că tot o familie a fost cea care s-a bucurat prima de transformarea visului milenar în întrupare... "când cuvântul s-a făcut trup". Ne bucurăm de cea mai mirifică noapte a universului, de căldura, de lumina și mai ales de iubirea celor care ne înconjoară, de confort și siguranță, de masa îmbelșugată și de strălucirea bradului de Crăciun.

Ne-am gândit, oare, în această sărbătoare a renașterii spirituale, la cei mai triști și mai năpăstuiți decât noi? La cei pe care îi putem numi săraci ai săracilor, la cei al căror singur acoperiș este cerul liber, sala de așteptare a unei gări sau subsolul insalubru al unei case părăsite?

Cu ani în urmă poate pe aceste chipuri împietrite de durere era o ploaie de zâmbete, iar mâinile înnegrite și înghețate aninau la fel ca noi steluțe și globuri colorate.

Ne-am gândit acum, în această fericită zi din viața noastră, în care inimi iubitoare ne înconjoară, la cât de dureroasă poate fi singurătatea?

Ne-am gândit la oamenii "prizonieri" în spatele porților închise ale unui spital?

Ne-am gândit la bătrânii la a căror ușă sună doar poștașul o singură dată, la copiii cu ochii căutători și cu nasurile lipite de geamul înghețat al unei ferestre întunecate?

Ne-am gândit, oare, trăind în opulența luminii a zeci de candelabre, la pereții dărăpănați ai unei case uitate "de vremi", la vatra în care focul este doar o amintire, la cămările goale în care doar vântul își face sălaș, la mâini îmbătrânite și cuminți întinse cu umilință la răspântii? Ne-am gândit la țări în întuneric, în care bisericile sunt încă închise sau prefăcute în hambare, sau la cele bogate și prospere în care tăcutele biserici au devenit muzee?

Dacă am reuși în lumina acestei sfinte zile de Crăciun să coborâm cu sufletul și gândul în întunericul celor care plâng, am putea sa ne asemănăm cu magii, aducând cu noi alinarea, prefăcând muțenia inimii noastre în tumult, învățând să-l adorăm pe Isus în cei mai mici și mai săraci, să-l căutăm pe pruncușor în fiecare iesle părăsită aducând, măcar pentru o clipă, speranță și lumină celor de lângă noi.

Liliana Simion


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat