Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Valea Mare: Donații pentru Kenya

Tinerii și copiii din Parohia Valea Mare au desfășurat o acțiune de strângere de fonduri în perioada 26-27 decembrie 2008, pentru a veni în sprijinul copiilor săraci din Africa.

"Când au văzut steaua, au fost cuprinși de o bucurie foarte mare. Și intrând în casă, au văzut copilul împreună cu Maria, mama lui. Apoi, căzând la pământ, l-au adorat și, deschizând tezaurele lor, i-au oferit în dar aur, tămâie și smirnă" (Mt 2,10-11).

Drumul magilor, intrarea în casa simplă a lui Isus, oferirea darurilor unui prunc plăpând, care nu arăta deloc a rege, ne învață și pe noi astăzi că înțelepciunea presupune și capacitatea de a face diferența dintre valoarea persoanei în sine și a lucrurilor care o înconjoară. Sărăcia lui Isus, modul umil în care a venit în lume, ne îndreaptă privirea spre aceeași perspectivă. Isus în învățătura sa nu a încetat să ne învețe că orice om de pe pământ, oricât de sărac ar fi, este fratele său. Chiar mai mult, ne spune: "Orice ați făcut unuia dintre aceștia mici, mie mi-ați făcut". Astfel, Biserica a înțeles că primii spre care trebuie să-și îndrepte privirea sunt cei săraci.

Din această perspectivă îndreptată spre cei mai săraci, care prin viața lor simplă oglindesc mai bine sărăcia evanghelică, un grup de 16 tineri și 40 de copii din Valea Mare, în perioada 26-27 decembrie 2008 au colindat străzile satului pentru a strânge darul oamenilor pentru copiii săraci din Africa.

Totul a pornit de la o simplă idee, care nu știam dacă se va concretiza sau nu. Activitățile multe propuse pentru perioada Crăciunului, zilele de sărbătoare, care presupun bucuria de a sta mai mult în familie, și frigul atât de pătrunzător care se anunța ne-au cam pus pe gânduri. Ne-am dat seama că nimeni și nimic nu ne obligau să facem acest gest, dar cu cât el devenea mai liber și voluntar, cu atât se arăta mai frumos și generos. Inițiativa a aparținut tinerilor și copiilor din Acțiunea Catolică din Valea Mare, susținuți de preoți și comunitate. La sfintele Liturghii s-a subliniat faptul că orice donație este binevenită, indiferent de suma pe care ei doresc să o ofere.

Astfel, în dimineața zilei de 26 decembrie, după sfânta Liturghie de la ora 8.30, destinată copiilor, li s-a reamintit celor mici, dar și credincioșilor prezenți, că din puținul lor pot oferi sprijin copiilor din Africa, asemenea magilor care i-au adus daruri pruncușorului Isus, pentru ca ei să aibă parte de hrana zilnică și de îngrijirea medicală necesară.

Timp de două zile, tinerii și copiii, împărțiți în patru grupe, au mers din casă în casă și au cântat colinde, adunând ofertele binevoitorilor pentru copiii din misiuni care, datorită condițiilor vitrege de viață și datorită sărăciei, nu doar că nu se pot bucura de sărbătorile Crăciunului în același mod în care se bucură copiii din țara noastră, dar nici măcar nu dețin cele necesar pentru viață. Mărturisesc că i-am admirat în primul rând pe tineri și copii, mai ales pe cei mai mici dintre ei, că au avut curajul să îndure frigul acelor zile pentru a aduna un mic dar pentru Kenya; i-am admirat și pe acei oamenii, mai tineri sau mai în vârstă, care au venit și au adus la parohie oferta lor, cerându-și iertare că nu au fost acasă atunci când copii au trecut pe la ei.

A fost pentru prima dată când s-a organizat o astfel de activitate și recunoaștem că a fost o reușită, nu atât din punct de vedere financiar, cât mai ales din perspectiva sensibilizării oamenilor față de nevoile celor care sunt mai departe de noi.

Suma adunată la final a fost de 3960 lei și 70 euro, sumă care a fost încredințată pr. Claudiu Iștoc, responsabilul Centrului Misionar Diecezan, care ne-a înștiințat că banii vor fi folosiți pentru susținerea unei grădinițe în misiuni. Centrul Misionar avea nevoie în această perioadă de 2000 euro, iar noi am putut, în mod providențial, să contribuim la acest proiect.

Toți suntem misionari prin botez, dar nu toți suntem chemați să mergem în țările de misiuni pentru a predica evanghelia. Toți ascultăm de porunca iubirii față de aproapele, dar nu toți ne permitem să mergem în Africa pentru a-i ajuta pe cei care sunt în nevoi. Singuri putem realiza foarte puține, dar împreună, ajutați de harul lui Dumnezeu, putem realiza foarte multe. Sperăm ca din puținul nostru să putem oferi mereu și altora, dând dovadă de credință adevărată. O credință care dorește să aducă roade, roade în iubire, dând o mână de ajutor celor care sunt în lipsuri, suferință și nevoi.

Am văzut steaua... cuprinși de bucurie mare... căzând la pământ în fața lui Isus, ne deschidem tezaurele noastre pentru a-i oferi pruncului divin, prin cei săraci, darurile noastre (cf. Mt 2,10-11).

Pr. Florin-Petru Sescu


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat